Cristian David a fost plasat in arest la domiciliu de Inalta Curte

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 21, 2015 12:28

Cristian David a fost plasat in arest la domiciliu de Inalta Curte

Fostul ministru Cristian David a fost plasat in arest la domiciliu, decizia fiind definitiva. Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca fostul ministru al Internelor, in prezent arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat ca a luat spaga suma de 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzau in favoarea unei persoane care revendica un teren, sa fie plasat in arest la domiciliu. Decizia este definitiva, astfel ca Cristian David paraseste arestul preventiv in care se afla din 22 ianuarie.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, si pe 17 martie, sa inlocuiasca masura arestului preventiv cu cel la domiciliu, in cazul lui David, decizia fiind contestata de procurori.

Fostul ministru a fost arestat in 22 ianuarie in dosarul in care este acuzat ca a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in prezent presedinte suspendat al Consiliului Judetean Buzau, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au aratat ca, in acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care actiona pentru Cecilia Viorica Stirbulescu in vederea revendicarii terenului de 15 hectare situat in municipiul Buzau, ar fi apelat la Valeriu Roger Nitescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune in legatura cu prefectul Cristinel Bigiu, in conditiile in care dosarul de revendicare era tergiversat. Nitescu i-ar fi spus atunci lui Mladin ca nu il cunoaste pe prefect, dar ca ar putea sa intervina Cristian David la Bigiu.

“Ulterior, avand confirmarea data de Nitescu Valeriu Roger cu privire la interventia ministrului internelor si reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Institutia Prefectului judetul Buzau, unde a luat legatura cu Bigiu Marian Cristinel, prezentandu-i acestuia situatia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, in timp foarte scurt dupa realizarea interventiei, Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a actionat Stirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafete de teren de 15 hectare”, potrivit procurorilor.

Nitescu ar fi cerut si primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunandu-i acestuia ca ministrul Cristian Davis a pretins 500.000 de euro pentru a interveni la prefect.

In 1 februarie 2008, Nitescu si Adrian Mladin au mers impreuna la o banca din centrul Capitalei, de unde Mladin a scos 500.000 de euro. Ulterior, cei doi au mers la sediul Ministerului Internelor, unde Nitescu i-a dat lui Cristian David cei 500.000 de euro, sustin procurorii.

In documentele procurorilor se mai arata ca, in 2007, la solicitarea lui Cristian David, Cristinel Bigiu s-ar fi intalnit cu Adrian Mladin, pentru a-l ajuta cu eliberarea unor titluri de proprietate. La acea intalnire, Bigiu i-ar fi spus ca este vorba de o speta dificila si, avand in vedere ca terenul se afla in intravilanul orasului Buzau, sunt multe persoane care “se bat pe el”.

“Intelegand sensul cuvintelor si pentru a lamuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin Adrian i-a solicitat numitului Bigiu Cristinel o intalnire privata. Aceasta a avut loc intr-o cafenea din Buzau, ocazie cu care a fost prezentat numitul Doloiu Gheorghe, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor”, au aratat procurorii.

Cristian David a fost denuntat in 2014, iar DNA a cerut, in 10 noiembrie, aviz de la presedinte pentru urmarirea penala a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mita. In 19 noiembrie 2014, Traian Basescu, seful statului la acea data, anunta ca a dat avizul pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Cristian David, precizand ca decizia nu inseamna ca acesta este vinovat, dar va merge in fata procurorilor pentru clarificari.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.