Externe

Companiile rusesti retrag miliarde de dolari din bancile occidentale de frica sanctiunilor economice

Discutia bilaterala Rusia-SUA, purtata prin intermediul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat al SUA, John Kerry nu a ajuns la niciun acord fapt care a avut repercursiuni pe piata bancara.

Astfel, mai multe companii rusesti foarte cunoscute printre care Luk Oil si bancile Sberbank si VTB, au luat decizia de a-si retrage fondurile din bancile occidentale cu operatiuni in SUA, de teama unor sanctiuni economice impuse de Washington, in contextul crizei din Crimeea.

Temerile existente pe piata financiara internationala s-au amplificat pe fondul referendumului desfasurat duminica, in Crimeea, pe subiectul independentei peninsulei, in functie de rezultatul scrutinului, SUA si aliatii occodentali putand anunta sanctiuni economice indreptate impotruva Rusiei.

Randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a inchis vineri pe piata secundara la 9,7%, fata de mai putin de 8% in ianuarie.
Rubla se tranzactioneaza aproape de un minim istoric, incheind sedinta de vineri la un curs de 36,7 unitati pentru un dolar.

Cel mai bogati 10 oameni din Rusia, in frunte cu miliardarul Aliser Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere in ultima saptamâna, potrivit estimarilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X.

Actiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la inceputul acestui an, continuând scaderile vineri.

„Ironia este ca sectorul bancar rus a realizat progrese importante in ceea ce priveste interconectarea cu sistemul financiar global. Asta nseamna ca este vulnerabil, reprezinta o pârghie importanta de presiune”, a declarat Strobe Talbott, presedinte al Brooking Institution si oficial al Departamentului de Stat al SUA in timpul administratiei Clinton.

Valoarea titlurilor de Trezorerie SUA detinute de institutii straine a scazut cu 105 miliarde de dolari in ultima saptamâna, potrivit datelor publicate de Rezerva Federala din New York, care alimenteaza astfel zvonurile ca si banca centrala a Rusiei ia masuri pentru reducerea expunerii la posibile sanctiuni.

Potrivit Trezoreriei SUA, Rusia detinea la finele anului trecut obligatiuni guvernamentale americane in valoare de 138,6 miliarde de dolari.

O sursa bancara de la Moscova a afirmat, pentru Financial Times, ca 90% dintre investitorii rusi se comporta deja ca si cum ar fi fost introduse sanctiuni.

In acelasi timp, piata rusa a suferit in ultimele saptamâni retrageri masive de capital strain. Potrivit unor surse financiare citate de FT, bancile din SUA au vândut masiv obligatiuni rusesti. Datele Bancii Reglementelor Internationale arata ca bancile si fondurile de investitii din SUA au o expunere de aproximativ 75 miliarde de dolari pe Rusia.

Desi bancile straine nu au inceput inca sa opreasca creditarea catre companiile rusesti in mod generalizat, surse bancare afirma ca negocierile sunt blocate in mai multe cazuri, deoarece institutiile de credit sunt in expectativa.

Alexei Kudrin, fost ministru de Finante al Rusiei si membru al echipei de consilieri pe probleme economice ai presedintelui Vladimir Putin, a avertizat joi ca sanctiunile economice ar putea determina retrageri de capital strain de 50 miliarde de dolari pe trimestru din economia rusa.

Stiri pe aceeasi tema

ALEGERI IN SUA: Democratii preiau controlul Camerei Reprezentantilor, Republicanii raman majoritari in Senat

Ioana Badulescu

Coreea de Nord se confrunta cu cea mai crunta seceta din ultimul secol

Cristiana Petrariu Bota

Brazilia este in recesiune, PIB-ul tarii a scazut cu 0,7% in trimestrul II

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult