8.4 C
România
15 octombrie 2021
Firmele care angajeaza elevi si studenti primesc ajutor financiar de la stat
Economie

Creditul cu buletinul, din nou la dispozitia romanilor

Creditul cu buletinul revine in Romania. Bancile au inceput sa acorde din nou deja celebrul credit cu buletinul din anii de boom economic, numai ca situatia financiara a solicitantului creditului este verificata pe baza datelor din baza de date a ANAF.

Romanii pot din nou sa contracteze credite doar cu buletinul, dar, spre deosebire de anii de boom economic, acum, acordarea unui astfel de imprumut presupune verificarea veniturile solicitantului cu date de la Fisc, fara sa mai fie necesara prezentarea unei adeverinte de venit sau a fisei fiscale.

In baza unui protocol semnat intre Asociatia Romana a Bancilor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), toate verificarile legate de veniturile unui solicitant de credit se realizeaza integral automat, fara sa mai fie nevoie ca acesta sa prezinte adeverinta de venit sau fisa fiscala. Solicitantul prezinta la banca doar actul de identitate. In unele cazuri, insa, banca poate solicita documente suplimentare. In urma acestui protocol, procesul de acordare a creditelor devine mai facil, mai putin birocratic si mai rapid. Totusi, banca poate obtine informatii de la Fisc despre veniturile solicitantului numai cu acordul acestuia.

Potrivit Codului de procedura fiscala, care reglementeaza secretul fiscal la articolul 11, alineatul 2, litera d), prevede ca informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului consolidate pot fi transmise „oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului in cauza“. Dar, se arata la alineatul 3, „autoritatea care primeste informatii fiscale este obligata sa pastreze secretul asupra informatiilor primite“.

Idea Bank a facut primul pas In prezent, trei banci de pe piata locala acorda credite doar cu buletinul in baza protocolului semnat intre Asociatia Romana a Bancilor si ANAF. La sfarsitul lunii aprilie, polonezii de la Getin Holding au relansat, sub brandul Idea Bank, institutia de credit Romanian International Bank, a carei preluare a fost finalizata in decembrie 2013.

Tot in luna aprilie, banca si-a lansat noua oferta pentru clientii persoane fizice. Printre produse, si creditul de nevoi personale „Idea selfie“, pentru accesarea caruia este nevoie de un singur document – cartea de identitate. Ana Cernat, vicepresedintele Idea Bank, declara la acel moment ca nu intentioneaza sa reinvie creditul cu buletinul, dar banca poate verifica direct la ANAF bonitatea solicitantilor de credite. De altfel, Idea Bank este prima banca din Romania care a incheiat un acord cu ANAF prin care poate accesa datele fiscale ale potentialilor clienti.

Astfel, potrvit ofertei prezentate pe site-ul Idea Bank, creditul de nevoi personale poate fi contractat doar cu un singur document – cartea de identitate, solicitantul primeste raspuns in maximum 24 de ore dupa depunerea documentului in sucursala si se pot obtine pana la 90.000 de lei pe o perioada de maximum cinci ani.

Banca percepe comision de analiza a dosarului de 250 de lei, comision de interogare la Biroul de Credit de 5 lei si comision de inregistrare in Arhiva Electrpnica de 67,2 lei pentru sumele mai mari de 10.000 de lei. Dobanda este egala cu valoarea indicatorului financiar ROBOR la trei luni plus 6,9%. In prezent, ROBOR la trei luni este de 1,3%. Potrivit calculatorului de rate al bancii, pentru un credit de 35.000 de lei pe o perioada de cinci ani, rata anuala a dobanzii variabile este de 8,2% pe an, rata lunara fiind de aproximativ 715 lei. In cazul acestui credit, dobanda anuala efectiva (DAE) este de 8,85% pe an, potrivit portalului financiar Conso.ro.

Dobanda mai mica pentru credite online Si Raiffeisen Bank ofera credite de nevoi personale pentru care solicitantii trebuie sa prezinte doar actul de identitate. Pentru contractarea imprumutului Flexicredit, nu este necesara depunerea adeverintei de venit si nici a unei facturi de utilitati. Reprezentantii bancii arata ca imprumutul se aproba in 24 de ore, cu exceptia situatiilor in care acest lucru nu se poate realize din motive independente de vointa bancii. Imprumutul de nevoi personale de la Raiffeisen Bank poate avea o valoare maxima de 15.000 de euro (echivalent lei -66.300 de lei), pe o perioada cuprinsa intre sase luni si cinci ani. In plus, contractantul poate beneficia de trei luni de pauza de la plata ratelor. De dobanzi mai mici beneficiaza cei care isi incaseaza salariul sau pensia intr-un cont deschis la banca (reducere de 1%) si cei care aplica online pentru credit (reducere de 0,6%).

Potrivit informatiilor oferite pe site-ul bancii, pentru un credit de 35.000 de lei solicitat online de o persoana care isi incaseaza salariul intr-un cont al bancii, dobanda variabila este de 8,43% pe an si DAE de 9,35% pe an (rata lunara de 722 de lei, la o perioada de cinci ani), iar dobanda fixa este de 9,65% pe an si DAE de 10,41%. Banca percepe comision de analiza dosar – 200 de lei, comision lunar de administrare – 5 lei si comision unic – 20 de euro, perceput pentru orice serviciu prestat de banca la cererea clientului.

Daca imprumutul are dobanda fixa si acesta este rambursat inainte de inceperea ultimului an de contract, banca percepe un comision de 1% din valoarea rambursata in avans. Cei care contracteaza un imprumut de nevoi personale pana la 9 octombrie, prin aplicarea online pana la 30 septembrie, castiga garantat un card cadou in valoare de 300 de lei ce poate fi utilizat pentru cumparaturi de la eMAG.

Si BRD acorda creditul de nevoie personale Expresso fara sa fie necesare documente justificative ale veniturilor salariale sau pensii. „Toate verificarile legate de veniturile tale salariale sunt realizate acum integral automat, fara a mai fi nevoie de adeverinta de venit din partea angajatorului. Aceasta procedura simplificata ne permite sa iti acordam creditul mult mai rapid si cu un numar minim de documente“, arata reprezentantii BRD.

Potrivit informatiilor de pe portalul bancii, dobanda este fixa si se ridica la 9,75% pe an pe toata perioada creditului, cu reducere suplimentara pentru cei care isi incaseaza veniturile la BRD (8,78% pe an). Valoarea maxima a creditului este de 65.000 de lei sau 15.000 de euro, pe o perioada de pana la cinci ani. Pentru un credit de 35.000 de lei pe o perioada de cinci ani, contractat de o persoana care nu-si incaseaza veniturile intr-un cont deschis la banca, rata lunara scade de la 770 de lei in prima luna la 740 de lei in ultima luna, potrivit calculatorului de rate al bancii.

Atentie la oferte: bani in cateva ore, dar dobanzi uriase Cei care vor sa contracteze rapid un imprumut nu foarte mare si nu pe perioade lungi trebuie sa fie foarte atent la ofertele de pe piata. Au aparut peste noapte foarte multe institutii financiare nebancare (IFN) care acorda imprumuturi de valori nu foarte mari, dar intr-un timp foarte foarte scurt (cateva ore), insa dobanzile sunt uriase. Cele mai multe astfel de institutii nu solicita garantii si nici adeverinta de venit, doar buletinul, dar nici nu verifica veniturile solicitantului la Fisc. Iar orice risc asumat de ei se traduce printr-o dobanda mai mare. De exemplu, pentru 300 de lei imprumutati pentru 20 de zile, solicitantul trebuie sa ramburseze 372 de lei, in unele cazuri, ceea ce inseamna o dobanda anuala efectiva (DAE) de aproape 5.000% pe an.

Stiri pe aceeasi tema

Legea salarizarii si criteriile de performanta pentru profesori, discutate la Ministerul Muncii

Cristiana Petrariu Bota

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016 – 2017. Contabilii au cresteri de 60%, directorii de scoli de 50%, farmacistii de 53%

Bogdan

Guvernul vrea sa impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Reactia Opozitiei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult