-3.8 C
România
21 ianuarie 2022
Consultari la Cotroceni
Breaking News

CONSULTARI LA COTROCENI: Iohannis: Voi merge in strada. Liderii politici, dispusi pentru alegeri anticipate sau guvern tehnocrat

Au inceput consultarile la Palatul Cotroceni intre presedintele Klaus Iohannis si reprezentantii partidelor politice pentru desemnarea premierului, dupa demisia lui Victor Ponta si a Cabinetului sau. In prima zi, primii la consultari au fost reprezentantii PSD, urmati de cei ai PNL, UDMR si reprezentantii minoritatilor, in timp ce vineri, in a doua zi a consultarilor, au mers la discutii reprezentantii UNPR si ALDE. Consultarile s-au incheiat cu reprezentantii societatii civile si cei ai manifestantilor care au protestat in strada. Presedintele Iohannis a spus in debutul consultarilor ca este mai mult decat o schimbare de Guvern, ci o schimbare de paradigma in politica romaneasca.

UPDATE ora 16.05: Presedintele Klaus Iohannis a iesit la declaratii si a confirmat ca va merge in STRADA, insa o va face incognito, fara sa fie anuntate data, ora si locul, motivand ca nu vrea sa faca din iesirea sa in strada un eveniment. Totodata, Iohannis a mai spus ca majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegerile anticipate sau despre un guvern tehnocrat.

„Majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat, nu despre un guvern politic. De aceea nu a venit nimeni cu o propunere.

Indiferent in ce varianta vom merge mai departe, este evident ca trebuie sa se inteleaga partidele asupra unui program minimal. Ce trebuie facut, bugetul, spitalele, scolile si asa mai departe. Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele politice.

Eu sunt optimist, voi convoc o noua runda de consultari pentru inceputuls aptamanii viitoare si cred ca este posibil ca deja la sfarsitul saptamanii viitoare sa avem o concluzie”.

UPDATE ora 15.45: Reprezentantii societatii civile au iesit de la discutiile cu presedintele Klaus Iohannis. Declaratiile AICI.

UPDATE ora 14.00: Discutiile intre reprezentantii societatii civile si cei ai strazii au inceput loc la ora 13.30, la acestea au venit toate cele 19 persoane invitate. Lista organizatiilor si persoanelor care participa la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis:

Adrian Despot: „Am fost invitat la Cotroceni de catre Presedintele Iohannis. In continuare consider ca nu sunt persoana potrivita insa, in spiritul respectului fata de democratie si simbolurile acesteia, voi fi acolo.”
Tudor Benga (patronul librariilor Okian), ca reprezentant al strazii: „Tocmai m-au sunat. Sa fiu la 13 la Cotroceni. Asta e puterea mobilizarii si a social media! Putem!!! Mii de multumiri inca o data si tineti-mi pumnii!”
Elena Calistru de la Funky Citizens
Sorin Ionita (Efor),
Catalin Drula (Asociatia Pro Infrastructura)
Edmond Niculusca (ARCEN)

UPDATE ora 12.30: Reprezentantii ALDE au intrat la negocierile cu Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier. Klaus Iohannis va discuta apoi cu societatea civila la ora 13.30.

Vineri – UPDATE ora 11.00: Reprezentantii UNPR, in frunte cu Gabriel Oprea, au intrat la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE ora 17.25: PNL si UDMR au iesit de la negocieri. Klaus Iohannis ar fi de acord cu alegerile anticipate. Mircea Ionescu Quintus, presedintele de onoare al PNL, a declarat dupa negocierile cu Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni ca presedintele este de acord cu varianta alegerilor anticipate. 

Concluzii consultarilor de la Palatul Cotroceni dintre PNL si Klaus Iohannis sunt dizolvarea Parlamentului si alegerile anticipate cat mai rapide. DETALII DESPRE CONSULTARILE PNL DE LA COTROCENI

UPDATE ora 16.00: Liberalii vor organiza o conferinta de presa la ora 16.30, inainte de a intra la consultari cu presedintele Klaus Iohannis. Delegatia PNL va fi formata din Alina Gorghiu, Vasile Blaga si Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE ora 15.35: Liviu Dragnea a iesit de la consultari si a declarat ca PSD nu a propus un nume, ci o noua abordare, respectiv sa se poarte discutii cu toate partidele, apoi sa se contureze profilul unui premier si a ministrilor sai, profil in baza carora sa se organizeze noi consultari cu presedintele Iohannis.

Practic, Liviu Dragnea a spus ca PSD nu este impotriva unui guvern de uniune nationala, daca exista o majoritate, nici a unui guvern cu experti si nu este nici impotriva alegerilor anticipate, daca acesta este raspunsul la toate problemele. Practic, PSD a imbratisat toate variantele, pentru a recupera din deficitul de imagine.

PSD nu mai respinge varianta alegerilor anticipate dupa consultarile de la Cotroceni – DECLARATIA INTEGRALA A LUI LIVIU DRAGNEA LA IESIREA DE LA CONSULTARI

Iata principalele declaratii facute de Liviu Dragnea:

„Am considerat pentru prima data ca nu este eficient ca astazi sa vorbim despre o persoana. I-am propus presedintelui sa avem o alta abordare a modului cum se desfasoara aceste consultari si discutii, in sensul sa ne stabilim de comun acord si tinand cont de ceea ce romanii – atat cei care ies in strada cat si ceilalti – a cerintelor acestora, care nu sunt de ieri de azi, sunt solicitari din societate transmise de foarte mult timp si sa ne stabilim care ar fi obiectivele sociale, politice si economice care trebuie stabilite.

Sa vedem, un guvern de tehnocrati, alegeri anticipate care ar presupune un guvern interimar pana in aprilie.. Toate aceste obiective trebuie stranse la un loc si i-am propus presedintelui dupa ce isi contureaza o prima concluzie, sa putem avea o alta runda de consultari eventual cu toti liderii de partide. Abia dupa aceea sa discutam care ar putea sa fie programul politic de guvernare la care sa participe toate fortele politice, profilul unui viitor premier, profilul pentru ministri in asa fel incat sa mergem in Parlament cu o solutie stabila. In acest mod am putea evita procedura standard folosita pana acum. (…)”.

Variantele cu care PSD a mers la Palatul Cotroceni sunt Vasile Dancu sau guvern de tehnocrati. Din echipa PSD fac parte Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu si Gabriela Firea.

„Bine ati venit la aceste consultari. Am convocat o runda de consultari fiindca doresc sa cunosc opiniile si solutiile in aceasta incercare de a gasi o solutie pentru un nou guvern. Sunteti primii, este mult mai mult decat o schimbare de guvern. Eu cred ca este o schimbare de paradigma”, a declarat Klaus Iohannis in debutul consultarilor.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Cristian Tudor Popescu propune romanilor din strada o solutie care sa rezolve criza politicienilor corupti

Stiri pe aceeasi tema

Clorochina, medicamentul vedeta utilizat inclusiv in Romania in tratarea coronavirusului, oprita de la administrare in unele spitale din Suedia din cauza efectelor adverse

Cristiana Petrariu Bota

Protest la Guvern cu mii de oameni, se striga „Abrogati si-apoi plecati”. Incidente in Piata Victoriei

Delia Ion

O echipa de fizicieni de la CERN a dezvoltat un prototip de ventilator pentru pacientii care prezinta forme mai usoare de coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult