7.9 C
România
19 octombrie 2021
COZONAC PASTE 2016. Cea mai buna reteta de cozonac de Paste
Viata bate filmul

COZONAC PASTE 2016. Cea mai buna reteta de cozonac de Paste

COZONAC PASTE 2016. Sarbatorile de Paste fara cozonac nu au farmec. In traditia romaneasca, cozonacul este un simbol al celor mai importante evenimente din viata omului, de la sarbatori religioase, la nunta sau botez. Asadar si cozonacul de Paste face parte din traditia culinara romaneasca. HotWeek va prezinta mai jos o reteta traditionala de cozonac pentru Paste, care garantat va completa perfect masa de Paste 2016.

COZONAC PASTE 2016. De unde putem prelua cea mai buna reteta de cozonac de Paste, daca nu de la bunicii nostri. Mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor are negresit si mirosul bunicii. Ne aduce aminte de copilarie si de cele mai frumoase momente din viata. Iata reteta de cozonac de Paste.

RETETA TRADITIONALA DE COZONAC DE PASTE 2016

INGREDIENTE COZONAC DE PASTE 2016: Un kg făină de patiserie, 12 gălbenușuri, un ou (pentru uns), 100 g unt, 150 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, o jumătate de linguriță de sare fină. Pentru umplutură: 400 g zahăr tos, 400 g miez de nucă, o esență de rom (sau două lingurițe de rom), 200 g stafide mari (sultanine).

Iti recomandam si: CE ZILE LIBERE AVEM DE PASTE 2016

PASTE 2016. Secrete pentru oua rosii frumoase de Paste. Cum se vopsesc ouale, fara efort

MOD DE PREPARARE COZONAC DE PASTE 2016: Se încălzește laptele și se împarte în două. În 250 g zahăr se pune tot zahărul (mai puțin o lingură care se păstrează pentru drojdie) și se lasă la răcit. Restul de 250 ml lapte se toarnă, fierbinte, peste o cană de făină, amestecându-se bine ca să nu se formeze cocoloașe, apoi se lasă să se răcorească. Drojdia (cât o nucă) se freacă bine cu lingura de zahăr rămasă, iar când s-a lichefiat se amestecă bine cu maiaua (făină cu lapte) călduță. Se lasă la dospit la loc cald, până când își dublează volumul. (Ca să crească foarte bine, se folosește numai drojdie proaspătă!) În acest timp, gălbenușurile se freacă bine cu sare.

COZONAC PASTE 2016. Făina care a rămas se pune într-o covată (sau într-un lighean, însă aluatul este mult mai bun dacă se frământă și dospește în covată de lemn!), se face o adâncitură în mijloc și se toarnă laptele în care a fost dizolvat zahărul, apoi gălbenușurile și drojdia crescută. Se amestecă și se începe frământatul. După primul sfert de oră de frământat, se pune uleiul și untul (topit), puțin câte puțin. Se continuă frământarea timp de încă o oră, aducând aluatul dinspre margini spre mijloc, presându-l cu pumnii, iar în ultimul sfert de oră ridicându-l și „rupându-l” din când în când. Se consideră că aluatul este destul de „muncit” atunci când face bășici la frământat și când „trage” singur resturile de cocă de pe covată. Se adună aluatul în mijloc, se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit, la loc cald, timp de două-trei ore.

PASTE 2016. Slujba de Inviere, interzisa in bisericile din lemn

VREMEA DE PASTE – 1 MAI 2016

COZONAC PASTE 2016. Miezul de nucă se macină, apoi se amestecă bine cu zahăr, stafide și cacao. Se adaugă romul (se pot pune și alte arome). După ce a dospit, aluatul se rupe în două sau în trei părți (după cât de mari sunt formele), iar umplutura se împarte și ea în tot atâtea părți ca și aluatul. Se ia o parte de aluat, se întinde o foaie și pe ea se distribuie, uniform, o parte din umplutură. Se rulează aluatul, prinzându-l la capete ca să nu iasă umplutura și se pune în formă. Se lasă la loc cald încă o oră, să dospească, apoi se unge cu ou bătut, se presară zahăr tos și se bagă în cuptorul bine încălzit. Se lasă la foc potrivit timp de 45 de minute, fără a deschide ușa cuptorului. Când se scot din forme, se lasă să se răcorească într-un loc ferit de curenți de aer. Se păstrează învelindu-se fiecare cozonac în hârtie de pergament sau hârtie de ambalaj.

(Reteta traditionala preluata de la tara de Jurnalul National, din satul Balaneasa, comuna Livezi, judetul Bacau)

Stiri pe aceeasi tema

MIREASA PENTRU FIUL MEU 9 IUNIE 2015. Andrei: Danut sta in competitie numai pentru cadouri

Delia Ion

BILETUL ZILEI 14 MAI 2017. Feyenoord si Monaco in fata castigarii titlului dupa 18 respectiv 17 ani

Bogdan

NEXT STAR 2 MARTIE 2017. Dresura de uliu, kendama si dansuri populare in fata celor patru jurati

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult