-4.2 C
România
16 ianuarie 2022
CRESTERE ECONOMICA CHINA
Externe

Crestere economica surprinzatoare a Chinei bazata pe cresterea investitiilor si a exportului

Economia Chinei a crescut cu 6,9% in primul trimestru al acestui an, semn imbucurator pentru superputerea asiatica in conditiile in care aceasta este cea mai mare crestere din ultimele sase trimestre. Rezultatele din primele trei luni ale anului sunt rezultatul cresterii investitiilor, a vanzarilor cu amanuntul si a exporturilor care au depasit asteptarile analistilor economici.

Chiar si in aceste conditii, economistii considera ca aceasta crestere trimestriala va fi cea mai mare din acest an pentru China in conditiile in care impulsul economic neasteptat s-a bazat pe stimuli monetari si pe „motoare” depasite ale economiei, in special in industria otelului dar si de piata imobiliara care da semne de supraincalzire.

 

„Guvernul chinez are tendinta sa se bazeze pe dezvoltarea infrastructurii pentru a sustine cresterea pe termen lung”, avertizeaza analistii ANZ intr-o nota pentru investitori.

„Intrebarea pe care trebuie sa o punem este daca acest model pe baza de investitii (publice) este sustenabila, in conditiile in care autoritatile au probleme in a tine sub control creditarea. Trebuie sa urmarim atent daca liderii Chinei vor transmite vreun semnal mai puternic privind inasprirea politicii monetare”, potrivit Hotnews.

Chiar si in conditiile in care oficiali de rang inalt au promis ca vor lua masuri impotriva riscurilor aduse de nivelul inalt al datoriilor, finantarea sociala totala a Chinei – o evaluare larga a creditarii si lichiditatii din economie-a atins nivelul record de 6.930 miliarde de yuani (1.000 miliarde de dolari) in primul trimestru.

In acelasi timp, cheltuielile autoritatilor centrale si locale au crescut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Acestea au ajutat la impulsionarea unui ritm de crestere in primul trimestru serios peste tinta guvernului pentru 2017, de 6,5%, si peste prognoza de 6,8% a economistilor. O asemenea depasire de plan ar putea face ca Beijingul sa-si atinga din nou rata de crestere anuala, chiar daca activitatea economica ar mai putea pali mai târziu in acest an, asa cum se asteapta multi analisti.

„Multi indicatori au fost mai buni decât se prognoza… ceea ce a pus o buna fundatie pentru obtinerea tintei de crestere pentru totanul”, a spus purtatorul de cuvânt al institutului de statistica din China.

Stiri pe aceeasi tema

Cutremur in Japonia de 7,3 pe Richter, sunt asteptate replici. Deocamdata nu au fost semnalate probleme la Fukushima

Cristiana Petrariu Bota

Parlamentul European va dezbate intr-o sesiune plenara situatia din Romania

Ioana Badulescu

Atentat terorist dejucat la Bruxelles inainte de ziua nationala a Belgiei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult