25 C
România
17 septembrie 2021
Nu mai sunt bani de pensii si salarii, sustine presedintele Comisiei economice din Senat: Guvernul traieste pe datorie!
Politica

Comisia nationala care va asigura trecerea Romaniei la moneda euro, infiintata de Guvern

Pașii pe care România trebuie să îi urmeze pentru a adopta moneda unică euro în 2024 vor fi inițiați, urmăriți și coordonați de către o comisie care va avea printre membri pe prim-ministru, guvernatorul BNR, președinții de la Statistică și Prognoză, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și Academiei Române, se arată în textul unei Hotărâri de Guvern, publicată pe site-ul SGG. Pe perioada în care va funcționa această Comisie, activitatea Comitetului interministerial care se ocupa de problema trecerii la euro va fi suspendată.

“În vederea promovării acţiunilor şi reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro, prin consens naţional, se constituie Comisia naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, denumită în continuare Comisia Naţională, structură fără personalitate juridică. La baza activităţii comisiei se află exprimarea liberei opinii, promovarea consensului şi asigurarea caracterului unui proiect deschis. Comisia Națională are rol de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a monedei euro precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economiei şi societăţii româneşti, asumate prin consens de toţi participanţii ce vor fi incluse în proiectul Planului naţional de adoptare a monedei euro”, se arată în HG.

Conducerea Comisiei este asigurată de doi co-preşedinţi, prim-ministrul României şi preşedintele Academiei Române şi de doi vicepreşedinţi, respectiv guvernatorul Băncii Naţionale a României şi un viceprimministru desemnat de primul-ministru prin decizie.

O astfel de participare largă are ca scop, spune Guvernul, să creeze un consens national cu privire la strategia pe care trebui să o adopte România în vedere unui pas atât de important cum este renunțarea la moneda națională și adoptarea euro ca monedă unică.

Conform Guvernului, principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale sunt: a) elaborarea Planului naţional pentru trecerea la moneda euro şi a calendarului acţiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro; b) evaluarea stadiului de îndeplinire a criteriilor de convergenţă; c) evaluarea cadrului legislativ în vigoare şi pregătirea de noi proiecte legislative pentru introducerea monedei euro; d) pregătirea sistemului statistic naţional pentru actualizarea seriilor de date; e) monitorizarea pregătirii sistemelor naţionale pentru trecerea la moneda euro, modificarea/compatibilizarea sistemului de plăţi, a contabilităţii naţionale (dezvoltarea de ghiduri pentru societăţi privind aspectele contabile); f) identificarea acţiunilor necesare şi a entităţilor care să fie implicate în organizarea de campanii de informare a publicului larg privind adoptarea euro, dezvoltarea şi actualizarea unor site-uri dedicate şi înfiinţarea de puncte info help-desk pentru cetăţeni şi companii. Comisi Naţională se va asigura că publicul este informat clar, obiectiv, în timp util şi cu acurateţe ridicată despre adoptarea monedei euro; g) stabilirea şi monitorizarea elementelor specifice – circulaţia paralelă a monedei naţionale – euro; perioada afişării preţurilor în moneda naţională şi euro.

Comisia va putea înființa grupuri de lucru tematice iar experții care vor lucra aici vor putea fi detașați din diverse instituții implicate, la nominalizarea Conducerii. Salarizarea lor va ămâne cea din instituția de proveniență.
Comisia Naţională va prezenta pentru asumare politică calendarul de trecere la moneda euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro până la data de 15 noiembrie 2018. Pe perioada cât funcţionează Comisia Naţională, activitatea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro se suspendă. Cheltuielile legate de funcţionarea şi activitatea specifică a Comisiei Naţionale se asigură din bugetul SGG.

Stiri pe aceeasi tema

Victor Ponta: Perdoiu, candidatul To Be Elected garantat PNL + Cristian Sima

Cristiana Petrariu Bota

Mirel Palada, bataie la B1 TV cu senatorul Mihai Gotiu. VIDEO

Ioana Badulescu

BPN al PNL a decis ca fiecare organizatie judeteana sa dea 9.000 de lei pe luna la centru

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult