Medicii isi pot calcula singuri cati bani vor primi din garzi dupa 1 octombrie 2016
Economie

Contributia la sanatate pentru cei fara venituri. Ce modificari aduce OUG 41/2015

Persoanele care nu realizează venituri vor avea două variante pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), stabileşte un proiect de act normativ adoptat miercuri de Parlament şi care va modifica, în acest sens, Codul fiscal. Astfel, persanele fără venituri vor putea opta între plata lunară a CASS, situaţie în care vor avea de achitat peste 800 de lei pe an, şi plata doar în momentul în care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, caz în care vor scoate din buzunar aproape 500 de lei, potrivit unui articol al avocatnet.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, ca for decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare, document care modifică mai multe acte normative, inclusiv Codul fiscal.

Mai exact, propunerea legislativă, care pentru a se aplica mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui ţării şi publicarea în Monitorul Oficial, reglementează, printre altele, condițiile privind modul de declarare și de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate de către persoanele care nu realizează venituri, astfel încât acestea să poată beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Concret, persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.

Citeste si: Romchim, un altfel de Hexi? Un medic de la Elias a descoperit 2 milioane de bacterii de hazna pe mililitru de dezinfectant

Spitalul CF2 avea un contract barosan cu Hexi Pharma. S-a gasit stafilococ pioceanic si in cuva unde se sterilizeaza instrumentarul

Medicamentele contra infectiilor nu au niciun efect! Medicul Carstoveanu: Importul unor medicamente generice care nu-si fac efectul e protejat de politicieni

În cazul în care vor alege prima variantă, a plăţii lunare, persoanele fizice fără venituri vor fi obligate să plătească CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă decel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri (detalii despre înregistrarea la Fisc a persoanelor fără venituri găsiţi aici).

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate să plătească 68,75 de lei pe lună (5,5% x 1.250 lei), după ce, în primele patru luni ale anului, atunci când salariul minim brut a fost de 1.050 de lei, cuantumul contribuţiei a fost de 57,75 de lei pe lună (5,5% x 1.050 lei).

Prin urmare, odată depusă declaraţia de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, acestea vor fi nevoite să achite într-un an suma de 825 de lei (68,75 lei x 12).

Ce prevede actuala formă a Codului Fiscal

În varianta actuală a Codului fiscal, în vigoare de 1 ianuarie, plata CASS trebuie efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru. Totuşi, de îndată ce proiectul de act normativ va fi promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial, plata contribuţiei amintite se va face lunar, până pe 25 ale lunii, începând cu luna următoare depunerii declarației.

În cea de-a doua variantă prevăzută în proiectul de act normativ, potrivit căreia contribuţia de asigurări sociale de sănătate se va plăti în momentul în care cetăţenii vor avea nevoie de acordarea serviciilor medicale, CASS datorată de aceştia se va calcula aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte orisalariul minim brut pe ţară.

Cu alte cuvinte, persoanele fizice care vor apela la spitalizare sau alte servicii medicale care nu sunt gratuite (cazul urgenţelor medicale) vor datora contribuția la sănătate în cotă de 5,5% aferentă unei baze de calcul egală cu de şapte ori salariul minim pe economie. Astfel, CASS pentru şapte luni va fi în cuantum de 481,25 lei (68,75 lei x 7). Cel mai probabil, aceasta reprezintă varianta cea mai puţin costisitoare şi pe care o vor alege cei mai mulţi dintre românii fără venituri, în speranţa că nu vor fi nevoiţi să acceseze serviciile medicale autohtone.

Iti recomandam si: Medicul Ion Uta, tatal lui Teo, trage un semnal de alarma catre medici: Incetati cu antibioticele!

In Romania nu boala te ucide, ci sistemul! Problemele grave din sanatate raman nerezolvate

TOLO: Synevo a folosit dezinfectanti diluati in Romania! Compania de analize medicale are 2,7 milioane clienti

Related posts

Salariile romanilor se duc pe mancare, facturi si medicamente

Lucy Ionesco

Preturile la alimente in Germania, mai mici ca in Romania. O spune o romanca rezidenta

Lucy Ionesco

300 de masini Volkwagen cu motor diesel Euro 5 nu mai pot fi vandute in Romania

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult