-2.4 C
România
5 decembrie 2021
CSM si Inpectia Judiciara, sesizate pentru declaratiile facute de Liviu Dragnea cu privire la influentarea unui judecator suprem
Social

CSM il acuza pe ministrul Tudorel Toader ca face afirmatii grave la adresa justitiei din Romania si pune la indoiala credibilitatea procurorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reacționează la declarațiile ministrului Justitiei Tudorel Toader, potrivit cărora Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul constituțional, și atrage atenția că acestea reprezintă afirmații grave la adresa justiției din România. 

„Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora „Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (…) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”. Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, arată CSM, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Procurorii CSM mai subliniază nevoia unui mesaj public „echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”, inclusiv ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader ar urma să susțină o declarație de presă marți, la ora 18.00.

Precizările vin după ce Tudorel Toader a declarat, referitor la afirmațiile lui Augustin Lazăr potrivit cărora evaluarea lui a venit brusc, că decizia nu este una nici din senin, nici circumstanțială, deoarece ministrul a observat cum Parchetul General s-a îndepărtat, treptat, de la rolul constituțional pe care îl are.

Ministrul a declanșat procedura de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr, la scurt timp după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului, a făcut public un protocol semnat de Ministerul Public și SRI. În replică, Augustin Lazăr a precizat că ministerul justiției și CSM au fost informate cu privire la evoluția evenimentelor, de-a lungul timpului, iar totul este o manipulare menită să discrediteze Ministerul Public.

Stiri pe aceeasi tema

Veteranii de razboi si vaduvele de razboi primesc ajutoare financiare pentru chirie, energie electrica sau termica

Cristiana Petrariu Bota

Un militar roman mort in misiune in Afganistan, decorat post-mortem de Departamentul de Stat al SUA

Ioana Badulescu

Rabla si Rabla Plus au primit unda verde de la Ministerul Mediului. Cand incepe prima etapa a programelor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult