Un avocat al lui Dragnea a solicitat Inaltei Curti sa amane tragerea la sorti a completurilor de judecata pana la motivarea Curtii Constitutionale
Breaking NewsPolitica

Dragnea a primit un vot covarsitor de incredere in sedinta CEx. Au fost 8 voturi impotriva, 55 pentru si o abtinere

Liderii PSD au dezbatut, vineri, in sedinta Comitetului Executiv National (CExN) scrisoarea grupului Firea-Stănescu-Ţuţuianu, prin care s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea din fruntea formaţiunii şi a Camerei Deputaţilor. Ședința CEx s-a încheiat în jurul orei 20.30, cu un vot de încredere majoritar în favoarea lui Dragnea. Codrin Stefanescu a anuntat ca au fost 8 voturi impotriva, 55 pentru si o abtinere. 

ACTUALIZARE 14: Gabriela Firea a anunțat, la final, că doar 10 lideri ai PSD au votat pentru plecarea lui Dragnea, 39 pentru a rămâne președinte, existând și o abținere. Între cei care au votat împotriva lui Dragnea au fost Gabriela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Adrian Țuțuianu, Niculae Bădălău, Ion Mocioalcă, Robert Negoiță și Marian Neacșu.

ACTUALIZARE 13: Doar 14 din 65 de voturi necesare, atât ar fi reușit să strângă tabăra anti-Dragnea până acum, potrivit Digi 24, care susține că ”scaunul liderului PSD nu se clatină” și acesta va ține un discurs dur împotriva celor care îl contestă.

ACTUALIZARE 12: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ieşit pentru câteva minute din şedinţa CEx şi le-a spus jurnaliştilor că sigur se va da un vot până la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional ce se desfăşoară deja de peste şase ore, fără să precizeze însă dacă este vorba despre un vot de încredere pentru el sau despre altceva.

ACTUALIZARE 11: Adrian Țuțuianu a prezentat în CEX cifrele unui sondaj, identice cu cele din scrisoarea anti-Dragnea, potrivit cărora PSD ar fi la 25-30%, potrivit unor surse participante la discuție. Întrebat de liderii PSD cine a făcut sondajul, el nu ar fi spus sursa.

ACTUALIZARE 10: Social-democraţii iau în calcul organizarea unei alte şedinţe a CEX săptămâna viitoare, pentru analizarea activităţii Guvernului şi a Parlamentului, potrivit unor surse din PSD.

ACTUALIZARE 9: Premierul Viorica Dăncilă ar fi susţinut în şedinţa de vineri a CEX că nu-şi dă demisia din fruntea Guvernului.

ACTUALIZARE 8: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-ar fi reproşat lui Liviu Dragnea vineri în CEX modul discreţionar în care conduce partidul (News.ro).

ACTUALIZARE 7: Liviu Dragnea ar fi făcut apel la unitate, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD şi ar fi spus că nu renunţă la demersurile pentru modificare legilor justiţiei, potrivit unor surse din PSD.

ACTUALIZARE 6: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat înaintea şedinţei CEX dacă se va propune excluderea din partid a contestatarilor săi: „Nu, categoric nu”.

ACTUALIZARE 5: Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea: „Am ajuns la execuţii publice, la linşaj, pentru că avem curajul să vedem altfel lucrurile şi să şi argumentăm (…). Nu demisionăm, nu vrem să constituim altă formaţiune, nu mergem la alt partid (…). Am văzut că se spune despre noi că vrem să dăm o lovitură, să preluăm puterea după o baie de sânge. Eu cred că suntem persoane paşnice. Bine, eu am de la copiii mei nişte pistoale de jucărie, le putem aduce pe acestea (…). Cred că miza de astăzi este excluderea mea, pentru că am avut curajul să spun faptul că domnul Dragnea nu-şi mai respectă angajamentele”.

