Social

Crestinii catolici si ortodocsi sarbatoresc Pastele simultan. Cand va mai fi urmatoarea astfel de ocazie?

Este pentru a cincea oara in ultimii 10 ani cand catolicii si ortodocsii sarbatoresc Pastele al aceeasi data. Acest eveniment s-a inregistrat anterior la 8 aprilie 2007, 4 aprilie 2010, 24 aprilie 2011 si 20 aprilie 2014 insa suprapunerea calculelor celor doua biserici crestine prilejuiesc sarbatorirea simultana a celei mai importante sarbatori religioase si in acest an, pe data de 16 aprilie.

Numai ca metodele de calcul nu mai permit praznuirea comuna pana in aprilie 2025. Abia la 20 aprilie 2025 catolicii si ortodocsii vor sarbatori din nou, simultan, Pastele. Dupa sarbatoarea de anul acesta, 16 aprilie, va urma o pauza de 8 ani. Aceasta pauza este provocata de metodele de calcul. in primul rand, Biserica Ortodoxa foloseste calendarul iulian iar cea Catolica – pe cel gregorian, calendal folosit de aproape toata lumea. Calendarul iulian este cu 13 zile in urma celui gregorian.

Ce s-a intamplat, de fapt: din anul 540 pana in 1583, Pastele era sarbatorit in aceeasi zi. Cand Papa Grigorie al XIII-lea a inlpturat 10 zile din calendarul iulian – si a introdus calendarul ce-i poarta numele, gregorian – masura nu a fost adoptata si de biserica ortodoxa, astfel ca data nu a mai coincis, conform europafm.ro.

Apoi, data la care e sarbatorit Pastele e calculata in functie de doua fenomene astronomice: unul cu data fixa, echinoctiul de primavara (21 martie) si unul cu o data care se schimba, miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului. Pastele e sarbatorit in prima duminica dupa luna plina de dupa echinoctiu. si ar mai fi un lucru important: din 1924, unele biserici ordotoxe au inceput sa fixeze Pastele dupa calendarul nou. Pentru unitate, s-a decis ca macar Pastele sa fie sarbatorit de toate bisericile ortodoxe dupa calendarul vechi, iulian.

Stiri pe aceeasi tema

Copiii incadrati in cele patru grade de handicap pot primi un stimulent financiar in valoare de 1.000 lei/luna

Delia Ion

Amenzi mai mari pentru apelurile false la 112. Totodata, cartelele preplatite nu se vor mai putea vinde decat cu buletinul de la 1 ianuarie 2020

Ioana Badulescu

UMF Iasi gazduieste sedinta Biroului Comitetului de Bioetica al Consiliului Europei pe 24 si 25 septembrie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult