Remus Truica si Dan Andronic
Social

CREDITE BRD FRAUDATE: Remus Truica si Lucian Cojocaru actionau printr-o retea complexa in fraudarea creditelor

Remus Truica, cunoscut om de afaceri, a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT in dosarul creditelor ilegale luate de la BRD. Remus Truica este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, inselaciune, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. Potrivit unor surse judiciare, in anul 2007, la nivelul conducerii BRD ar fi fost constituit, pentru a da credite fara respectarea normelor de creditare, un grup infractional ce a produs bancii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro.

Averea lui Remus Truica a fost pusa sub sechestru, potrivit procurorilor, respectiv conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov, pana la concurenta sumei de 35 milioane euro, prejudiciul retinut in sarcina acestuia.

La iesirea de la DIICOT, Remus Truica, fostul sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, a negat toate acuzatiile aduse de procurori si a anuntat ca are calitatea de suspect.

„Acel credit a fost rezolvat pana la urma”, a spus Remus Truica, refuzand sa faca alte declaratii.

Avocatul omului de afaceri a spus ca a solicitat un termen pentru a studia dosarul si ca acesta va fi reaudiat la inceputul lunii iunie. Avocatul a mai spus si ca urmeaza sa se lamureasca daca va fi luata vreo masura de arestare sau alta masura preventiva si ca exista masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 35 mil. euro in dosar.

Reprezentantul lui Remus Truica a mai declarat si ca nu exista nicio legatura intre creditul luat de Elena Udrea de la BRD si clientul sau.

Pozitia conducerii BRD

Philippe Lotte, directorul BRD, s-a declarat foarte surprins de cercetarea in acest dosar a doi directori generali adjuncti in functie, impotriva carora BRD nu a depus nicio plangere si in care are toata increderea.

„BRD saluta progresele facute de ancheta DIICOT in privinta fraudei cu credite comisa impotriva bancii. Aceasta ancheta se refera la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinta organelor de cercetare acum aproape trei ani si care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD si Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane in acel moment. Sunt totusi foarte surprins de cercetarea in acest dosar a doi directori generali adjuncti in functie, impotriva carora, in mod evident, BRD nu a depus nicio plangere si in care imi pastrez toata increderea. Sunt optimist in privinta evolutiei dosarului in ceea ce ii priveste. BRD va continua sa colaboreze cu maxima transparenta cu autoritatile pentru finalizarea acestui dosar”, arata, intr-un comunicat, Lhotte.

Creditele neperfomante luate prin reteaua Truica

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Stefania Gavrilescu, Dana Bajescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac si Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

„In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza unei rezolutii infractionale unice, aceea de a obtine importante beneficii financiare, potrivit contributiei infractionale pe palierele executionale din cadrul gruparii. In cadrul gruparii infractionale organizate, fiecare membru a desfasurat activitati specifice interesului, pozitiei, pregatirii si profesiei sale, in vederea fraudarii sistemului bancar, cu desfasurare pe termen lung”, mentioneaza DIICOT in comunicatul transmis marti.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, „au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca”.

„Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii infractionale, suspectii si-au asigurat sprijinul celorlalti membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca si Gabriela Gavrilescu, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre agentiile Europa si Primaverii, care functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD- Grup Dorobanti. In acelasi scop, suspectii i-au atras in activitatea infractionala pe Dana Bajescu, director executiv in cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial in cadrul BRD, Alice Monac, director la Agentia Europa, Elena Duhomnicu, director al Agentiei Primaverii, Monica Ceausu, director la Agentia Europa dupa avansarea lui Alice Monac si Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti”, mai arata procurorii DIICOT.

Sorin Popa, fost vicepresedinte BRD, a fost citat si el sa se prezinte la DIICOT, insa avocati ai acestuia le-au spus procurorilor ca acesta este in Franta si ca nu a putut veni marti.

La randul sau, Claudiu Cercel-Duca a declarat, la iesirea de la DIICOT, ca nu doreste sa comenteze situatia in care se afla si ca vrea ca aceasta ancheta sa continue.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus 

Stiri pe aceeasi tema

Romanii au plecat in vacanta de Paste, pe Valea Prahovei masinile circula in coloana pe sute de metri

Ioana Badulescu

Romania, la Targul de Carte de la Praga. Programul evenimentelor romanesti

Cristiana Petrariu Bota

Planul de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei Coronavirus COVID-19

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult