-3.5 C
România
14 ianuarie 2025
Florin Iordache a reinviat OUG 13, dezincriminand aproape complet abuzul in serviciu
Politica

Comisia Iordache a decis infiintarea unei sectii speciale care sa investigheze magistratii, in cadrul Parchetului General

Comisia Iordache a decis, joi, prin vot infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General, care sa investigheze magistratii. Astfel se taie din competentele DNA, care pana acum ancheta infractiunile de coruptie savarsite de procurori si judecatori.

Noua institutie se va numi Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, iar infiintarea sa este prevazuta intr-un amendament propus de senatorul PSD Serban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care este azi dezbatuta de comisia speciala.

„In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul Penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a intractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari”, prevede amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, in ciuda opozitiei PNL si USR.

In modificarile propuse de ministrul Tudorel Toader la Legile Justitiei era prevazuta si infiintarea unei directii speciale pentru investigarea magistratilor. Aceasta prevedere a fost insusita initial de parlamentarii Puterii, ulterior insa Florin Iordache, presedintele comisiei speciale, a explicat ca PSD a renuntat sa sustina infiintarea unei directii speciale, dupa numeroasele critici primite.

„Nu se justifica infiintarea unei Directii, insa se justifica infiintarea unei Sectii, in subordinea procurorului general, care sa investigheze infractiunile din Justitie”, a sustinut Iordache joi.

Decizia infiintarii acestei sectii a fost contestata azi in comisie de reprezentanul Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, care a subliniat ca astfel se taie din atributiile DNA.

„Trebuie discutata optiunea legislativa de a lipsi de competenta unele structuri – e vorba de infractiunile de coruptie pentru care statul a investit bani si a instituit ani la rand un mecanism de abordare a faptelor de coruptie foarte profesionalizat.

Adica luam de la oameni care stiu cum se lucreaza si dam unor procurori care, bine pregatiti profesional, nu au pregatire speciala. Pentru ce se face aceasta structura, doar pentru a lua din competenta DNA-ului?”.

In plus, deputatul PNL Catalin Predoiu sustine ca unele dintre atributiile prevazute pentru noua sectie speciala taie nu numai din actualele competente ale DNA, dar si ale DIICOT.

Articole asemănătoare

Ce inseamna aderarea Romaniei la zona euro, in viziunea lui Victor Ponta

Lucy Ionesco

Primul candidat la alegerile prezidentiale care se retrage din cursa: Ma doare sa constat ca 50% dintre romani nu mai sunt interesati de nimic

Lucy Ionesco

Rectificarea bugetara, un transfer de bani de la principalii critici ai puterii catre bugetarii dependenti de stat

Ioana Badulescu