Conditii noi pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere. Modificarea vizeaza o singura categorie de soferi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 20, 2019 14:52

Conditii noi pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere. Modificarea vizeaza o singura categorie de soferi

Se schimba conditiile pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere, potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, Sorina Pintea. Modificarea vizeaza o singura categorie de soferi. Astfel, conditiile pentru obtinerea permisului de conducere sau pentru reinnoirea acestuia se schimba pentru solicitantii care prezinta deficiente profunde de auz. Acestia sunt obligati sa-si echipeze masinile cu oglinzi mai mari.

Ordinul ministrului Sanatatii prevede: „Pct. 2.3: Solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala care nu poate fi corectata la nicio ureche pot fi incadrati doar in grupa 1 daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari. (…) Pct.2.4.: Pentru solicitantii care prezinta hipoacuzie cu sau fara corectie protetica, dupa caz, si care solicita permis auto pentru grupa 1 se elibereaza avizul apt/apt conditionat, cu recomandarea echiparii autovehiculului potrivit prevederilor pct. 2.3.”.

Ordinul 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului Sanatatii 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat in Monitorul Oficial in aceasta saptamana.

Candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele I si II sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau a mai multor afectiuni prevazute.

De asemenea, candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligati sa efectueze examinarile medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Conditiile impuse soferilor cu deficiente de auz

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate. Se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinandu-se seama de posibilitatile de compensare.

Parametrii functionali care trebuie sa fie respectati in situatia examinarii medicale a candidatilor si a conducatorilor auto din grupa 2 sunt: media pragurilor auditive pe audiograma tonala in camp liber pentru 500, 1.000, 2.000 si 4.000 Hz sa fie mai mica de 40 db HL pentru fiecare ureche in parte si pentru fiecare ureche hipoacuzica cu corectie protetica adecvata.

In situatia in care exista limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, conditia minima este sa se respecte pragul maxim de 30 db HL in camp liber, pentru urechea mai buna, cu corectie protetica adecvata.

Solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala care nu poate fi corectata la nicio ureche pot fi incadrati doar in grupa I, daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.