Corneliu Dobritoiu: Inainte sa trecem STS la MAI, trebuie sa ne uitam la practica NATO – UE

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 5, 2014 15:27

Corneliu Dobritoiu: Inainte sa trecem STS la MAI, trebuie sa ne uitam la practica NATO – UE

Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii si actual presedinte al Comisiei pentru Aparare din Senat, considera ca inainte de a trece Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), trebuie studiate practicile din cadrul NATO si UE.

Dobritoiu este de parere ca orice schimbare poate genera “suspiciuni” si trebuie sa tina cont de modul in care procedeaza aliatii nostri din NATO si UE.

“Eu cred ca, inainte de a lua o decizie, trebuie sa aruncam o privire si catre ceilalti aliati, sa vedem structurile care asigura protectia si informatia retelelor de transmitere a datelor intre institutii, intre institutiile nationale si cele internationale, sa vedem unde sunt localizate, ce atributiuni au, cadrul legal, cu cine coopereaza”, a spus fostul ministru al Apararii.

Liberalul Corneliu Dobritoiu a mai spus ca orice schimbare, subordonare, resubordonare, fara a intra in contradictie cu cei care doresc schimbarea, “poate genera anumite, nu reactii, dar suspiciuni din partea aliatilor”: “Ce faceti cu Serviciul? Unde il duceti? Cum ne relationam cu el, pentru ca suportul tehnic al transmisie datelor se face de catre altii pana la granita noastra, de acolo intervenim?”.

Intrebat daca ar semna un astfel de proiect de lege, ca membru USL, el a raspuns: “Nu a fost lansat de noi. Deocamdata nu am vazut nimic. Vor fi niste discutii ample si sunt convins ca oamenii nu vor lua decizii si nu vor vota decat in urma unei analize serioase”.
Totusi, presedintele Comisiei pentru aparare din Senat a raspuns negativ, intrebat daca o astfel de schimbare “ridica semne de intrebare”.

“Nu neaparat. Daca in alte state membre NATO si ale UE aceste structuri se gasesc inclusiv la Ministerul de Interne, de ce nu?”, a mai spus senatorul PNL.

Duminica seara, premierul Ponta a anuntat, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii in care presedintele Traian Basescu a precizat ca nu se impune sa schimbe conducerea Serviciului de telecomunicatii Speciale (STS) pentru interventia in accidentul aviatic din Muntii Apuseni, ca USL va initia un proiect de lege prin care STS va trece la Ministerul de Interne, condus in prezent, ca interimar, de vicepremierul Gabriel Oprea, si in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, condus de secretarul de stat Raed Arafat.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.