Cristian David, fost ministru de Interne, ridicat cu mandat de procurorii DNA
Breaking News

Cristian David, fost ministru de Interne, a fost retinut de procurorii DNA

CRISTIAN DAVID A FOST RETINUT. UPDATE – Fostul ministru de Interne, Cristian David, a fost retinut pentru 24 de ore, miercuri, de procurorii DNA, pentru luare de mita. Astfel, ca urmare a indeplinirii obligatiilor legale ce deriva din prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cristian David, ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita.

Faptele cu care Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata in cursul anului 2014 constau in aceea ca ministrul David Cristian ar fi pretins, in anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denuntator, prin intermediar, pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat in intravilanul municipiului Buzau. Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cauza respectiva se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane”, se arata in comunicatul DNA.

STIRE INITIALA: Inca un fost ministru ajunge la audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Este vorba despre fostul ministru de Interne, Cristian David, care a fost saltat cu mandat. La intrarea in sediul DNA, Cristian David nu a vrut sa faca nicio declaratie presei, informeaza agentiile de stiri.

Cristian David este audiat in dosarul in care in 2014 s-a cerut ridicarea imunitatii pentru a incepe urmarirea penala pentru luare de mita si spalare de bani, sustin surse judiciare citate de agentiile de presa.

In 19 noiembrie 2014, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a solicitat inceperea urmaririi penale pentru fostul ministru Cristian David, precizand ca decizia sa nu inseamna ca acesta este vinovat. El a indicat ca in documentatia trimisa de Parchetul General, provenita de la DNA, se arata ca David ar fi suspect pentru incasarea unei mite de 500.000 de euro pentru a inlesni emiterea de catre un prefect a unui titlu de proprietate pentru o suprafata de teren intravilan de 15 hectare.

UPDATE 11.40 Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca David ar fi ar fi primit mita de 500.000 de euro, pentru intervenţia pe lângă prefectul Buzăului, în numerar şi prin intermediul directorului său de cabinet de la acea vreme.

Mita a fost pretinsă pentru a interveni în favoarea unei persoane care revendicase un teren de 15 hectare situat în municipiul Buzău.

Suma de 500.000 de euro ar fi fost retrasă de la o agenţie bancară din Bucureşti de către Adrian Mladin, reprezentantul persoanei care a beneficiat de retrocedare, pe data de 1 februarie 2008. În aceeaşi zi, Valeriu Robert Niţescu, suspect în acelaşi dosar, i-a înmânat banii lui Cristian David la sediul MAI.

HotWeek.ro iti recomanda si: Doi oficiali, retinuti in dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii

Conform aceloraşi surse, Valeriu Robert Niţescu, la acea vreme director cabinet al ministrului David, fusese solicitat de Adrian Mladin să-l pună în legătură cu prefectul judeţului Buzău din acea perioadă, Marian Cristinel Bâgiu, deoarece soluţionarea revendicării era tergiversată. Niţescu a promis că va interveni la prefect prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Judeţeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafeţei de 15 hectare.

Pentru intervenţia sa, Niţescu ar fi pretins şi primit 1,1 milioane de euro, iar 500.000 de euro i-ar fi revenit lui Cristian David.

***

In 10 noiembrie, seful DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a transmis procurorului general in vederea sesizarii sefului statului cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Cristian David, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mita si spalare de bani.

DNA a precizat ca faptele cu care a fost sesizata in 2014 constau in aceea ca ministrul David Cristian ar fi pretins in anul 2007 iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

„Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare-cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie”, sustin procurorii.

Cristian David mai este implicat intr-un dosar.

Fostul ministru nai este urmarit penal in legatura cu justificarea sumeri de 60.000 de euro din declaratia sa de avere. este acuzat de DNA pentru ca ar fi incercat sa ascunda 60.000 euro in declaratia de avere. David este acuzat „ca a consemnat in fals, la rubrica venituri din alte surse, primirea a 60.000 euro, cu titlu de restituire imprumut, de la mama sa”, potrivit unui comunicat al DNA. DNA a transmis procurorului general referatul in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Cristian David.

Procurorii DNA mai arata ca, pentru ca mama demnitarului sa poata justifica cei 60.000 euro, David ar fi facut demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare – cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro.

Articole asemănătoare

Laura Codruta Kovesi: Scopul pedepsei penale trebuie atins si prin recuperarea prejudiciilor

Lucy Ionesco

Dragnea: Violentele de strada au fost finantate. Jandarmii au fost certati de presedinte, autorul moral al violentelor

Delia Ion

BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul de an. Mugur Isarescu atrage atentia ca lucrurile se schimba daca in toamna apar alte socuri

Ioana Badulescu