ACTUALIZARE 4: Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă: „Este un moment din care ar trebui să învăţăm cu toţii. Cred că s-au făcut multe greşeli şi trebuie să reflectăm cu atenţie şi cu responsabilitate cum putem să îmbunătăţim şi activitatea şi climatul din partid. Nu cred că este momentul de excluderi, nu, ci de reflecţie. Haideţi să nu plecăm învinşi toţi, ci cu toţii să plecăm câştigători, pentru că e un moment din care avem de învăţat”.

ACTUALIZARE 3: Vicepremierul Paul Stănescu: „Ceea ce vreau să spun foarte clar este că nimeni nu va pleca din partid, chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Deci toată lumea rămâne în PSD, susţinem tot ce spune doamna primar general, aşa că nu este nici o problemă. Problema este cea de management al partidului, pe care sper să o lămurim astăzi. Nu e vorba de aritmetică aici. Noi suntem nemulţumiţi de managementul politic pe care preşedintele Dragnea la această oră îl face”.

ACTUALIZARE 2: Premierul Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei: „Aşa cum am mai spus, consider că lucrurile trebuie lămurite în CEX, iar mesajul meu îl voi da în CEX”.

ACTUALIZARE 1: Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan spune că-l va susţine pe Liviu Dragnea, deşi nu moare de dragul acestuia, dar vrea stabilitate şi continuarea programului de guvernare: ”Minoritatea se va supune majorităţii. Majoritatea va decide astăzi ce este de făcut în continuare (…). Este cel mai grav atac la adresa PSD, din istoria partidului”.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte vineri pentru a tranşa disputele apărute în partid ca urmare a scrisorii în care este cerută demisia a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor. Scrisoarea care îi are printre semnatari pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx. Ţuţuianu spune că şi 50 de parlamentari ai partidului ar fi semnat-o, iar deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru afirmă că 80 de deputaţi susţin demersul.

Comitetul Executiv ar urma să tranşeze tensiunile apărute în partid după ce Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu au semnat o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Semnatarii scrisorii vor menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi.

Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susţinute de mulţi lideri judeţeni ai PSD. Ţuţuianu a susţinut că, dacă PSD nu găseşte soluţii la problemele serioase pe care le are, există riscul ca parlamentari social-democraţi să plece la alte partide.

”Amnistia şi graţierea sunt acte de clemenţă pe care orice stat civilizat le adoptă la anumite intervale de timp. Noi avem ultima lege de graţiere şi amnistie din anul 2002, din vremea GuvernuluI Adrian Năstase. Anul acesta suntem la 100 de ani de România Mare. În general, toate statele de evenimente adoptă asemenea acte normative, dar am spus că despre amnistie şi graţiere trebuie să discutăm în Parlament, după o largă consultare cu CSM, cu Ministerul Public, Uniunea Naţională a Barourilor din România, cu uniunile judecătorilor şi cu societatea civilă”, a mai declarat Ţuţuianu, în opinia căruia adoptarea unei OUG pe această temă ar putea duce inclusiv la pierderea guvernării.

În ceea ce priveşte legile justiţiei, el a afirmat: ”Astăzi cred, făcând o analiză retrospectivă, că am fi putut să adoptăm mai rapid şi pachetul de legi privind justiţia, dacă eram mai hotărâţi şi mai clari în ce avem de făcut, am fi putut să adoptăm mai rapid şi modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, cred că am fi putut să discutăm cel puţin cu o sesiune mai devreme de Codul administrativ”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat în repetatea rânduri că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, este susţinută de „suficient de mulţi” lideri de organizaţii judeţene astfel încât să nu fie ignoraţi, arătând că ei nu doresc destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an.

Related posts

Ilie Sarbu va demisiona din functia de senator

Lucy Ionesco

Alegeri prezidentiale in Romania, primul tur. UPDATE. Prezenta la vot, declaratiile politicienilor de la sectiile de votare, rezultate exit-poll

Lucy Ionesco

Mihai Sora a primit, la Bruxelles, Premiul Cetateanului European 2018. Filosoful roman a rostit in PE un adevarat laudatio la adresa Europei si culturii europene

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult