Breaking News

CSAT a avizat favorabil proiectele de buget ale SRI, SIE, STS si SPP. Iohannis: Bugetul pregatit de Guvern mi se pare problematic

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii )CSAT) a discutat, luni, bugetul pe 2017 pentru institutiile de siguranta nationala. SRI, SIE, STS şi SPP vor avea bugete mai mici cu 10%. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca in sedinta CSAT de marti s-au avizat favorabil proiectele de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale. Proiectul de buget al Guvernului are nevoie de avizul CSAT pentru a ajunge in Parlament. Klaus Iohannis a declarat ca acest buget al Guvernului Grindeanu i se pare problematic.

Seful statului a precizat, cu referire la bugetul institutiilor cu atributii in siguranta nationala, ca premierul s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, ”să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”.

Klaus Iohannis a afirmat că bugetul MAI este „într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut”, în timp ce toate celelalte bugete (SRI, SIE, STS şi SPP – n.r.) sunt scăzute cu aproximativ 10% faţă de alocarea de anul trecut. Preşedintele a precizat că, în acest context, s-au avizat favorabil aceste bugete, însă sub condiţia ca acestea să fie majorate la următoarea rectificare în funcţie de nevoi.

„Am analizat toate aceste bugete şi în final CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. Important de reţinut că Guvernul, prin prim-ministru şi ministrul Finanţelor, s-a angajat ca la recrificarea bugetară să vină în completarea acestor sume acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”, a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că proiectul trimis CSAT prevede o alocare de 2% din PIB pentru MApN, ceea ce corespunde cu angajamentele internaționale în vigoare al României.

”Este important de subliniat că acest buget trebuie şi executat, cu folos pentru România şi pentru securitatea naţională a României. Mai simplu spus, este extrem de important ca aceşti bani alocaţi MApN să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România”, a subliniat Iohannis.

Transcrierea integrala a declaratiei de presa, conform Administratiei Prezidentiale:

„Buna ziua! Tocmai s-a terminat sedinta CSAT. Am avut astazi pe ordinea de zi un singur punct, care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securitatii nationale. Este important de stiut ca acest aviz este obligatoriu si, ca atare, discutia a fost una aplicata si cu concluzii destul de clare, pe care o sa vi le prezint imediat.

Pana ajungem acolo, cateva consideratii mai generale. Guvernul a pregatit un proiect de buget pe care doreste sa il trimita in Parlament si, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregatit si este gata sa-l trimita in Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor si, dupa parerea specialistilor si dupa parerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare – vorbim de o crestere de in jur de 15%. Chiar daca consideram ca economia Romaniei va creste, lucru pe care ni-l dorim cu totii, o crestere atat de mare este greu de realizat.

In acest context, este cu atat mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securitatii nationale, in unele zone, au fost scazute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerul Apararii Nationale, ceea ce corespunde cu angajamentele in vigoare si este important de subliniat ca acest buget trebuie si executat. si trebuie executat cu folos pentru Romania si pentru securitatea nationala a Romaniei.

Mai simplu spus, este extrem de important ca acesti bani alocati Ministerului Apararii Nationale sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotarii in Romania. Bugetul pentru Ministerul de Interne este intr-o zona foarte apropiata cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scazute cu aproximativ 10% fata de alocarea de anul trecut.

Am analizat toate aceste bugete si, in final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate nationala. Important de retinut este ca Guvernul, prin Prim-ministrul si Ministrul Finantelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetara, sa vina in completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului.
Cu aceasta remarca, a fost avizat proiectul de buget. Va multumesc!”

Stiri pe aceeasi tema

Romania inregistreaza primele decese de COVID-19 si 433 de cazuri de persoane infectate

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie inregistreaza un record absolut de noi infectari cu SARS-CoV-2. Belgia isi modifica strategia de vaccinare

Delia Ion

LONDRA, RONEWS.CO.UK. Imagini emotionante de la Grenfell Tower cu pompierii cautand trupurile carbonizate. Ultimul bilant indica 79 de morti

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult