Constantin Brancusi, in memoriam! Scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta
Comunicate

Constantin Brancusi, in memoriam! Scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta

Andrei Novac ii trimite o scrisoare premierului Victor Ponta, prin care ii cere, in ziua in care se implinesc 58 de ani de la moartea lui Constantin Brancusi, sa ia masuri pentru „incetarea umilintelor la care sunt supuse operele sale”. „Constantin Brancusi este cel mai important produs cultural pe care Romania l-a dat vreodata lumii, scrie acesta in scrisoarea catre seful Guvernului, pe care o puteti parcurge in cele ce urmeaza.

In memoriam Constantin Brâncuşi – scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta

Domnule prim-ministru,

Victor Ponta

Azi, 16 martie 2015, se împlinesc 58 de ani de la momentul în care Constantin Brâncuși părăsea această lume, în Franța, la Paris, probabil, mâhnit peste măsură de refuzul categoric pe care România i l-a oferit, vă cer public, să luați măsuri pentru încetarea umilințelor la care sunt supuse operele sale. Constantin Brâncuși este cel mai important produs cultural pe care România l-a dat vreodată lumii.

Se apropie ziua de nastere a lui Nichita Stanescu. Apel catre presa din Romania!

Sunteți, de aproape 11 ani, deputatde Gorj, chiar în Colegiul în care se află operele lui Constantin Brâncuși și, de aproape, trei ani, prim-ministru al României. În tot acest timp, operele de la Tg-Jiu au suferit mai mult ca niciodată ( mutilarea centrului orașului, spălarea cu jet de apă sub presiune a operelor de piatră) din cauza incompetenților pe care i-ați girat în funcții de directori, secretari de stat, miniștri Culturii.

Ați promis soluții, după ce, în 2013, operele din piatră au suferit distrugeri iremediabile. În final, comisia, constituită la inițiativa dumneavoastră, nu a reușit decât să confirme această situație.

De atunci, a trecut aproape un an, în realitate nu a existat nici un vinovat, nimeni dintre cei care răspund de patrimoniu, nu a fost tras la răspundere. În schimb, v-ați remarcat în toți acești ani, susținînd repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși.

Existența lui Constantin Brâncuși la Paris demonstrează rădăcinile pe care cultura românească le are în inima culturii universale.

Domnule Victor Ponta, știu că toate aceste lucruri nu vă interesează. Mi-am dat seama că nici dumneavoastră și nici cei care v-au garantat la Tîrgu-Jiu nu înțelegeți ce înseamnă Constantin Brâncuși. În consecință, vă rog să găsiți oamenii și soluțiile care pot duce la conservarea și promovarea coerentă a patrimoniului cultural pe care Constantin Brâncuși l-a dăruit României.

Andrei Novac

Stiri pe aceeasi tema

Elevii romani si programarea creativa. Iata rezultatele celui mai mare concurs de gandire computationala

Cristiana Petrariu Bota

Pericol de avalansa in muntii Fagaras si Bucegi ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele ore

Cristiana Petrariu Bota

Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale 2020 prezinta noutati si solutii pentru tranzitii ecologice si digitale

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult