Romania se confrunta din nou cu o criza de citostatice, bolnavii de cancer fiind lasati practic fara medicamente de baza. Mii de bolnavi de cancer nu isi pot urma schemele de tratament, pentru ca Cisplatin – un citostatic folosit in chimioterapie – nu se mai gaseste de peste o luna. Președintele Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat la RFI ca pacienții sunt pe cont propriu: cine are bani merge în statele vecine și își cumpără medicamentul care altfel ar fi trebuit să fie gratuit, iar cine nu are bani, moare cu zile.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat la RFI ca știe de criză de CISPLATIN, pe care o explică prin faptul că deținătorul autorizației de punere pe piață o vândut-o unei alte companii, care așteaptă acum un răspuns de la Agenția Națională a Medicamentului. În următoarele săptămâni ar urma să intre pe piață câteva mii de fiole. Insuficient însă, după cum admite la RFI ministrul Sorina Pintea.
In aceste conditii, România ar putea lansa un apel de urgență similar cu cel pentru imunoglobuline, insa este ultimul lucru la care Ministerul Sanatatii se gandeste. „Apelarea mecanismului este ultimul lucru la care ne gândim. Pentru că trebuie să fim în stare să rezolvăm. Și sunt convinsă că vom găsi soluții. (…) Eu cred că pentru un bolnav de cancer orice termen este prea lung. (…) Trei mii de fiole (vor intra în țară). Necesarul lunar este de 12 mii de fiole. Deci facem eforturi în continuare”, a spus Sorina Pintea la RFI.
CISPLATIN, un citostatic de bază folosit în chimioterapie, este de negăsit de mai bine de o lună
C.I.: În multe scheme terapeutice este indispensabil și nu are înlocuitor. Iar dacă ar fi să se găsească înlocuitor, cu siguranță va fi o coplată substanțială în buzunarul pacientului. În chimioterapie este folosit în combinație cu alte medicamente, iar schemele de terapie care cuprind și Cisplatinul nu pot fi aplicate pe pacient, din cauza lipsei acestuia de pe piață.
Reporter: Este un medicament scump?
C.I.: Nu e un medicament scump. A dispărut de pe piața românească din cauza politicii dezastruoase a prețului medicamentelor la nivel de minister al Sănătății.Noi am atras atenția și am notificat dispariția acestui medicament și nu numai. Dar în continuare primim doar promisiuni. Promisiunile nu țin loc de medicament în schemele de tratament.
Cum explică ministrul Sănătății lipsa medicamentelor vitale pentru bolnavii de cancer?
Ministrul Sănătății știe de criză de CISPLATIN, pe care o explică prin faptul că deținătorul autorizației de punere pe piață o vândut-o unei alte companii, care așteaptă acum un răspuns de la Agenția Națională a Medicamentului. În următoarele săptămâni ar urma să intre pe piață câteva mii de fiole. Insuficient însă, după cum admite la RFI ministrul Sorina Pintea.
Sorina Pintea: Deținătorul autorizației de punere pe piață a vândut-o altei companii. Compania respectivă a depus un dosar de exceptare de la etichetare. Este în lucru la ANMDM acest dosar. În două săptămâni vor intra pe piață aproximativ trei mii de fiole.
Rep.: Dincolo de explicația tehnică însă, sute de bolnavi de cancer nu își pot face tratamentul. Indiferent de explicațiile pe care le primiți dvs. oficial de la subalterni și colegi, sunt cazuri concrete de oameni care reclamă că nu pot face chimioterapie.
S.P.: Cu altă denumire oficială există medicamente în spitale, furnizate de distribuitori. Într-adevăr, există probleme tehnice, dar pe care statul nu le poate controla. Nu pot să impun cine cui să vândă.
Rep.: Nici într-o situație limită, în care sunt viețile oamenilor în joc?
S.P.: Într-o situație limită pot să iau măsuri coercitive care până în acest moment nu s-au luat. Am înțeles că această problemă este veche. De vreo patru-cinci ani apar discontinuități în aprovizionarea cu acest tip de citostatic. Asta pot să fac și am să fac.
Rep.: Sunt și alte citostatice care apar pe piață, dispar. Sunt mai mai bine de zece ani carențe în aprovizionarea spitalelor din România. De ce? Se manifestă acel fenomen al exportului paralel sau care e explicația?
S.P.: Printre altele și acest fenomen este una din cauzele care blochează aprovizionarea cu medicamente în mod curent. Dar mai sunt și alte cauze la rezolvarea cărora lucrăm în acest moment. Printre altele și prețurile.
Rep.: Coaliția la guvernare și-a asumat cel mai mic preț din Uniunea Europeană. A fost o măsură greșită? Plătim acum reversul monedei?
S.P.: Coaliția are în programul de guvernare reducerea cu 35% a prețului medicamentelor invoative. Ceea ce este altceva. În momentul în care un generic se pune de exemplu pe piață. Noi avem un ordin elaborat deja de corecție a prețurilor pe care l-am publicat, l-am dezbătut și am ajuns la un consens cu producători și distribuitori. Corecția fâcându-se începând cu data de 1 octombrie. Deci intenția noastră este de a rezolva aceste probleme.
Rep.: Exportul paralel cum poate fi stopat cu adevărat?
S.P.: Este greu de spus. Noi putem să aplicăm legea. Și asta trebuie să facem.
Rep.: Statele din jur au aceste medicamente. (…) România ar putea lansa un apel de urgență similar cu cel pentru imunoglobuline?
S.P.: Încercăm să rezolvăm problemele din toate punctele de vedere tehnice. Apelarea mecanismului este ultimul lucru la care ne gândim. Pentru că trebuie să fim în stare să rezolvăm. Și sunt convinsă că vom găsi soluții. (…) Eu cred că pentru un bolnav de cancer orice termen este prea lung. (…) Trei mii de fiole (vor intra în țară). Necesarul lunar este de 12 mii de fiole. Deci facem eforturi în continuare.
Ascultă pe site-ul RFI interviul integral