-1.1 C
România
28 noiembrie 2020
Breaking News

Criza migrantilor sapa o noua prapastie intre Europa de Est si Europa de Vest. Statele est-europene, mostenitoarele unui socialism marxist

« Criza migranţilor sapă o nouă prăpastie între Est şi Vest ». Sub acest titlu, politoloaga de origine română Irène Costelian publică în ziarul Libération o interesantă analiză a situaţiei provocată de sosirea a sute de mii de refugiaţi pe bătrânul continent. Vasile Damian de la RFI a realizat un interviu cu Irène Costelian.

Plecând de la constatarea că « în ţările din Est multe voci s-au ridicat contra primirii de refugiaţi », politoloaga de origine română notează că « aceste state, intrate ultimele în spaţiul unic european, nu se simt implicate în problema refugiaţilor ».

In interviul pe care l-a acordat pentru RFI, ca dealtfel şi în tribuna din Libération, Irène Costelian spune că « însăşi concepţia acestor ţări din Est despre Uniunea europeană diferă de cea a statelor din Vest. In cauză sunt moştenirile istorice şi culturale ».

« Statele est-europene sunt moştenitoarele unui socialism marxist impregnat de naţionalism în timp ce în Occident există tradiţii legaliste marcate de drepturile omului. Apoi, istoria acestor ţări e marcată de valuri de migraţii succesive şi de invazii care nu au lăsat numai amintiri plăcute : de la Imperiul roman la cel Otoman, fără a uita Uniunea sovietică, memoria colectivă rămâne impregnată de o mefienţă faţă de străin şi dorinţa de a menţine intacte indentităţile naţionale ».

« A vorbi despre rasism este delicat pentru că vedem rasism şi în Vest, chiar şi în Franţa, asistăm la o schimbare a retoricii când vine vorba de aceşti oameni : refugiaţi, migranţi, etc. ».

« Vor apărea noi fracturi în UE dacă numai statele fondatoare îşi pot alege câţi migranţi acceptă şi cele care care au intrat ulterior şi vor să aibă un cuvânt de spus sunt privite negativ ».

« România va primi mai puţini migranţi şi pentru că nu face parte din spaţiul Schengen. Criza migranţilor a aranjat deci afacerile Bucureştiului. Dacă ţările intrate mai pe urmă în UE vor avea un discurs mai intransigent în acest dosar, au de câştigat în termeni de imagine şi ca poziţionare în sânul UE. Cred că ţările din Est au de câştigat dacă încearcă şi chiar devin egali în sânul UE ceeace până acum nu era cazul » spune în încheierea interviului ei politoloaga Irène Costelian.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Iohannis, la bilantul MAI: Trebuie sa fiti modele de comportament

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe legea bugetului pentru 2020, pe modificarile la OUG 114 si pe legea bugetului asigurarilor sociale

Cristiana Petrariu Bota

LEGEA SALARIZARII BUGETARILOR AJUNGE IN PARLAMENT. Proiectul stabileste ca salariile bugetariilor nu mai pot fi reglementate prin alte legi speciale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult