Tabloul demografic arata ca Romania a pierdut din migratie, anul trecut, echivalentul unui oras cat Onesti.
Economie

Cresterea economica a Romaniei, revizuita de INS pe trimestrul III

Institutul National de Statistica (INS) a corectat avantul produsului intern brut (PIB) din trimestrul III din 2014, anuntand o crestere de 1,8% fata de trimestrul al doilea. Potrivit unui studiu al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), magnitudinea revizuirilor este mare, implicand un grad ridicat de incertitudine. Dar sa vedem ce spun datele prezentate miercuri de Statistica.

INS a revizuit din nou datele privind cresterea economica a Romaniei din trimestrul al treilea, „coborand” la 1,8% cresterea economiei din trimestrul al treilea fata de cel anterior. La mijlocul lunii noiembrie, cu numai doua zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale, INS anuntase o crestere economica care a surprins toti analistii economici – de 1,9%.

Reamintim ca fostul presedinte al Statisticii, Vergil Voineagu, a fost demis in ianuarie 2013 de catre premierul Victor Ponta din cauza revizuirii in scadere a PIB-ului. Premierul Ponta a cerut atunci secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru „greseala grava” comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.

HotWeek.ro iti recomanda si: Ponta: De 2 ani reparam ce a stricat Basescu. Am luat o tara in recesiune si cu datorii la FMI

HotWeek.ro va prezinta mai jos comunicatul transmis de INS:

Produsul intern brut in trimestrul III 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014 . Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,0% pe seria ajustata sezonier. In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier. In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.

Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali- cu 1,8% fata de trimestrul II 2014 si 3,0% fata de trimestrul III 2013. Produsul intern brut estimat pentru primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 496,29 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali- cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din anul 2013.

Pe categorii de resurse, cele mai importante contributii la cresterea PIB in primele 9 luni din 2014 fata de acelasi interval din 2013 le-au avut:
– Industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%;
– Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
Intermedierile financiare si asigurarile au avut, si ele, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

Pe categorii de utilizari, cele mai importante contributii la cresterea Produsului intern brut in primele 9 luni ale anului 2014 le-au inregistrat:
– Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%;
– Exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.
Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 7,3%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,8%.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF modifica termenul de depunere a Declaratiei 394

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul a aprobat prorogarea pana in august 2017 a intrarii in vigoare a Legii 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice

Cristiana Petrariu Bota

Raport BNR: Preturile vor continua sa creasca la finalul acestui an si in 2018

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult