14.1 C
România
14 septembrie 2024
Conferentiar Eugenie Posdarascu: Dezvoltarea IT, o etapa noua a dezvoltarii omului in plan spiritual. Progresul stiintific trebuie fructificat eficient. Ca profesor si cercetator, incerc sa de peste 20 de ani sa pun mai mult accent pe intelegere si mai putin pe memorare
Breaking NewsIT/Stiinta

Eugenie Posdarascu, decan in cadrul Universitatii Hyperion: Dezvoltarea IT, o etapa noua a dezvoltarii omului in plan spiritual. Ca profesor si cercetator, incerc de peste 20 de ani sa pun mai mult accent pe intelegere si mai putin pe memorare

Decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion, Conferentiar Univ. Dr. Ing. Eugenie Posdarascu, considera ca dezvoltarea IT este pentru om un dar al devenirii sale, o noua etapa a dezvoltarii lui in plan spiritual. Insa pentru a fructifica progresul stiintific si a dezvolta procesul educational, avem nevoie si de implicarea statului roman, in contextul in care tinerii de azi vor lucra in viitorul foarte apropiat in profesii despre care acum nici nu ne imaginam ca vor exista.

Romanilor le este teama de schimbare

Profesorul Eugenie Posdarascu subliniaza, intr-o luare de pozitie luata de Cristiana Petrariu Bota pentru hotweek.ro, ca progresul stiintific trebuie adaptat si fructificat eficient, exemplificand ca de peste 20 de ani incearca, din postura de profesor si cercetator, sa puna mai mult accent pe intelegere si mai putin pe memorare, sa mizeze mai mult pe comunicare si pe interactivitatea dintre profesor si elev.

„Mentalitatea generala a romanului a fost mereu conservatoare. Desi popor inteligent, romanilor le e teama de schimbare. Ca cercetator stiintific, apoi ca profesor, mi-am dat seama ca progresul stiintific trebuie sa fie adaptat mintii noastre si fructificat eficient. De peste 20 de ani incerc sa fac acest lucru, sa pun mai mult accent pe intelegere si mai putin pe memorare, sa pun accent pe comunicare si interactivitate in relatia profesor – student. Profesorul trebuie privit ca un prieten. Acest lucru este nu doar normal, dar a devenit o necesitate in conditiile dezvoltarii tehnico-stiintifice de azi si a cresterii volumului de informatii”, sustine decanul Eugenie Posdarascu din cadrul Universitatii Hyperion.

Iti recomandam si: Renate Weber, interviu HotWeek: Romania trebuie sa investeasca in digitalizare, scoala nu se mai poate face ca pe vremuri. In lume se investete enorm in cercetare si in noua tehnologie

Desi romanilor le este teama de schimbare, degitalizarea este practic o noua etapa in dezvoltarea omului pe plan spiritual, sustine Eugenie Posdarascu, care subliniaza ca traim deja aceasta trecere ca ne va duce in cele din urma la digitalizarea a tot ce ne inconjoara.

„Dezvoltarea IT a venit pentru om ca un dar al devenirii sale, practic este o etapa noua a dezvoltarii lui in plan spiritual. Deja putem spune ca traim aceasta trecere. Acum e cert ca totul se va informatiza, dar totul. Orice ramura a economiei nu poate exista fara componenta de IT. Evident ceea ce trebuie sa specificam este ca in pas cu informatizatea se dezvolta elementul tehnic, cel al electronicii si automaticii, al sistemelor inteligente, practic un hibrid intre sistemele mecano-electronice si informatica, adica hard si soft. Una fara alta nu mai pot exista”, a adaugat profesorul Eugenie Posdarascu.

Digitalizarea nu trebuie sa ne sperie, totul sta in acceptare si adaptare. Educatia va avea un rol primordial

In opinia decanului Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion, digitalizarea nu trebuie sa ne sperie, cheia succesului fiind acceptarea si adaptarea. Apoi, educatia va avea un rol primordial in anii care urmeaza, iar guvernantii, daca nu vor fi atenti la acest aspect, vor arunca Romania in coada clasamentelor pe aproape toate planurile si ii va determina pe specialistii romani sa-si paraseasca tara intr-un numar si mai mare decat in prezent.

„Nu trebuie sa ne speriem, asa cum acum 200 de ani automobilul a inlocuit calul si vaca, asa si acum ne asteapta o viata mai frumoasa, mai usoara, iar totul sta in acceptare si adaptare. De aceea, educatia va avea un rol primordial in urmatorii ani si daca statul roman prin guvernantii sai nu vede asta, cu toate ca avem un popor care genetic, spun eu, este inteligent, riscam sa ramanem in urma altor tari pe mai toate planurile si proprii nostri specialisti sa migreze catre locuri care presupun adaptarea la mintea si interesul lor”, a mai aratat Eugenie Posdarascu.

Parintii trebuie sa aiba incredere in tehnologie, profesorii au datoria sa se perfectioneze zilnic

Parintii si profesorii vor avea un rol decisiv in procesul de digitalizare si de adaptare a elevilor si studentilor la noile cerinte ale inceputului de secol XXI, mai spune Eugenie Posdarascu, in luarea de pozitie acordata Cristianei Petrariu Bota pentru publicatia HotWeek.ro. Daca parintii trebuie sa aiba incredere in noua tehnologie, profesorii vor trebui sa se perfectioneze zilnic, deoarece tehnologia avanseaza atat de repede incat upgratarea va fi necesara in mod continuu.

„Parintii au datoria mai intai sa inteleaga ca acesta este un proces inevitabil care deja este inscris pe noul trend al inceputului de secol XXI. E atat de frumos sa stim ca avem o biblioteca plina cu carti, ca o putem privi, admira, ca putem alege o carte si apoi rasfoi, dar iata ca informatizarea nu iarta nimic si acapareaza si domeniile educatiei si culturii, digitalizandu-le. Am acceptat si nu am avut nimic impotriva atunci cand discurile de polistiren au fost inlocuite cu CD-uri si apoi cu stick-uri USB, mai mult acum si acestea sunt pe cale de disparitie, Cloud-ul, internetul le elimina, putem gasi aici ca intr-o Megabiblioteca aproape tot ce ne dorim. Parintii trebuie sa aiba incredere in tehnologie, deci in viitor. Parintii trebuie in masura posibilitatilor sa inzestreze copilul cu acele produse hard si soft necesare pregatirii elevului, asa cum fac acum cand cumpara diverse materiale didactice: caiete, creioane, guma, hartie, culegeri, etc”, conchide decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Hyperion.

„Profesorii au datoria sa se perfectioneze zilnic, tehnologia avanseaza atat de repede incat upgratarea este necesara in mod continuu. Ideea de a incerca sa le cunosti pe toate pierde teren. Un profesor bun este un profesor specializat pe aria sa curriculara, la fel ca la medici. Modul in care un profesor se conecteaza si receptioneaza noul si modul in care spiritul sau pedagogic poate transmite informatia pot influenta educatia si buna pregatire a studentilor sau a elevilor. Si profesorii, dar si parintii trebuie sa puna umarul pentru ca disciplina sa fie litera de lege in scoala, liceu sau universitate. Dar pentru ca procesul acesta sa aiba succes, e nevoie in primul rand ca statul roman sa se implice, parintii si profesorii sunt a doua etapa”, a mai subliniat Eugenie Posdarascu.

Iti recomandam si alte interviuri HotWeek.ro: Infertilitatea, incotro? Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai: Lucrurile se misca, dar cu viteza din Romania. In Europa de Vest, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente FIV

INTERVIU. Florin Mergea dezvaluie cum s-a reapucat de tenis: Totul a reinceput datorita unui vis. Sotia mea m-a sustinut mereu

Interviu cu Muhammad Talal, un profesor care preda matematica in orasul de mango din Pakistan. Castiga 120 $ pe luna si viseaza la o lume mai buna

Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV: Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!

Articole asemănătoare

Europa cu doua viteze! Comisia Europeana avanseaza in Cartea Alba cinci scenarii privind evolutia Uniunii pana in 2025

Delia Ion

Presedintie: Guvernul a gresit flagrant, e responsabil sa rezolve criza. Cetatenii nu accepta nimic mai putin

Lucy Ionesco

Decizie istorica! Ministerul Educatiei a retras acreditarea scolii doctorale a Academiei de Politie din Bucuresti

Ioana Badulescu