Ministrul Justitiei
Social

CSM a anuntat oficial ca Ministerul Justitiei a incalcat Independenta justitiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Anuntul a fost facut miercuri, dupa ce, cu o zi in urma, plenul a avut pe ordinea de zi Raportul Inspectiei Judiciare nr.6971/IJ/1448/DIP/2017 avand ca obiect apararea independentei sistemului judiciar.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat admiterea cererii de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie. (9 voturi admitere, 7 voturi respingere) „, anunta CSM.

Informatia a aparut in spatiul public inca de marti, dupa sedinta plenului CSM, ministrul Justitiei Tudorel Toader calificand drept „emotionala” hotararea CSM. Toader a afirmat că decizia CSM privind afirmațiile sale în dosarul „Belina”, despre care au spus că a încălcat independeța Justiției, este „o hotărâre emoționantă”.

„CSM – o hotarare emotionala!”, a scris Toader pe Facebook, reluand declaratia data de el cu privire la dosarul Belina si decizia Curtii Constitutionale cu privire la anchetarea vizand hotarari de Guvern.

Toader reaminteste ca a declarat: „Procurorul nu poate sa ancheteze oportunitatea, circumstantele, imprejurarile sau legalitatea adoptarii unei Hotarari de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infractiune prevazuta in Codul penal sau in Legile speciale. Nu exista nici o infractiune constand in adoptarea unei Hotarari de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnica legislativa. Eventuala nelegalitate a unei Hotarari de Guvern se verifica de catre instanta de contencios administrativ”. El adauga apoi extrase din decizia CCR.

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii in 26 septembrie sa analizeze daca afirmatiile ministrului Justitiei Tudorel Toader – privind ancheta in Dosarul Belina – conform carora procurorii nu pot verifica legalitatea hotararilor de guvern sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, considerand ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

„Declaratiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justitiei, cu privire la o ancheta penala a DNA in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul sef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal”, preciza DNA.

Stiri pe aceeasi tema

Familia Regala a Romaniei are propriile marci de ciocolata. FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Studentii cer o ancheta urgenta a violentelor de la protestul din Piata Victoriei: Este inacceptabil ca fortele de ordine sa se indrepte cu o asemenea violenta impotriva propriilor cetateni

Ioana Badulescu

Locuinta de serviciu, bani pentru plata chiriei si cinci salarii la pensie sunt prevazute in noul Statut al personalului silvic

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult