Coronavirus Tonga
Breaking NewsTurism

COVID-19 nu a ajuns chiar in toata lumea! Tari care nu au avut niciun caz de coronavirus

Pandemia de coronavirus nu a cuprins chiar toata lumea. Cateva tari, e drept, mai izolate, nu au raportat niciun caz de coronavirus. Printre acestea se numara Turkmenistan, Samoa, Insulele Marshall, Insulele Solomon sau Vanuatu.

Samoa

Tara din insula polineziana, care numara o populatie de aproximativ 200.000 de oameni, nu a inregistrat niciun caz confirmat de coronavirus.

Samoa a declarat stare de urgenta in luna si si-a inchis granitele, inclusiv pentru traficul maritim. Autoritatile au declarat ca Samoa va ramane inchisa „pana la o noua notificare”, pentru a tine coronavirusul in afara tarii.

Sunt si persoane al caror acces este permis in circumstante speciale, insa acestea trebuie sa urmeze o serie de reglementari stricte, de la controale de sanatate pana la carantina.

Samoa este o tara insulara din sudul Oceanului Pacific. Statul este independent din 1 ianuarie 1962, fiind admis in Organizatia Natiunilor Unite pe data de 15 decembrie 1976.

Insulele au fost descoperite de catre olandezi in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, iar apoi au fost explorate de marinarii francezi, in cadrul expeditiilor acestora. La sfarsitul secolului al XIX-lea ele au fost ocupate de S.U.A., Marea Britanie si Germania. In anul 1899, prin Tratatul de la Berlin (1899), au fost impartite in zona de est (actuala Samoa Americana) si zona de vest care apartinea Germaniei si care apoi a intrat sub protectia neozeelandeza. Partea de vest si-a dobandit autonomia in anul 1959 si independenta in anul 1962.

Insulele Marshall



Tara din Oceanul Pacific are aproape 60.000 de oameni si nu a raportat niciun caz de COVID-19.

Insulele au fost descoperite de spanioli in prima jumatate a secolului al XVI-lea si au fost explorate de capitanul britanic John Marshall (1788), de la care si-au primit si numele.

Intre anii 1885-1914 ele s-au aflat sub protectorat german, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial zona facea parte din prima linie de aparare japoneza. In anul 1944 insulele au fost cucerite de americani, care le-au administrat pana in 1990, cand tara si-a capatat independenta. Pe insulele Bikini si Enewetak, S.U.A. au efectuat experimente nucleare.

Insulele Solomon


Tara, alcatuita dintr-o serie de insule, a anuntat restrictii clare la intrare inca la inceputul focarului global de SARS-CoV-2. Autoritatile cauta solutii pentru a permite intrarea turistilor in tara fara a exista riscul de infectare a populatiei cu coronavirus.

Insulele Solomon, situate in Oceanul Pacific, reprezinta un arhipelag alcatuit din sase insule montane mai importante, 900 de insule vulcanice, atoli si recife lungi de corali, la nord de Australia. Capitala Honiara se afla pe insula Guadalcanal, cea mai mare din arhipelag, acoperind 5.000 kmp.

Insulele Solomon au fost locuite de melanezieni. Ele au fost descoperite in 1567 de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana y Neyra (1541-1595). El a dat insulelor numele legendarului rege Solomon crezand ca a descoperit locul de unde proveneau bogatiile acestuia.

In 1893, arhipelagul a devenit protectorat britanic. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost teatru de razboi intens intre americani si japonezi, in special Insula Guadalcanal. In 1978 si-au obtinut independenta.

Vanuatu


Tara situata in Pacificul de Sud nu a inregistrat pana acum niciun caz de coronavirus. In martie s-a decretat stare de urgenta, care va dura pana la sfarsitul anului 2020.

Guvernul din Vanuatu a anuntat ca obiectivul sau este „oprirea virusului de a patrunde in Vanuatu” si „izolarea tuturor persoanelor care ar putea introduce in tara COVID-19 (pentru a preveni raspandirea virusului la alte persoane sau in alte zone din Vanuatu)”.

Tonga 

Tara polineziana, care este formata dintr-o serie de insule, este inca lipsita de coronavirus in randul populatiei, care numara putin peste 100.000 de oameni.

Incepand cu luna martie, Tonga a instituit carantina, a interzis grupurile mari, practicarea sporturilor de contact si a instituit respectarea distantarii sociale.

De asemenea, inca din luna martie a inchis granitele pentru zboruri si nave de croaziera.

Tonga a avut un caz suspect la inceputul lunii martie, dar care nu s-a confirmat a fi coronavirus.

Tonga, oficial Regatul Tonga, este o tara insulara independenta si suverana din Oceanul Pacific. Cunoscut pentru mult timp ca „Insulele Prietenoase” sau „Perla Pacificului de Sud”, Arhipelagul Tonga pastreaza o cultura populara, un popor si o limba unica in lume.

Nuku’alofa este orasul-port cel mai mare si centrul administrativ al regatului.

Arhipelagul este populat la inceputul mileniului I de catre triburi venite din Samoa. In 1970, s-a obtinut independenta completa a Regatului Tonga fata de Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Kiribati


Kiribati, tara insulara din Oceanul Pacific, a inregistrat zero cazuri de coronavirus in randul populatiei sale de peste 110.000 de locuitori.

Oamenii care provin din tari cu transmitere locala permanenta a virusului trebuie sa stea „cel putin 14 zile intr-o tara care nu a inregistrat niciun caz de coronavirus inainte de a calatori in Kiribati” si sa prezinte o dovada medicala care sa confirme ca nu au COVID-19.

Kiribati, oficial Republica Kiribati, este o tara insulara in Oceanul Pacific. Este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al intinderii. Numele Kiribati este varianta locala a numelui „Gilberts”, derivat din numele anterior independentei, Insulele Gilbert, adoptat in onoarea lui Thomas Gilbert.

Primii oameni si-au facut aparitia pe insulele care intra in componenta statului contemporan Kiribati inca de la inceputul erei noastre sau poate chiar cu 100 sau 200 de ani mai devreme.

Europenii au aparut in regiune la inceputul secolului al XVII-lea, dar nu au devenit interesati de aceste arhipelaguri decat 200 de ani mai tarziu. De atunci dateaza denumirea de Insulele Gilbert, adoptata in onoarea lui Thomas Gilbert, care a explorat aceste ape in anul 1788.

In anul 1892, a fost intemeiat un protectorat britanic, iar in anul 1916 a aparut colonia Insulelor Gilbert si Ellice. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insulele s-au regasit sub ocupatie japoneza, fiind arena unor lupte incrancenate intre americani si japonezi.Dupa razboi au redevenit britanice, pentru ca, in 1978, Insulele Ellice sa se transforme in statul independent Tuvalu, iar restul insulelor sa formeze, din anul 1979, statul separat Kiribati.

Turkmenistan


Turkmenistanul, tara cu aproximativ patru milioane de locuitori aflata intre Iran, Uzbekistan, Afganistan, Kazahstan si avind litoral la Marea Caspica, fiind sub dictatura deplina, nu a raportat niciun caz de coronavirus.

Totusi, expertii spun ca datele prezentate de una dintre cele mai represive tari din lume nu poate fi de incredere.

Oficialii din Turkmenistan au mai prezentat date care nu par de incredere. Anuntul potrivit caruia nu are nicio persoana infectata cu HIV / SIDA este catalogat de experti drept imposibil, transmite BBC.

Cu toate acestea, tara a restrictionat calatoriile inca de la inceputul focarului global de coronavirus si a devenit una dintre tarile in care este cel mai greu de intrat.  

Turkmenistan este o tara cunoscuta pentru imensele rezerve de hidrocarburi, dar si pentru cultul personalitatii cu care a fost obisnuit in timpul presedintiei excentricului Saparmurat Niazov, cel care a redenumit pana si lunile anului si zilele saptamanii dupa placul inimii sale. Din 2007, dupa decesul brusc al lui „turkmenbasi”, tara este condusa de Gurbanguli Berdimuhamedov.

Tarile petro-autoritare, la fel ca si Turkmenistanul, impun cetatenilor un pact implicit – privarea de democratie in schimbul asigurarii unui grad de bunastare. Poporul turkmen primeste gratis combustibilul, gazele si apa. Berdimuhamedov reuseste sa mentina populatia multumita, in ciuda faptului ca nu sunt respectate sub nici o forma principiile democratice. Dupa cum spunea Bhavna Dave, membra a Centrului pentru studii contemporane asupra Asiei Centrale si Caucazului din cadrul Universitatii din Londra, este vorba despre un pact implicit intre stat si cetateni. Astfel de regimuri se folosesc de resursele lor naturale pentru a-si asigura sustinerea din partea populatiei. 

Capitala Turkmenistanului, Ashabad, pare un adevarat oras al lui Potemkin – numai fatada si decor ireal, sub care se ascunde pornirea dictatoriala si megalomania. Cladiri uriase, intimidante, somptuoase, din marmura alba adusa din China sau Italia sunt doar de fatada, ele nefiind locuite.

La Ashabad, nume care deriva din persana, unde inseamna „orasul construit din iubire”, se cladeste cu frenezie, pentru a demonstra bunastarea poporului turkmen, aflat in plina „era a renasterii spirituale”. Cladirile sunt, in schimb, nelocuite si nici macar nu sint finisate pe interior. Arata bine numai pe exterior si sunt gindite ca vector imagologic: sa dea impresia de suprematie.

 

Articole asemănătoare

TRANSFAGARASAN: Din 2018 va fi deschis 9 luni pe an

Bogdan

Romania traverseaza o criza a fortei de munca, cu precadere in industria turistica. Solutia, cresteri de salarii sau import de muncitori?

Ioana Badulescu

Spania inchide capitala Madrid, toti locuitorii vor fi in carantina din cauza cresterii numarului de infectari cu coronavirus

Lucy Ionesco