11.1 C
România
19 septembrie 2024
Romania preia oficial presedintia Consiliului Uniunii Europene in prezenta presedintilor Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului European
Breaking NewsExterne

Comisia Europeana vrea sa prelungeasca cu inca 30 de zile restrictia privind calatoriile in tarile UE

Comisia Europeana (CE) vrea sa prelungeasca cu inca 30 de zile restrictia privind calatoriile in tarile Uniunii Europene. CE cere ca granitele din interiorul UE sa ramana inchise pana la vara, in conditiile in care situatia cauzata de pandemia de coronavirus ramane fragila, atat in Europa, cat si la nivel mondial, chiar daca unele state membre UE si unele state asociate spatiului Schengen fac pasi preliminari in directia relaxarii restrictiilor. 

Astfel, Comisia Europeana propune statelor membre ale spatiului Schengen si statelor asociate spatiului Schengen sa prelungeasca cu inca 30 de zile, pana la 15 iunie, restrictia temporara privind calatoriile neesentiale catre UE, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Comisia arata ca situatia cauzata de pandemia de coronavirus ramane fragila, atat in Europa, cat si la nivel mondial, chiar daca unele state membre UE si unele state asociate spatiului Schengen fac pasi preliminari in directia relaxarii restrictiilor. De aceea, CE propune mentinerea masurilor ce vizeaza frontierele externe.

De asemenea, eliminarea restrictiilor de calatorie trebuie sa se faca esalonat, dupa cum se subliniaza in Foaia de parcurs europeana comuna: controalele la frontierele interne vor trebui sa inceapa sa fie eliminate treptat si intr-un mod coordonat, si apoi, intr-o a doua etapa, sa fie relaxate restrictiile la frontierele externe. 

„Obiectivul general – de a limita raspandirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scazut de interactiune sociala – este inca valabil. In ciuda progreselor inregistrate in multe tari europene, situatia la nivel mondial este foarte fragila. Este imperativ ca masurile sa fie luate treptat, diferitele restrictii urmand sa fie ridicate etapizat”, a declarat Margaritis Schinas, vicepresedintele pentru promovarea modului nostru de viata european.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat la randul sau: „Este necesara o abordare coordonata si etapizata. Restabilirea functionarii normale a spatiului Schengen de libera circulatie reprezinta primul nostru obiectiv, de indata ce situatia sanitara va permite acest lucru. Restrictiile asupra liberei circulatii si controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa eliminam restrictiile la frontierele externe si sa permitem accesul in UE a cetatenilor din afara UE pentru calatorii neesentiale”.

Restrictia de calatorie, precum si invitatia de a o prelungi, se aplica „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spatiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croatia, Cipru si Romania) si cele 4 state asociate spatiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia) – in total, 30 de tari. Comisia invita continuarea abordarii coordonate in ceea ce priveste prelungirea, deoarece actiunea la frontierele externe poate fi eficace numai daca este pusa in aplicare de toate statele membre ale UE si ale spatiului Schengen la toate frontierele, cu aceeasi data de incetare si in mod uniform.

Comisia va continua sa sprijine statele membre in punerea in aplicare a restrictiei privind calatoriile neesentiale catre UE, inclusiv prin organizarea de reuniuni prin videoconferinta cu ministrii afacerilor interne. Orice noua prelungire a restrictiei de calatorie dupa data de 15 iunie 2020 ar trebui sa fie evaluata din nou, in functie de evolutia situatiei epidemiologice, se mai arata in comunicat.

Cand au fost introduse restrictiile

La 16 martie 2020, Comisia a invitat sefii de stat sau de guvern sa introduca o restrictie temporara privind calatoriile neesentiale catre UE, pentru o perioada initiala de 30 de zile. La 8 aprilie, Comisia a solicitat prelungirea restrictiei de calatorie pana la 15 mai. Ulterior, toate statele membre ale UE (cu exceptia Irlandei) si tarile din afara UE care fac parte din spatiul Schengen au luat decizii nationale de punere in aplicare si de prelungire a acestei restrictii de calatorie.

Pentru a sprijini statele membre, Comisia a prezentat, la 30 martie 2020, indrumari privind modul de punere in aplicare a restrictiei temporare de calatorie, privind facilitarea repatrierilor din intreaga lume si privind gestionarea situatiei persoanelor care, din cauza restrictiilor de calatorie, sunt nevoite sa ramana in UE mai mult timp decat sunt autorizate.

Cetatenii UE, cetatenii tarilor din afara UE care fac parte din spatiul Schengen si membrii de familie ai acestora, precum si resortisantii tarilor terte care sunt rezidenti pe termen lung in UE sunt exceptati de la aplicarea restrictiei de calatorie in scopul intoarcerii lor acasa. In plus, pentru a limita la minimum impactul restrictiei asupra functionarii societatilor noastre, statele membre nu ar trebui sa aplice restrictiile anumitor categorii de calatori care au o functie sau o necesitate esentiala. Personalul esential, cum ar fi medicii, asistentii medicali, lucratorii din domeniul asistentei medicale, cercetatorii si expertii care contribuie la combaterea coronavirusului, precum si persoanele care transporta marfuri, lucratorii transfrontalieri si lucratorii sezonieri din sectorul agricol ar trebui, de asemenea, sa aiba in continuare dreptul de a intra in UE.

Articole asemănătoare

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila a fost depusa de Opozitie in Parlament

Ioana Badulescu

BREXIT. Romanii din Marea Britanie nu au drept de vot la referendum. Iata ce cred romanii despre Brexit

Bogdan

Guvernul Theresa May se pregateste de un Brexit fara acord cu UE. Votul amanat din Parlamentul Marii Britanii va avea loc in ianuarie, insa acordul are sanse mici sa treaca

Ioana Badulescu