8.4 C
România
26 februarie 2024
Politica

Consultari Cotroceni: Ce a discutat Iohannis cu partidele pe tema legii securitatii cibernetice

Presedintele Klaus Iohannis a purtat, miercuri, o serie de consultari cu liderii partidelor parlamentare pe tema legii securitatii cibernetice. Dupa intalnirea cu liderii partidelor, Klaus Iohannis a semnat cu acestia „o initiativa legislativa” de tip Big Brother. Este o premiera la consultarile sefului statului cu partidele, dar nu si singura, potrivit ziare.com. O alta premiera este faptul ca presa nu a avut acces la inceputul discutiilor si in comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala nu se dezvaluie lista participantilor.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, s-a intalnit miercuri, 6 mai a.c., la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor si formatiunilor politice parlamentare, in vederea unor discutii referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

In baza prerogativelor sale constitutionale de mediere, presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice.

Discutiile au pornit de la premisa imbunatatirii cadrului normativ pentru a pune in acord nevoia de securitate cu apararea drepturilor si libertatilor individului. Cu aceasta ocazie, liderii partidelor politice au semnat o initiativa legislativa parlamentara de modificare si completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice”, se arata in comunicatul publicat Administratia Prezidentiala.

Mediile politice lucreaza discret la o varianta de compromis a legii supravegherii electronice

Ce au semnat la Cotroceni liderii partidelor

In comunicatul Administratiei Prezidentiale se mai precizeaza ca „aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala”.

„Proiectul convenit astazi urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului.

Acest principiu a fost cerut si de catre reprezentanti ai societatii civile si impartasit de toti actorii implicati”, se mai arata in comunicatul remis presei de Palatul Cotroceni.

Totodata, se arata ca presedintele Klaus Iohannis „si-a exprimat speranta ca acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament si a subliniat, inca o data, faptul ca intr-o societate democratica securitatea, respectarea legii si libertatea trebuie puse in acord”.

Desi in comunicat se spune ca „presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice”, ziare.com subliniaza faptul ca nu se precizeaza cine a reprezentat societatea civila, Ministerul Public sau SRI la aceste consultari.

Related posts

Reuters scrie despre incercarea PSD de a submina lupta anticoruptie: Schimbarile vor pune capat procesului in care este cercetat Liviu Dragnea, acuzat de abuz in serviciu

Ioana Badulescu

Serban Nicolae, schimbat de la conducerea Comisiei de ancheta privind arhiva SIPA

Ioana Badulescu

Adrian Nastase vorbeste despre scandalul Panama Papers: Lista celor care si-au ascuns averile este impresionanta

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult