7.9 C
România
26 septembrie 2021
Conducerea CECCAR explica ce noutati vor fi in domeniul contabilitatii
Economie

Conducerea CECCAR explica ce noutati vor fi in domeniul contabilitatii

Presedintele Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), Robert Aurelian Sova, a vorbit recent despre tendintele in domeniul contabilitatii, despre viitorul profesiei de contabil si expert-contabil, despre rolul acestora in firme, dar si despre monitorizarea expertilor contabili, cu scopul de a inlatura persoanele care practica astfel de activitati fara viza. La randul sau, directorul general al CECCAR, Florin Dobre, a vorbit despre nivelul la care se afla contabilii romani la nivel international. 

CECCAR numara, in prezent, 45.000 de membri activi si inactivi, insa daca ne referim strict de cei care au drept de exercitare a profesiei si o practica, sunt 25.000 de membri in piata libera.

„Daca vorbim inclusiv de cei activi si inactivi sunt peste 45.000 de membri. Daca vorbim de cei care au drept de exercitare a profesiei si lucreaza, sunt 25.000 de membri in piata libera. In cealalta categorie pot fi salariatii, pot fi functionarii publici, care, din cauza incompatibilitatii nu au posibilitatea sa lucreze pe piata libera”, a explicat Florin Dobre.

Pe o piata tot mai globalizata de servicii, contabilii romani au pe mana in primul rand capitalul romanesc. In opinia lui Dobre, o firma foarte mare, cu mii de angajati, poate sa plece intr-o saptamana din Romania, insa miile de firme mici vor ramane aici intotdeauna.

„A practica o profesie de utilitate publica inseamna inclusiv a o practica in respect fata de stat, pentru ca acesti profesionisti contabili au in mana capitalul romanesc. Garantia statului e capitalul romanesc. O firma foarte mare, cu mii de angajati, poate sa plece intr-o saptamana din Romania, dar mii de firme mici, care reprezinta antreprenori romani, vor ramane aici intotdeauna”, a mentionat directorul general al CECCAR, citat de iasulinafaceri.ro.

CECCAR a reusit sa ipuna o serie de modificari in legislatie

La randul sau, presedintele CECCAR Robert Sova a vorbit, intr-un interviu redat de Gazeta de Sud, despre modul in care institutia pe care o conduce a reusit sa impuna la nivel legislativ anumite modificari. Nu putine au fost propunerile facute de CECCAR preluate efectiv in legislatie, initiativele fiind de fapt punctul optim intre necesitatile mediului de afaceri si reglementator.

„Chiar daca nu este reglementat, noi facem lobby interesului public. Noi, fiind foarte a­pro­piati si de oamenii de afaceri, care sunt clientii cu care expertul contabil isi acopera activitatea si castiga, avem si relatii foarte bune cu reglementatorul, intotdeauna am incercat sa fim punctul de echilibru al intereselor, unele comune, altele divergente, intre cele doua, sa spunem, tipuri de institutii, autori­ta­tile de reglementare care reprezinta statul si mediul de afaceri.

In ultima perioada, si nu numai, in general, am reusit sa facem propuneri si acele propuneri sa fie preluate in legislatie, noi incercand sa gasim punctul optim, asa cum spuneam, intre ceea ce isi doreste mediul de afaceri si ceea ce isi dorese reglementatorul. A­vem o activitate destul de intensa de monitorizare a legislatiei. A­tunci cand apar probleme – si este firesc sa apara; in orice sistem apar probleme; ca sunt mai multe sau mai putine, mai mult sau mai putin grave depinde de sistem – incercam sa venim cu eventuale soluţii la aceste probleme. Noi suntem un organism profesional de interes public. Nu ne intereseaza culoarea politica a celor care guverneaza, pe noi ne intereseaza sa venim in sprijinul dezvoltarii si sa fim un partener de incredere al oricarui guvern care intelege ca interesul public si dezvoltarea na­tio­nala sunt mai presus de orice alte interese marunte”, a declarat Robert Sova.

Contabilii vor trebui sa dezvolte sistemul de reporting intern managerial

Intrebat care este viitorul profesiei de contabil si expert-contabil, in contextul in care tehnologia a evoluat, iar activitatea contabililor a fost preluata de diverse programe, presedintele CECCAR a precizat ca acest domeniu s-a schimbat profund in ultimii cinci ani, insa asta nu inseamna ca profesia contabila este pe cale de disparitie. Potrivit lui Sova, contabilii vor trebui sa dezvolte sistemul de reporting intern managerial, pentru ca domeniul nu se poate dezvolta doar studii in datele financiare.

