Zile de foc pentru Directia Nationala Anticoruptie si Laura Codruta Kovesi
Breaking News

CSM a dat aviz negativ pentru revocarea Codrutei Kovesi din fruntea DNA. Singurul vot in favoarea revocarii a fost al ministrului Justitiei

Consiliul Superior al Magistraturii a acordat aviz negativ cererii ministrului Justiției de revocare a Laurei Codruța Kovesi din functia de procuror-sef DNA. Avizul este consultativ, pentru ca decizia finala apartine presedintelui Klaus Iohannis. Sedinta a fost condusa de vicepresedintele CSM Codrut Olaru. 

Decizia a fost luată cu șase voturi pentru aviz negativ și unul împotrivă. Singurul vot împotriva avizului negativ a fost cel al ministrului Justiției, Tudorel Toader. Ministrul Justiției a declarat în timpul ședinței – despre care a spus că nu a știut că va fi publică – că rezultatul este unul previzibil.

„Am decis respingerea solicitării ministrului Justiției cu privire la posibilitatea revocării din funcție a procurorului-șef al DNA. În zilele următoare, hotărârea va fi transmisă decidenților. Motivarea va fi una amplă, asumată și în mod categoric una de ordin tehnic”, a spus vicepreședintele CSM Codruț Olaru.

Decizia de a o revoca sau nu pe Kovesi aparține președintelui Klaus Iohannis. Timp de mai bine de o oră, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat motivele sale pentru revocarea Codruței Kovesi. Aceasta a răspuns tuturor acuzațiilor, de asemenea timp de mai bine de o oră.

Peste o mie de magistraţi au transmis, cu o zi în urmă, o scrisoare în care arată că CSM este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraţilor şi are obligaţia constituţională de a apăra independenţa acestora, „interesul de a proteja reputaţia şi de a asigura autoritatea magistraţilor fiind superior aceluia de a permite o discuţie liberă asupra imparţialităţii acestora, chiar purtată de un ministru al Justiţiei”.

”Dincolo de ce veți decide astăzi, nu vreau să fiu rău, dar rezultatul e previzibil. Nu știam că se transmite, dar e bine. Repet, pentru mine decizia e previzibilă. Trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Nu poți să spui că am uitat de Microsoft. Cum să spui așa ceva? Eu mi-am făcut datoria ca ministru” – a spus Tudorel Toader.

Procurorul general al României Augustin Lazăr i-a atras atenția lui Tudorel Toader că ministrul Justiţiei nu poate să facă o cerere de revocare a procurorului şef al DNA fără să nu ţină cont, mai întâi, de procedurile prevăzute în regulamentul CSM.

În replică, Toader a declarat că o lege este mai presus de un regulament, chiar dacă este al CSM-ului, iar legea îi dă dreptul să formuleze cererea de revocare a șefului DNA.

La rândul său, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunerea de revocare a sa din funcţie sunt “nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice şi unele dintre ele sunt simple susţineri care nu se confirmă cu nimic din realitate”.

De asemenea, șefa DNA a precizat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a invocat, în susţinerea cererii de revocare a sa din funcţie, elemente conţinute în forma iniţială a unui raport întocmit de Inspecţia Judiciară, din care doar o parte dintre concluzii au fost însuşite de Consiliul Superior al Magistraturii.

Avizul pe care îl va da CSM este unul consultativ, iar decizia de revocare a procurorului şef al DNA trebuie luată de președintele României.

Codruța Kovesi: „Nu sunt aici să vă conving pe dvs., domnule ministru. Dacă ați fi dorit acest lucru am fi avut o discuție prealabilă. Procurorii nu au investigat oportunitatea emiterii unui act normativ, ci o posibilă faptă de corupție. La fel și în cazul Belina. Raportul de bilanț, legea prevede că datele se prezintă public până în ultima zi din luna februarie. Raportul a fost finalizat ieri, iar azi am semnat pentru invitațiile la bilanț, iar procurul general urmează să vă transmită acest raport. Raportul (privind bilanțul DNA, n.red.) v-a fost trimis astăzi, urmează să-l primiți”.

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis a promulgat abrogarea legii recursului compensatoriu, care a scos din inchisori peste 21.000 de detinuti

Cristiana Petrariu Bota

Declaratiile facute de Elena Udrea, in atentia Inspectiei Judiciare. A incalcat fostul ministru independenta justitiei?

Cristiana Petrariu Bota

FMI a fost la un pas sa rupa acordul cu Romania, insa criza din Grecia ne-a salvat

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult