22.2 C
România
26 septembrie 2021
Comisia Iordache a adoptat modificarea articolului 297 din Codul Penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu
Breaking News Politica

Comisia Iordache a adoptat modificarea articolului 297 din Codul Penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu

Comisia Iordache a adoptat luni modificarea articolului 297 din Codul Penal, cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul este până în salariul minim brut pe economie (1.900 de lei). În plus, se consideră abuz în serviciu, dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul II.

Astfel, Comisia Iordache a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern.

Varianta PSD privind abuzul în serviciu: “Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”.

Varianta Ministerului Justiţiei: “Fapta fucţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini pana la gradul II inclusiv, un folos patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”.

Varianta actuală a abuzului în serviciu: “Fapta funcţionarului public care în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public”.

Stiri pe aceeasi tema

Basescu: Iohannis ar putea fi viitorul presedinte al Romaniei

Bogdan

PNL va respinge in Parlament cresterea salariilor demnitarilor

Cristiana Petrariu Bota

Legea alegerilor locale, adoptata de Senat. Ce prevede noua lege

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult