7.6 C
România
17 octombrie 2021
Crescatorii de vaci si de porci vor primi sprijin financiar. Ce prevede hotararea de Guvern
Economie

Crescatorii de vaci si de porci vor primi sprijin financiar. Ce prevede hotararea de Guvern

Crescatorii de vaci si de porci vor primi sprijin financiar, potrivit unei hotarari de Guvern adoptata in sedinta de miercuri. Astfel, crescătorii de vaci și de porcine vor beneficia de un sprijin financiar în valoare totală de peste 11 milioane de euro în scopul compensării unei părți a pierderilor înregistrate din cauza embargoului impus de Rusia, încetinirii economice a Chinei și a eliminării cotelor de lapte în UE.

Criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectoarele lapte și produse lactate și carne de porc au fost stabilite în baza unor consultări prealabile cu reprezentanții asociațiilor de producători din cele două sectoare.

Hotărârea adoptata de Guvern stabilește că ajutorul financiar pentru sectorul laptelui și produselor lactate este echivalentul în lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de creștere a porcinelor echivalentul în lei al sumei de 2.372.804 euro, informează Biroul de presă al Executivului.

De asemenea, actul normativ include criteriile și condițiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui și produselor lactate, documentele specifice care însoțesc cererea, aceasta urmând a fi depusă până la 8 aprilie. Plățile se vor face până la 30 iunie, potrivit Guvernului.

Solicitanţii acestui ajutor trebuie să respecte criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte și produse lactate, respectiv să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cotă de livrări la data de 31 martie.

Pentru sectorul carne de porc se alocă sume pentru îngrăşare, dar şi pentru reproducţie, crescătorilor care dețin exploatații autorizate de ANSVSA.

Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. prin împărțirea sumei la efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum și la efectivul mediu de scroafe și/sau la efectivul de scrofițe de reproducție, livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectoarele lapte și produse lactate și carne de porc au fost stabilite în baza unor consultări prealabile cu reprezentanții asociațiilor de producători din cele două sectoare.

„Crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci de lapte şi crescătorii de porci, înregistrează pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare, cauzate de embargoul impus de Rusia constând în interdicţia importului de produse agroalimentare europene şi prelungirea acestuia de către guvernul rus până la 6 august 2016, eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creşterea producţiei, deci a ofertei, încetinirea economică a Chinei care a dus la diminuarea importurilor de lapte din Europa şi la diminuarea cererii de lapte la nivel mondial, precum şi din cauza scăderii preţurilor la nivel mondial”, se arată în comunicatul Guvernului.

În acest context, a fost adoptat, la nivelul Comisiei Europene, Regulamentul delegat (UE) nr. 1853 / 2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor. Conform acestuia, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 11.145.958 euro, care se direcționează producătorilor de lapte şi carne de porc.

Stiri pe aceeasi tema

Legea salarizarii care vizeaza personalul din Sanatate si Invatamant a fost modificata

Cristiana Petrariu Bota

ANAF, avertisment privind sistemul informatic. Intreaga activitate ar putea fi blocata

Cristiana Petrariu Bota

Mediul afaceri catre PSD: Puteti sa va schimbati intre voi, dar nu schimbati nimic in economie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult