13.3 C
România
27 septembrie 2022
Covid-19 ne afectează și sănătatea orală
Recomandari

Covid-19 ne afectează și sănătatea orală – Dr. Andrei Constantinovici, despre manifestările dentare corelate Covid-19

Pe buza unei pandemii care ne-a reconfigurat viețile, suntem în cunoștință de cauză în ce privește simptomele principale: pierderea gustului, mirosului, febra, oboseala sunt simptomele la care suntem atenți în primul rând. Însă cu atenția focusată în direcția simptomelor evidente, ignorăm felul în care Covid-19 ne afectează dantura și manifestările orale asociate virusului. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre manifestările orale corelate Covid-19 și ce putem face.

Îngrijirea dentară este acum mai importantă ca niciodată – British Dental Journal arată că pacienții care sunt diagnosticați cu Covid-19 și au o igienă orală precară sunt mai predișpuși la complicații severe. Starea de sănătate generală este puternic influențată de sănătatea orală – prin gura noastră pot pătrunde în organism numeroase bacterii și virusuri pe care nu ni le dorim, inclusiv Covid-19. Cavitatea noastră orală este vulnerabilă în Covid-19, motiv pentru care trebuie să îi acordăm o atenție sporită în această perioadă.

Gura uscată, o afecțiune pe care nu trebuie să o ignorăm

Deși cu toții experimentăm într-un anumit punct senzația de uscăciune orală, când aceasta persistă în perioada pandemică nu trebuie ignorată. Studiile efectuate arată că xerostomia este chiar printre simptomele evidente ale Covid-19, pacienții infectați deja prezentând și acest simptom. Tratarea xerostomiei este cu atât mai importantă cu cât poate ascunde și alte afecțiuni orale, precum candida sau carii.

Gura uscată netratată la timp poate duce la apariția cariilor datorită faptului că nu există o protecție sporită a dinților contra culturii de bacterii. Acești acizi vor acționa asupra smalțului dentar, iar acest lucru va favoriza apariția cariilor. 

Cariile netratate pentru o perioadă lungă de timp vor evolua și dintele va avea o suprafață afectată din ce în ce mai mare. Dacă nu acționezi la timp pentru a trata caria apărută și a salva dintele respectiv, extracția va fi ultima soluție pentru a nu lăsa caria să se extindă la alți dinți. 

De asemenea, gura uscata și limba alba se condiționează reciproc. Atât timp cât gura nu este hidratată cu salivă suficient, limba va deveni albicioasă. Orice simptome ai avea, gura uscată poate fi un element ce indică boli mai grave. Este recomandat să mergi la medic din timp pentru a preveni în loc să tratezi. Nu lăsa o gură uscată să îți cauzeze carii care te vor costa dinții naturali și sume mari de bani pentru înlocuirea lor cu punți, plombe, implant dentar. – dr. Andrei Constantinovici

Pandemic bruxism sau de ce nu trebuie să ignorăm dinții ciobiți 

Medicii stomatologi arată o creștere în rândul pacienților diagnosticați cu bruxism în ultimul an. Ca un rezultat la stresul, anxietatea și teama la care am fost supuși în ultimul an, găsim o eliberare în încleștarea maxilarului sau scrâșnitul din dinți.

Experții vorbesc chiar despre un real pandemic bruxism în această perioadă și, deși nu este o afecțiune corelată cu infectarea cu Covid-19, bruxismul apare ca reacție la stresul și tulburarea aduse de pandemie. Dacă observăm fisuri sau ciobituri pe dinții noștri, acestea s-ar putea să fie datorate scrâșnitului din dinți inconștient, în timpul nopții, iar vizita la stomatolog este necesară pentru diagnosticare și tratare.

În ce privește tratament bruxism, medicul poate apela la mai multe tratamente, în funcție de necesități: gutierele pentru bruxism, coroanele dentare sau corectarea ocluziei prin aparat dentar pentru bruxism. E important ca, în paralel, să avem grijă și de sănătatea noastră psihică și să punem accent pe controlarea stresului și anxietății provocate de pandemie.

Această afecțiune poate fi diagnosticată de medicul stomatolog la un control de rutină. De fapt, medicul te poate chema de mai multe ori la cabinet pentru a evalua evoluția dinților, mai ales a smalțului și a decide dacă ai nevoie de un tratament specific. 

În mod eronat oamenii gândesc că uzura dentară este un proces normal ce apare cu vârsta…în realitate, viteza normală de tocire a unui smalțului este de 1 mm în 100 de ani.

În cazul în care medicul va decide că este vorba de bruxism, atunci ar fi bine să găsească o cauză exactă, dacă afecțiunea este un efect advers al medicamentelor sau apare ca o tulburare de somn. Mai mult, medicul va examina dinții pentru a observa dacă pacientul prezintă sensibilitate ridicată la nivelul mușchilor mandibulei sau dacă exista semne ale uzurii smalțului dentar. – dr. Andrei Constantinovici

Atenție sporită pentru gingii

Infecțiile gingivale sunt asociate cu Covid-19, iar boala orală parodontală s-ar putea să ducă la complicații în cazul Covid-19, însă cercetătorii încă lucrează pentru a demonstra acest aspect. În aceeași măsură, studiile arată că pacienții confirmați pozitiv cu Covid-19 suferă și de ulcerații orale, apărute la nivelul mucoasei.

Abcesul dentar nu trebuie nici el ignorat; apărut din cauza tartrului gingival sau a unei parodontoze netratate, poate masca afecțiuni gingivale corelate cu Covid-19. Mai mult de atât, abcesul este o urgență dentară – el nu va dispărea de la sine, deci vizita în cabinetul stomatologului pentru diagnosticare și tratament este imperios necesară.

În perioada prin care trecem e mai important ca niciodată să fim atenție la starea noastră de sănătate și să ascultăm semnalele pe care corpul ni le transmite. Alături de pierderea gustului și mirosului (ageusia și anosmia), infecțiile gingivale, gura uscată, ulcerațiile orale ne avertizează că trebuie să mergem la medic pentru o diagnosticare corectă: ele pot fi corelate nu doar cu Covid-19, ci și cu alte afecțiuni de o severitate crescută.

Pandemia implică și o atenție sporită în ce privește pacienții diagnosticați cu cancer bucal, care e cel mai întâlnit tip de cancer – aceștia sunt mai predispuși la infectarea cu Covid-19. În vremurile incerte pe care le străbatem, vizita la dentist ne generează siguranța de care avem nevoie, iar prevenția și tratarea timpurie sunt întodeauna de preferat.

Related posts

Cateva criterii importante de care trebuie sa tii cont in selectia plasele de insecte

Lucy Ionesco

Inele de logodna cu diamante pentru cea mai importanta intrebare din lume

Lucy Ionesco

De ce sa alegi o sedinta foto bebelusi?

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult