7.8 C
România
18 mai 2024
Ministerul Sanatatii a inceput sa livreze un milion de doze de vaccin gripal in tara
Social

Criza de imunoglobulina pare sa fi luat sfarsit. Ministerul Sanatatii: Primele doze vor ajunge in scurt timp la pacienti

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a întâlnit astăzi cu asociațiile de pacienți și cei mai importanți producători de imunoglobulină. Primele doze de imunoglobulină vor ajunge în această lună la pacienți, l-au asigurat producătorii pe ministrul Sănătății. 

În timpul întâlnirii, s-a stabilit o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung, luând în calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, dacă este necesar.

Unul dintre producătorii prezenți la întânire l-a asigurat pe ministrul Sănătății că primele 900 de flacoane de imunoglobulină pentru tratarea sindroamelor de imunodeficienţă primară vor fi livrate pe piața din România în această lună, urmând ca o nouă tranșă de 3000 flacoane să fie asigurată în luna ianuarie a anului viitor.

Mai mult, un alt producător care a ales să părăsească piața din România în luna mai 2016, și-a anunțat intenția de a reveni.

Ministrul Sănătății a anunțat producătorii că, în această după-amiază, va convoca o întâlnire cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanții ANMDM și conducerea UNIFARM pentru a discuta și identifica soluții la situațiile anunțate de reprezentanții producătorilor.

“Vreau să asigur pacienții că vom face toate eforturile necesare pentru aprovizionarea spitalelor cu imunoglobuline. Astăzi, împreuna cu echipa ministerului și a casei de asigurări de sănătate vom analiza cu prioritate, solicitările producătorilor privind cadrul legislativ pentru aceste produse”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG.

Ministerul Sănătății a solicitat firmelor producătoare de imunoglobulină mai multă responsabilitate și respectarea prevederilor legale.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, s-a întâlnit ieri cu parinții copiilor afectați de deficiența de imunoglobulină și cu reprezentații asociațiilor de pacienți. Lipsa imunoglobulinei de pe piața românească se datorează problemelor de producție înregistrate de firmele producătoare.

“Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul BODOG după întâlnire.

Ministrul Florian Bodog a solicitat de urgență pentru miercuri o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluțiile de aprovizionare și a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare. La întâlnire ministrul Bodog a invitat și reprezentanții pacienților.

Între timp, Ministerul Sănătății continua demersurile demarate prin Compania Națională “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania “Unifarm” a informat Ministerul Sănătății ca a achiziționat 6 000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene.

Articole asemănătoare

Firea i-a invitat la Primarie pe sefii SRI, SIE si Jandarmeriei pentru a discuta despre protestul Diasporei din 10 august

Ioana Badulescu

Crin Antonescu si Calin Tariceanu apar in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului

Lucy Ionesco

Inundatii in Constanta. Pompierii au intervenit de urgenta la Constanta, Navodari si Corbu

Delia Ion