Consiliul UE nu va retrage candidatura francezului la functia de procuror-sef al Parchetului UE, Franta o va sustine pe Kovesi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 13, 2019 13:04

Consiliul UE nu va retrage candidatura francezului la functia de procuror-sef al Parchetului UE, Franta o va sustine pe Kovesi

Consiliul Uniunii Europene nu va retrage candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la functia de procuror-sef al Parchetului UE, pentru ca ar insemna ca in competitie sa intre celalalt candidat, clasat pe locul al treilea, germanul Andreas Ritter, au declarat pentru Digi24.ro surse de la Bruxelles.

In schimb, Franta va sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi, prin vot oficial, iar acest vot ar urma sa fie o chestiune de zile, mai transmit aceleasi surse. 

Precizarile vin in contextul in care RFI a anuntat vineri ca procurorul francez, principalul contracandidat al fostei sefe a Directiei Nationale Anticoruptie si favoritul Consiliului in negocierile cu Parlamentul European, a fost numit pe un alt post, respectiv in fruntea Parchetului Financiar din Franta. Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, era favorit pentru sefia acestei institutii, dupa cum relata saptamana trecuta presa franceza.

Jurnalistii de la RFI sustin ca aceasta echivaleaza cu o retagere din cursa a francezului, insa pana acum nu a fost facut un anunt oficial in acest sens.

Consiliul Uniunii Europene sustinea candidatura lui Bohnert, actual procuror general la Reims, iar Laura Codruta Kovesi beneficia de sustinerea Parlamentului European. Intre cele doua institutii au fost organizate mai multe runde de negocieri, dar momentan nu au ajuns la un consens.

In urma unui vot secret, in luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruta Kovesi pe primul loc in lista de candidati pentru postul de procuror-sef european. Rezultatul a fost: Laura Codruta Kovesi – 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franta) – 22 voturi, iar Andreas Ritter (Germania) – 1 vot. Kovesi a fost preferata anterior si in Comisia CONT.

In schimb, in urma votului reprezentantilor permanenti ai statelor in Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-sef european, fiind urmat de Laura Codruta Kovesi, din Romania, si de germanul Andreas Ritter.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.