Conferinta Femeilor Francofone. Iohannis: Egalitatea de gen trebuie sa fie una dintre marile impliniri ale lumii, de aceea m-am alaturat initiativei #HeForShe
Breaking News

Conferinta Femeilor Francofone. Iohannis: Egalitatea de gen trebuie sa fie una dintre marile impliniri ale lumii, de aceea m-am alaturat initiativei #HeForShe

Conferința Femeilor Francofone a debutat, miercuri, la Bucuresti, organizată de România în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi în prezenţa Secretarului General al Francofoniei, Michaëlle Jean. Ediția din 2017 a Conferinței Femeilor Francofone se desfăsoară pe parcursul a două zile, respectiv pe 1 și 2 noiembrie.

In cadrul evenimentului se dezbat politicile și inițiativele statelor și guvernelor francofone în favoarea egalității dintre bărbați și femei în domeniul economic – inovaţie, antreprenoriat şi dezvoltare și reuneste aproximativ 450 de reprezentanți guvernamentali, ai societății civile și ai mediului de afaceri.

Responsabili de rang înalt din 48 de state participă la Bucureşti la Conferinţa femeilor francofone, reuniune ce are ca obiectiv constituirea, în premieră, a unei reţele francofone a femeilor antreprenor.

Conferinţa a fost deschisă la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis care a vorbit despre schimbarea mentalităţi pentru ca egalitatea de gen să devină o realitate. Seful statului a amintit că prezenţa femeilor este încă mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbaţii.

De interes: Conferinta Femeilor Francofone a debutat la Bucuresti. Michèle Ramis: Francofonia are intentia de a se dota cu o strategie pentru drepturile femeilor in societate

Conferinta femeilor francofone se desfasoara pe 1 si 2 noiembrie 2017 la Bucuresti

Klaus Iohannis: „(…) Cred cu tărie că egalitatea între femei și bărbați constituie un pilon al societății orientate spre viitor, pentru care avem datoria de a acționa zi de zi, fiecare dintre noi. De aceea m-am alăturat în 2015 inițiativei #HeForShe, promovată sub egida ONU, cu profunda convingere că avem nevoie, şi în acest domeniu, de exemple și de angajamente concrete.  

Țara noastră a făcut deja pași importanți pentru angajamentul pe care l-am asumat cu acel prilej, de a înființa noua profesie de expert în egalitate de șanse. Cu toate că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalității de șanse, suntem conștienți de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităților, dar și prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin. (…)

De o sută de ani, România a dat politicii, culturii, științei, educației și sportului o serie de importante personalități feminine. Avem datoria să onorăm această prețioasă contribuție, făcând din egalitatea de gen una dintre marile împliniri ale lumii, o prețioasă moștenire pentru generațiile care vor urma”.

Conferinţa femeilor francofone continuă la Palatul Parlamentului, unde cei peste 600 de delegaţi discută despre drepturile femeilor şi accesul la piaţa muncii, contribuţia acestora la inovaţie şi antreprenoriat.

Printre participanţi se numără secretarul general al Francofoniei şi secretarul de stat francez responsabil pentru egalitatea între femei şi bărbaţi.

Reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului au prezentat politicile puse în practică de România pentru integrarea femeilor în politică şi în societate.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara în faţa celor peste 600 de participanţi că strategiile şi politicile elaborate în România asigură integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile naţionale, dar şi egalitatea între femei şi bărbaţi.

Astăzi, avem oportunitatea de a construi împreună un parteneriat durabil pentru promovarea egalităţii de şanse” a spus Lia Olguţa Vasilescu la Conferinţa femeilor francofone.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase, a spus că integrarea socială şi economică a femeilor în societate este esenţială, iar efortul este unul continuu pentru îndeplinirea acestui deziderat.

Gabriel Vlase: România este pe deplin angajată la realizarea egalităţii de gen. Prin atribuţiile noastre ca şi parlamentari, ne revine un rol hotărâtor în construirea unei atitudini legislative moderne, fundamentate pe principiul egalităţii de gen, şi în promovarea şi transpunerea acesteia în practică.

Ne confruntăm încă cu mentalităti şi stereotipuri sociale cu privire la locul, rolul şi responsabilităţile femeilor şi bărbaţilor în cadrul societăţii, dar eforturile continuă pentru acest deziderat.

Conferinţa va oferi femeilor antreprenor şi reprezentantelor societăţii civile angajate în activitatea economică, culturală şi socială, un cadru pentru schimbul de informaţii şi bune-practici în domenii esenţiale pentru asigurarea creşterii economice şi a dezvoltării sustenabile.

Iohannis, intrevedere la Cotroceni cu secretarul general al OIF inainte de Conferinta Femeilor Francofone

Inainte de debutul Conferintei Femeilor Francofone, președintele Klaus Iohannis a avut o intrevedere la Palatul Cotroceni cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, Michaëlle Jean.

În cadrul întâlnirii cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, președintele României și-a exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare a țării noastre cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). Desfășurarea la București a Conferinței femeilor francofone (1-2 noiembrie a.c.), cel mai important eveniment francofon din regiunea noastră după Sommet-ul din 2006, este o confirmare în acest sens.

Totodată, Iohannis a evidențiat că lansarea, cu prilejul Conferinței, a rețelei francofone a femeilor antreprenor urmărește să stimuleze schimburile, investițiile și cooperarea dintre operatorii economici din întregul spațiu francofon, contribuind la aprofundarea obiectivelor Strategiei economice a Francofoniei din 2014.

La rândul său, Michaëlle Jean a manifestat deosebita sa apreciere pentru răspunsul prompt al Preşedintelui României la propunerea Organizației de găzduire a acestui eveniment la București, care, după organizarea Sommet-ului din 2006 de la Bucureşti, arată faptul că România este o ţară foarte importantă pentru Francofonie. Secretarul General al OIF a apreciat mobilizarea României pentru susţinerea păcii şi securităţii internaţionale, inclusiv la nivel regional, precum şi deschiderea veritabilă către lume a ţării noastre, care este un partener-cheie în cadrul OIF. De asemenea, a subliniat importanţa Conferinţei găzduite de România, la care participă aproape 700 de femei francofone, şi a Declaraţiei-Apel de la Bucureşti, care va fi adoptată de Conferinţă, inclusiv prin crearea rețelei francofone a femeilor antreprenor, care va contribui la întărirea antreprenoriatului feminin și la consolidarea dimensiunii economice a Francofoniei, în beneficiul deopotrivă al femeilor și bărbaților din spațiul francofon.

Cu prilejul întâlnirii, a fost accentuată totodată importanța susţinerii egalităţii de gen şi de şanse, respectiv a stimulării şi susţinerii mobilităţii şi interconectivităţii antreprenorilor francofoni, subiect asupra căruia OIF se va concentra, inclusiv cu sprijinul României.

Nu în ultimul rând, președintele Iohannis și Secretarul General al OIF au reiterat condamnarea fermă a atentatului terorist de la New York, combaterea terorismului fiind o prioritate pentru comunitatea internaţională, inclusiv pentru Francofonie.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Related posts

Teodor Stolojan: Orice atac la Pilonul II inseamna sa distrugi speranta tinerei generatii

Ioana Badulescu

Apocalipsa in Australia! Incendiile au ucis aproape 500 de milioane de animale si pasari

Lucy Ionesco

Mikhail Mishustin este noul premier al Rusiei, dupa demisia lui Medvedev

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult