7.6 C
România
18 octombrie 2021
Cristian Tudor Popescu
Politica

Cristian Tudor Popescu despre gafa „20 20”: In Ungaria e un nationalism dezgustator, dar se face ceva. La noi sunt toti niste cioturi uscate. Nu produc nimic, decat idiotii semianalfabete

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi24, gafa facuta de premierul Viorica Dancila in sedinta de Guvern de ieri. CTP a spus ca nu a vazut in direct gafa comisa de premier, dar ca atunci cand a aflat ca a pronuntat „douazeci douazeci” in loc de „doua mii douazeci”, s-a dus cu gandul la un paragraf din romanul „Cel mai iubit dintre pamanteni, al lui Marin Preda.  

Totodata, Cristian Tudor Popescu a facut o paralela cu situatia din Ungaria, unde desi e un nationalism dezgustator, e mai face ceva. „La noi sunt toti sterpi, sunt niste cioturi uscate. Nu produc nimic, decat idiotii semianalfabete”, a spus jurnalistul.

„Eu n-am văzut în direct această zicere a doamnei Dăncilă, am văzut știrea pe Digi24 și reacția mea a fost literară, pe loc, m-am dus, am scos cartea din bibliotecă și vă citesc câteva rânduri. E vorba de un deținut în mina de la Baia Sprie în anii 50: ‘La intrarea în galerie, treceam prin fața unei gherete, în care stătea la căldură, în timp ce noi tremuram de frig, un gardian căruia trebuia să-i spunem ce număr suntem (fiindcă nu mai aveam nume, eram numere). Și nu știam ce îl apuca pe gardian când i se spuneau numere care treceau de o mie, de pildă 1003, cum era al meu, începea să urle, ieșea afară și se pornea să ne care la pumni în figură și lovituri cu bocancul în fluierele picioarelor înjurând cu o mare inventivitate. Am înțeles repede, însă, că individul nu știa să scrie astfel de numere, și unul dintre noi ne scăpă de furia turbată a acestui semianalfabet, pronunțând nu o mie trei, ci zece zero trei. «Păi, așa, futu-vă mama voastră de reacționari», zise gardianul, și de atunci încetară și accesele lui de violență. Nu mi-ar fi trecut prin cap să ghicesc din ce pricină își ieșea ăsta din pepeni, dar unul dintre noi mai vechi avusese inspirația’”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Iti recomandam: Dancila si-a dat in petec cu cititul de pe foaie! Anul 2020 a devenit douazeci douazeci. VIDEO

„Dacă se apucă CNA să-l sancționeze pe Marin Preda va fi interesant. Cel mai iubit dintre pământeni – Nu putea să mă duca gândul la altceva. Sau nu. Mai e ceva la care să ne gândim. Atât în legătura cu doamna Dăncila cât și cu domnul Coldea. De-a lungul vremii, lectura în gând nu s-a practicat decât foarte târziu. Acum ni se pare normal. Până în evul mediu târziu s-a citit cu glas tare. Alexandru Macedon a primit o scrisoare în fața soldaților săi și a citit-o în premieră în gând, fără să silabisească pe hârtie, secole s-a citit așa, cu voce. Cel care reușea să citească în gând era mare savant”, a adăugat jurnalistul.

„Semnificația e impostura, e vorba de o eră, dacă Marin Preda vorbea de era ticăloșilor, acum e și a impostorilor. Există ticăloși care sunt la locul lor, nu sunt impostori. Ăștia de acum sunt și impostori, nu doar ticăloși. Uitați-vă la toți guvernanții de acum. S-au făcut comparatii cu Ungaria. Ele stau și nu stau în picioare, pentru că și-n Ungaria sunt niște ticălosi la putere acum, dar deosebirea e că aceștia de aici sunt cu toții sterpi, ca niște cioturi uscate. Nu produc nimic, decât idioții semianalfabete. Dl. Dragnea are de gând să rezolve o problemă, venind de la Sinaia a trăit o iluminare ca pe drumul Damascului, domle, așa nu se mai poate. Acum dl. Dragnea și-a dat seama cât de groaznic e DN1 văzut din spațiu. Ce soluții are? A găsit o străduță la Comarnic, o borta, se bagă pe acolo, pe aici rezolvăm, vorbesc eu la Guvern”, a mai spus jurnalistul.

„Toți ăștia nu produc în timpul ăsta de când sunt la putere niciun soi de plus valoare și atunci inflația s-a dus la 5%. Dragnea ce face în situația asta? Îl ia la întrebări pe Mugur Isărescu, pe ministrul de finanțe. Doamna Olguța Vasilescu spune că Institutul Național de Statistică folosește date ciudate. Refuză să accepte acest parametru natural care vine din structura de piață și care spune foarte limpede: nu faci nimic din punct de vedere economic. Nu faci decât să zăpăcești lumea cu apocalipsa fiscală. Așa zisul mărit al salariului, dar n-ai făcut nimic pentru productivitate mai bună. Asta e deosebirea. Sterpitudinea acestor oameni. În Ungaria e un naționalism dezgustător, dar se și fac niște lucruri acolo. Doamna Dăncilă e cu 20 20, împreună cu toate zicerile ei. E vorba de impostura perfectă”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Comentariul lui Cristian Tudor Popescu il poti asculta aici.

Stiri pe aceeasi tema

Liviu Dragnea a laudat Maramuresul pentru ca „se incapataneaza sa se opuna globalizarii si sa ramana autentic romanesc”

Ioana Badulescu

Sedinta la PSD, Liviu Dragnea discuta despre buget si despre tensiunile din partid

Ioana Badulescu

Dezbaterea pe Educatie initiata de Iohannis va avea loc cu participarea societatii civile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult