Constanta este orasul din Romania in care s-ar muta peste 22% dintre romani. Asta arata un sondaj de opinie realizat de Banca Mondiala, ce face parte din acordul de asistenta incheiat cu Primaria Constanta. Documentul a fost dat publicitatii vineri, odata cu prezentarea unui raport de analiza asupra profilului zonei urbane functionale Constanta – Pol National de Dezvoltare, la care au participat si primarul municipiului Constanta, precum si un expert al Bancii Mondiale.
Sondajul de opinie releva ca 22,2% din romani s-ar muta la Constanta, motivul fiind apropierea de Marea Neagra, dar si calitatea mai ridicata a vietii. De precizat ca in ultimii cinci ani, peste 10 milioane de romani au vizitat orasul Constanta.
Marcel Ionescu-Heroiu, senior expert in dezvoltare urbana al Bancii Mondiale, a declarat, in cadrul intalnirii de vineri, ca ritmul de crestere economica al municipiului Constanta depaseste considerabil nivelul inregistrat de alte orase, iar potentialul este extrem de ofertant. Oficialul de la BM a mai aratat ca zona metropolitana Constanta este printre putinele care au inregistrat o crestere demografica, situatie care la nivel national este in continua scadere.
„În ultimii ani, ritmul de creştere economică al Constanţei depăşeşte, de multe ori considerabil, nivelul înregistrat de alte oraşe la nivel internaţional. Constanţa are un potenţial deosebit şi are foarte multe oportunităţi de dezvoltare care trebuie cât mai bine fructificate. Zona Metropolitană Constanţa este una din puţinele în care s-a înregistrat o creştere demografică în ultimul timp în contextul în care populaţia României este într-o continuă scădere. Acesta este cel mai bun indicator, un oraş care reprezintă un magnet pentru oameni este într-adevăr un oraş competitiv şi un oraş care are potenţial“, a declarat Marcel Ionescu-Heroiu.
Primarul Decebal Fagadau a tinut sa ublinieze ca municipiul Constanta este printre putinele zone urbane din lume care lucreaza direct cu Banca Mondiala.
„Suntem conştienţi de potenţialul pe care îl are oraşul şi ne angajăm să abordăm într-o manieră integrată dezvoltarea urbană şi atragerea de investiţii, în scopul de a deveni mai competitivi şi mai atractivi pentru oameni, afaceri şi turism. Constanţa este una dintre puţinele zone urbane din lume care lucrează direct cu Banca Mondială. Prin accesarea acestei asistenţe tehnice personalizate, ne propunem să folosim din expertiza şi experienţa dovedite pe care Banca Mondială le are şi să oferim o şansă în plus oraşului să se dezvolte sănătos şi durabil“, a declarat Decebal Fagadau.
Potrivit sondajului, peste 10 milioane de români au vizitat Constanţa în ultimii 5 ani, acest aspect indicând potenţialul deosebit pe care îl are Zona Metropolitană Constanţa din punct de vedere turistic.