„Tehnologia si mai ales evolutia ei din ultimii cinci ani a transfomat profund modelul de business si profesia contabila. Activitatile de rutina cu care multi asociaza contabilul incep sa fie din ce in ce mai automatizate. Insa, acest lucru nu inseamna ca profesia contabila este pe cale de disparitie. Aceasta profesie evolueza catre activitati care incep sa aduca valoare adaugata concreta antreprenorilor si organismelor de reglementare. Contabilii vor trebui sa dezvolte sistemul de reporting intern managerial, care sa sintetizeze informatiile in formatul care sa ii permita managerului sa ia decizii bazate pe informatii reale si stiintifice. Astazi se vorbeste despre asa-numita raportare integrata in care, pe langa aspectele finaciare, sa integrezi si date nefinanciare, in functie de context. Nu ne mai putem dezvolta doar studiind datele financiare. Marile companii isi aloca timp pentru a studia informatii despre tendintele de consum. In acest sens, contabilul nu mai este o functie-suport, el trebuie sa devina un partener decizional al antreprenorului”, a mai declarat Robert Sova.

Rolul expertului contabil intr-o firma

Expertul contabil si contabilul trebuie sa fie partenerii managerului pentru a lua decizii intr-o firma, dar care este de fapt rolul lor in cadrul firmelor?  Deocamdata sunt probleme la acest capitol, iar Robert Sova a explicat si de ce.

„Aici avem doua probleme. Pe de o parte, noi nu am incercat sa incurajam consumul unor astfel de servicii. Pe de alta parte, vorbim si de nivelul de cultura antreprenoriala existenta, pentru ca, in primul rand, antreprenorul ar trebui sa solicite si sa inteleaga ca o decizie pe care o ia trebuie sa fie fundamentata. Iar contabilul este singurul profesionist care intelege cum procesele de afaceri pe care le deruleaza se regasesc in cifre si le poate interpreta riguros. La noi nu exista o asemenea practica inca. Pentru a avea o astfel de colaborare, expertii contabili trebuie sa incerce sa promoveze astfel de servicii la inceput gratuite, pentru ca piata poate fi si creata. Trebuie sa ia exemplu din industria softului, marea majoritate a softurilor de pe piata au acea perioada de incercare in care nu ti se cere nici un ban. In felul acesta, contribuie si la educarea mediului de afaceri. De ce foarte multi isi pun problema ca firmele cu capital strain au mai mult succes, cele cu capital romanesc sunt mai mult in deriva? Exact aceasta este diferenta. Cei de peste granite au venit cu know-how de management”, a explicat presedintele CECCAR.

Mai sunt tinerii interesati de profesia de contabil? „Tinerii sunt interesati de profesia de contabil pentru ca, spre deosebire de alte calificari, care se obtin din universitati, are un loc bine definit pe piata muncii. Este o profesie grea si din cauza vitezei cu care se schimba reglementarile in domeniu. Ca profesionist contabil trebuie sa fii la zi. in plus, este vorba de raspundere, care este prevazuta in lege. Cu toate ca este o meserie spre care tinerii vin pentru ca, probabil, simt potentialul pentru evolutia lor ulterioara”, a spus Sova.

Care este procentul de insertie pe piata muncii al tinerilor care finalizeaza o specializarea in domeniul contabilitatii?

„In 20012-2016 am avut si functia de prorector la Academia de Stiinte Economice, si inca din 2012 s-a realizat un chestionar transmis absolventilor si s-a urmat aceasta componenta a insertiei pe piata fortei de munca si daca postul obtinut este conform calificarii sau este adiacent. Spre satisfactia noastra, Academia de stiinte Economice sta foarte bine din acest punct de vedere, avem angajabilitate pâna in sase luni de la data terminarii studiilor pentru peste 90% dintre absolventi. Vorbim de Bucuresti si o piata a muncii generoasa, dar vorbim si de concurenta intre institutiile de invatamânt superior, pentru ca avem multe universitati de stat, dar si universitati particulare”, a incheiat Sova.

Interviul integral acordat de Robert Sova poate fi citit pe site-ul Gazeta de Sud.

Poti citi si: Modificari pentru contabili! Ministerul de Finante vrea sa aduca atributii noi contabililor si sa schimbe regulile CECCAR

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016 – 2017. Contabilii au cresteri de 60%, directorii de scoli de 50%, farmacistii de 53%

ANAF aduce o serie de modificari la formularul „Adeverinta de venit”

ANAF va modifica doua formulare ca urmare a intrarii in vigoare a Codului Fiscal

Codul Fiscal ar putea suferi schimbari majore dupa alegeri

Stiri pe aceeasi tema

Platforma IMM Invest, unde companiile pot accesa credite garantate, nefunctionala imediat de la lansare

Cristiana Petrariu Bota

PROGRAMUL RABLA 2015. In acest an sunt alocate 25.000 de tichete

Delia Ion

Proprietarul Pro TV anunta venituri in scadere pe piata din Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult