Politica

Ce spune Corina Cretu despre posibile sanctiuni aplicate de CE statelor care resping cota de imigranti

Acordurile de cooperare si programele operationale nu contin prevederi referitoare la penalizarea sau restrictionarea accesului statelor membre la fondurile structurale europene si fondurile de investitii in situatia in care un stat membru respinge cota propusa de Comisia Europeana privind primirea migrantilor, a scris comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, intr-o declaratie de presa de presa difuzata duminica.

Politica de Coeziune este un factor cheie al politicii europene de investitii pentru asigurarea dezvoltarii, cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca, mai ales in statele si in regiunile din UE care au cea mai mare nevoie de astfel de investitii, aminteste comisarul european. Politica de Coeziune a fost conceputa si este implementata in baza unei colaborari stranse intre Comisia Europeana si statele membre. De asemenea, in baza acordurilor de cooperare negociate intre CE si autoritatile nationale si regionale, la nivelul fiecarei tari au fost stabilite sumele exacte pe care statele membre le vor aloca din bugetele nationale pentru implementarea politicii de coeziune. Nu exista nicio legatura intre situatia actuala privind migratia si azilul politic si aceste alocari bugetare”, a subliniat Corina Cretu.

Romania va vota impotriva cotelor de refugiati la reuniunea JAI, a anuntat Gabriel Oprea

Austria cere UE sa penalizeze tarile care nu vor cote privind refugiatii

„In calitate de comisar european pentru politica regionala, precizez ca in acordurile de cooperare si programele operationale pentru actuala perioada de programare (2014-2020) nu exista prevederi referitoare la penalizarea sau restrictionarea accesului statelor membre la fondurile structurale europene si la fondurile de investitii in situatia in care un stat membru respinge cota propusa de CE privind primirea migrantilor”, a mentionat comisarul european in declaratia de presa.

Corina Cretu a adaugat ca politica de coeziune, asa cum a precizat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, saptamana trecuta in discursul sau despre Starea Uniunii, va continua sa joace un rol important in chestiunea migratiei, axandu-se pe integrarea sociala a migrantilor legali. De altfel, precizeaza comisarul european, fondurile politicii de coeziune se adreseaza luptei impotriva excluziunii sociale si a saraciei, prin asigurarea conditiilor care sa genereze noi locuri de munca.

Germania suspenda acordurile Schengen si reintroduce controalele la frontiera cu Austria

In perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de euro din fondul european de dezvoltare regionala alocate tuturor statelor membre sunt destinate masurilor care vor genera crestere economica si dezvoltare si care vor sustine implicit integrarea sociala, inclusiv a migrantilor legali. Cateva exemple in acest sens: dezvoltarea infrastructurii necesare pentru gazduirea si cresterea copiilor sau revitalizarea zonelor urbane defavorizate, se mai arata in declaratia de presa a Corinei Cretu.

„Totodata, asa cum a mai precizat presedintele Junker, Comisia Europeana analizeaza in prezent posibilitatea ca fondurile destinate politicii de coeziune sa aiba o contributie mai mare pe viitor in abordarea problemei migratiei, iar aceasta contributie este posibila in special in cadrul programelor de cooperare transfrontaliera si a strategiilor macroregionale”, mai scrie comisarul european.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a cerut recent penalizarea tarilor est-europene care se opun cotelor de imigranti, prin reducerea accesului statelor respective la fonduri structurale. Romania, alaturi de alte tari precum Cehia, Danemarca sau Polonia, au respins ideea stabilirii unor cote obligatorii de refugiati, pledand ca redistribuirea migrantilor aflati deja in Ungaria, Grecia si Italia sa se faca pe baze voluntare.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden pentru castigarea alegerilor prezidentiale din SUA

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Muncii a demisionat. Premierul Ciolos ii va inainta presedintelui o propunere pentru aceasta functie

Cristiana Petrariu Bota

Alina Gorghiu compara demisia guvernului Tsipras din Grecia cu situatia din Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult