Complexul Energetic Hunedoara va primi ajutor de stat pentru inchiderea minelor de carbune Lonea si Lupeni
Economie

Complexul Energetic Hunedoara va primi ajutor de stat pentru inchiderea minelor de carbune Lonea si Lupeni

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, alocarea unui ajutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara. Ajutorul de stat este destinat facilitarii inchiderii minelor de carbune necompetitive – Lonea si Lupeni. Suma alocata este de 198,830 milioane lei pentru anul 2017, bani care vin integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

Din suma totală, circa 132 milioane lei se acordă pentru acoperirea pierderilor producției curente pentru produsul huilă energetică livrat de unitățile intrate în proces de închidere definitivă, iar pentru acoperirea costurilor excepționale suportate de aceste unități se acordă ajutor de stat în sumă de 66,604 milioane lei.

Ajutorul de stat pentru 2017 este o măsură de sprijin care face parte dintr-un plan mai amplu, ce include acordarea de ajutoare de stat și vizează închiderea minelor necompetitive din cadrul Societății Complexului Energetic Hunedoara. Aceste măsuri de sprijin acoperă perioada 2016-2024, au fost notificate de autoritățile române Comisiei Europene în anul 2016 și au fost autorizate prin Decizia C (2016) 7719 final din data de 24 noiembrie 2016.

Ministerul Energiei va monitoriza nivelul de acordare al ajutorului de stat astfel încât prețul cărbunelui livrat de unitățile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât prețul cărbunelui de o calitate similară provenit din state terțe.

Totodată, nerespectarea de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara a condițiilor incluse în Decizia Comisiei Europene, precum și a oricăror obligații asumate în vederea obținerii ajutorului de stat, va determina aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutorului de stat. Prin urmare, ajutorul de stat se acordă cu respectarea prevederilor comunitare legale în domeniu, direct aplicabile României, în calitatea sa de stat membru UE.

Stiri pe aceeasi tema

Romania pierde productia Dacia Sandero in fata uzinelor din Maroc, Tanger si Casablanca

Ioana Badulescu

A castigat o avere pe Youtube jucand Minecraft. Uite ce vila de lux si-a luat Jordan Maron in Hollywood Hills

Cristiana Petrariu Bota

Reducere TVA de la 19% la 16% din 2020. Proiectul aduce si alte modificari la Codul fiscal

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult