Companiile din IT vor majora salariile brute, pentru ca altfel le vor pleca angajatii
Economie

Companiile din IT vor majora salariile brute, pentru ca altfel le vor pleca angajatii

Companiile din IT vor majora salariile brute, pentru ca altfel risca sa-si piarda angajatii. Teodor Blidarus, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), a declarat intr-o interventie live la Ziarul Financiar ca angajatorii din IT vor trebui sa majoreze salariile brute pentru ca salariile nete sa ramana acelasi, chiar daca nu sunt obligati, pentru ca altfel risca plecari masive din sistem, pe o piata si asa deficitara la capitolul angajati.

In opinia lui Teodor Blidarus, pe o piata afectata de deficitul de forta de munca, nu poti sa nu mentii salariul net al angajatilor, fiind practic imposibil sa ii spui unui angajat ca salariul lui va scadea din cauza modificarilor fiscale anuntate de Guvern.

„Dacă am avea 15.000 de specialişti în plus, în trei luni ar avea toţi loc de muncă. E o competiţie acerbă pentru angajaţi. E imposibil să te duci la un angajat din IT şi să îi spui că salariul lui va scădea din cauza acestor modificări”, a spus Teodor Blidarus, presedintele ANIS, la ZF Live.

Industria IT estimează că ultimele măsuri fiscale anunţate de guvern, respectiv transferul CAS şi CASS în grija angajatului şi taxa de solidaritate, vor duce la creşterea costului companiilor cu forţa de muncă cu aproape 10%, pentru a menţine salariile nete la nivelul actual.

„Ne-am obişnuit să ne uităm la IT ca la un Făt-Frumos şi să aşteptăm creşteri. Dar aceste creşteri ale industriei apar dacă mediul economic este stabil şi predictibil. Ultimele măsuri legate de CAS şi CASS, taxa de solidaritate vor creşte costul forţei de muncă cu aproape 10%. Industria IT va trebui să ingurgiteze costuri suplimentare de vreo 10 mil euro, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii care să aducă plus-valoare“, a mai spus Teodor Blidarus.

Poti citi si: Taxa de solidaritate devine „contributia asiguratoare pentru munca” si se majoreaza la 2,25%

Revolutie fiscala! Guvernul a anuntat modificarile din Codul Fiscal: Salariul minim brut creste la 1.900 lei, noi modificari la pensii, taxa de solidaritate, indemnizatia de crestere a copilului si CAS – CASS

Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit

ACTIVITATI INDEPENDENTE – Ministerul Finantelor modifica baza de calcul a CAS si CASS pentru persoanele cu venituri din activitati independente

Articole asemănătoare

Noua bancnota de 20 de EURO din seria Europa va fi pusa in circulatie din 15 noiembrie 2015

Corina Alexandru

Salariul minim la aceasta companie creste cu 47%. In mai 2016, angajatii vor avea un salariu de 2.000 lei

Lucy Ionesco

RCS & RDS: Oferta de ultima ora la abonamente RCS & RDS, valabila si pentru abonatii Digi Mobil

Lucy Ionesco