Consiliul Europei cere lamuriri Romaniei in legatura cu modificarile la Legile Justitiei
Breaking News

Consiliul Europei cere lamuriri Romaniei in legatura cu modificarile la Legile Justitiei

Consiliul Europei cere lamuriri Romaniei in legatura cu modificarile la Legile Justitiei. Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei solicita tarii noastre sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la Legile Justitiei, care sa fie analizate la reuniunea din martie 2018.

GRECO a decis sa efectueze evaluari urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din Romania si asupra a doua proiecte de legi privind reorganizarea Curtii Supreme si a Consiliului National al Judecatii din Polonia.

In comunicatul Consiliului Europei se precizeaza ca este pentru prima data cand GRECO utilizeaza articolul 34 din Regulamentul sau de procedura, introdus recent pentru a permite o „procedura ad-hoc in circumstante exceptionale”.

Aceasta regula poate fi aplicata atunci cand o reforma institutionala, o initiativa legislativa sau o modificare procedurala poate duce la „incalcarea grava” de catre un membru al Consiliului Europei a unui standard anticoruptie care a facut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Grupul a cerut sefilor delegatiilor din Romania si Polonia sa prezinte pana la 15 ianuarie 2018 informatii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregatirea rapoartelor de evaluare ad-hoc.

In ceea ce priveste Romania, Consiliul Europei subliniaza ca au fost exprimate preocupari serioase de catre mai multe institutii si actori din Romania si din strainatate ca modificarile la Legile Justitiei, adoptate in regim de urgenta, ar putea pune in pericol eficienta luptei impotriva coruptiei si ar submina independenta sistemului judiciar.

Stiri pe aceeasi tema

Referendumul cerut de Iohannis a primit aviz pozitiv. Presedintele Romaniei este singurul care decide data cand va fi consultata populatia

Cristiana Petrariu Bota

Avertizare de vreme rea de la meteorologi, frigul se instaleaza peste Romania in urmatoarele trei zile

Ioana Badulescu

PSG a umilit Barcelona la ea acasa, Liverpool aproape de sferturi intr-o seara spectacol de Liga Campionilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult