Social

Concediul de acomodare, propus de Ministerul Muncii. Durata concediului de acomodare va fi de 3 luni

Ministerul Muncii propune un nou tip de concediu pentru salariati. Salariatii ar putea sa beneficieze de un concediu de acomodare pe durata perioadei in care li se va incredinta un copil in vederea adoptiei, conform unui proiect de lege lansat marti in dezbatere publica de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), scrie Avocatnet.ro. Durata noului tip de concediu ar urma sa fie de pana la 3 luni de zile, potrivit proiectului de act normativ, care mai prevede ca angajatorii vor fi obligati sa il acorde la cererea persoanelor indreptatite, iar acestea vor primi lunar si o indemnizatie. Pe deasupra, perioada in care angajatii se vor afla in noul concediu va fi considerata vechime in munca.

Concediul de acomodare ar urma sa aiba o durata de cel mult 90 de zile, timp in care salariatul va primi si o indemnizatie lunara. Propunerea ar putea aduce modificari semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.

Concediul de acomodare si indemnizatia vor fi acordate la cerere, pentru persoanele care vor sa adopte un copil, aceste drepturi urmand sa fie stabilite si acordate din ziua urmatoare celei in care este pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.

„Pe perioada concediului (…), persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate. Fondurile necesare platii indemnizatiei (…), a contributiei (…), cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice”, se arata in proiectul de lege.

Totodata, pentru drepturile persoanelor aflate in concediu de acomodare nu se vor datora impozit sau contributiile sociale obligatorii, exceptand CASS. Iar perioada respectiva va fi asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei si pentru obtinerea somajului.

„Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului, pentru stabilirea prestatiilor de asigurari sociale, din sistemul public de pensii, se utilizeaza 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, dispune proiectul de act normativ.

In plus, perioada concediului de acomodare va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.

Cererea pentru acordarea concediului si a indemnizatiei, al carei model va fi aprobat ulterior, va trebui sa fie insotita de:

certificatul de grefa in baza caruia se executa hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei;
documentul care atesta mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
dovada intrarii efective in concediu sau a suspendarii activitatii.
Conform prevederilor propuse, cererea si documentele doveditoare se vor depune si inregistra la directia judeteana si a Municipiului Bucuresti de munca si securitate sociala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta persoana indreptatita.

Persoanele care vor beneficia de concediul de acomodare si de indemnizatie nu vor putea cere, pentru minorul incredintat pentru adoptie, concediu pentru cresterea copilului sau stimulent de insertie.

Important! Nu doar salariatii ar putea avea dreptul la concediul de acomodare si indemnizatia aferenta, ci si persoanele care obtin venituri din activitati independente sau activitati agricole.

Indemnizatia de concediu de acomodare va fi de 3400 de lei. Indemnizatia care va fi acordata salariatilor in concediul de acomodare, potrivit noului proiect de lege, va fi in cuantum de 6,8 ISR. Avand in vedere ca, in prezent, Indicatorul Social de Referinta are o valoare de 500 de lei, indemnizatia va fi de 3.400 de lei.

„Calculul si plata indemnizatiei, inclusiv a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, se fac de catre directia judeteana si a Municipiului Bucuresti de munca si securitate sociala si se achita, in functie de optiunea persoanei indreptatite, in cont bancar sau la domiciliul acestuia, respectiv la casa de asigurari de sanatate in carei raza teritoriala domiciliaza sau isi are resedinta persoana indreptatita sau in a carei evidenta se afla aceasta”, este prevazut in documentul mentionat.

Atat concediul de acomodare, cat si plata indemnizatiei vor inceta la cererea persoanei indreptatite sau in ziua urmatoare celei in care: se implinesc cele 90 de zile de concediu; copilul implineste 18 ani; copilul a murit; persoana indreptatita care urma sa adopte in calitate de persoana singura a murit; a ramas definitiva hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

In acelasi timp, suspendarea drepturilor va avea loc in ziua urmatoare celei in care s-a dispus plasamentul copilului in regim de urgenta sau a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de revocare a incredintarii in vederea adoptiei.

Angajatorii care nu vor acorda concediul de acomodare vor fi amendati. Proiectul de lege publicat de MMFPSPV prevede ca angajatorii vor fi obligati sa acorde concediul de acomodare, in caz contrar urmand sa fie amendati.

Concret, cei care nu vor acorda salariatilor indreptatiti acest concediu vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

Daca ti-a placut acest articol, poti urmari HotWeek.ro si pe Facebook, Twitter sau Google Plus!

Stiri pe aceeasi tema

Clinica de Fertilitate Polisano devine singurul centru integrat de medicina materno-fetala din Transilvania, cu servicii medicale complete de fertilizare, obstetrica-ginecologie, maternitate si neonatologie

Ioana Badulescu

TRENURILE SOARELUI 2015: CFR pune in circulatie, din 12 iunie, Trenurile Soarelui catre Litoral si Delta Dunarii

Cristiana Petrariu Bota

Diana Moraru, o romanca de origine basarabeana, a fost numita Step Ahead Mentoring Ambasador in cadrul CIPD din Londra, institutie care colaboreaza cu Guvernul Marii Britanii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult