Compozitorul Eugen Doga, numit cetatean de onoare al Municipiului Iasi
Life Muzica

Compozitorul Eugen Doga, numit cetatean de onoare al Municipiului Iasi

Compozitorul Eugen Doga a fost numit cetatean de onoare al Municipiului Iasi, conform unei decizii luate, joi, de Consiliul Local al Primariei Iasi. Nascut la 1 martie 1937, in satul Mocra din Transnistria, Eugen Doga este unul dintre cei mai apreciati muzicieni din Republica Moldova, bucurandu-se de o larga recunoastere internationala.

Cariera componistica i-a adus numeroase premii, printre care si Scoica de Argint primita in anul 1972 la Festivalul International de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lautarii. O alta recunoastere a virtuozitatii sale artistice a reprezentat-o includerea de catre UNESCO a valsului „Gingasa si tandra mea fiara” in lista celor mai mari 4 capodopere muzicale ale secolului XX.

Eugen Doga este membru titular al Academiei de Stiinte a Moldovei si Doctor Honoris Causa al Institutului International de Cinematografie din Moscova.

ℹ️ In Romania comunista, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut odata cu filmele ”Lautarii” si ”Satra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu, insa creatiile sale insumeaza lucrari de balet, cvartete, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru si peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonora a filmului de animatie ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

Valsul “Gingasa si tandra mea fiara”, care l-a facut celebru, a fost ales de rusi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014. Talentul incontestabil al lui Eugen Doga este recunoscut si de UNESCO, pentru care valsul inclus in coloana sonora a filmului “Gingasa si tandra mea fiara” este numit a patra capodopera muzicala a secolului XX.

Conform unei decizii speciale a UNESCO, ”valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerandu-l drept cel mai bun vals al secolului”.

Sa ascultam compozitia “Gingasa si tandra mea fiara” in interpretarea Orchestrei Teleradio Moldova, avandu-l la pupitrul dirijoral pe Gheorghe Mustea.

Stiri pe aceeasi tema

Scriitorii romani, invitati de Muzeul National al Literaturii Romane din Iasi sa depuna mesaje in „Capsula timpului” de la Bojdeuca Ion Creanga

Ioana Badulescu

MIREASA PENTRU FIUL MEU 28 FEBRUARIE 2014. Oana si Aurelian ar putea forma un cuplu!

Bogdan

Marin Traian, realizatorul emisiunii „Un zambet pe 16 mm” si prezentatorul cunoscutului „Album duminical”, a murit

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult