Deputatul ALDE, Cornelia Negrut, a tinut sa salute adoptarea Legea darii in plata si si-a exprimat speranta ca o alta propunere legislativa utila romanilor, respectiv legea referitoare la conversia contractelor de imprumut in moneda straina intr-o alta alternativa, sa fie adoptata cat mai curand de Camera Deputatilor.
„Salut adoptarea acestui proiect de lege, deoarece în cauză sunt peste 800. 000 de familii de români care nu îşi mai pot rambursa creditele şi nu au altă posibilitate de a supravieţui decât prin renunţarea la imobilele luate pe credit. Stingerea datoriilor prin returnarea bunurilor ipotecate este o variantă luată în calcul de foarte mulţi români, iar decizia respectivă va pune pe gânduri şi instituţiile bancare, care vor fi nevoite să-şi regândească politicile de creditare, în sensul îndreptării acesteia şi spre adevăratele nevoi ale clienţilor.
Îmi exprim speranţa că o altă propunere legislativă extrem de benefică pentru români, respectiv cea referitoare la conversia contractelor de împrumut în monedă străină într-o alta alternativă, să fie adoptată cât mai curând de către Camera Deputaţilor, proiectul fiind deja votat favorabil de către Senat. Această lege va rezolva numeroasele probleme ale românilor ale căror rate au crescut exponenţial prin explozia monedelor împrumutului iniţial, precum situaţia datornicilor în franci elveţieni, iar conversia acestor împrumuturi ar uşura traiul de zi cu zi a altor câteva sute de mii de familii de români”
Camera Deputaţilor a adoptat cu largă majoritate proiectul de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Acesta prevede normalizarea raporturilor juridice dintre persoanele fizice şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionării creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice. Concret, noua lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
În cazul în care legea va fi promulgată de către preşedintele României, debitorii vor putea să scape de creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Cu alte cuvinte, românii care nu îşi mai pot achita datoriile aferente creditelor ipotecare, vor putea să renunţe la datoriile acumulate către bănci prin cedarea imobilelor, iar băncile nu se mai pot îndrepta către alte bunuri sau venituri ale debitorilor. Stingerea creanţei se va face prin bunul ipotecat oferit înapoi creditorului, garantându-se astfel executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit. De asemenea, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri, în vederea aplicării procedurii prevăzute de prezenta lege debitorul va oferi in plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului.