8.5 C
România
25 septembrie 2021
cuba
Externe

Cuba este pregatita sa-si privatizeze economia

Cuba este pregatita sa faca o schimbare majora in politica sa economica pe care a adoptat-o in zeci de ani de regim comunist. Guvernul de la Havana a anuntat ca majoritatea sectoarelor econimiei vor fi deschise investitiilor private, masura care se doreste a avea un impact pozitiv asupra unei economii afectate
puternic de izolare dar si de pandemia COVID-19.

Marta Elena Feito, ministrul muncii din Cuba, a specificat ca aceasta masura va intra in vigoare incepand din luna august a acestui an insa a subliniat ca anumite sectoare economice cheie vor ramane sub administrare guvernamentala.

Revolutia socialista condusa de Fidel Castro in 1959 a dus la un val de nationalizari si la controlul statului asupra intregii economii cubaneze.

Deschiderea catre sectorul privat a inceput timid in anii 1990, inainte de a fi autorizata pe deplin in 2010, dar elanul sau real dateaza de la reluarea istorica a relatiilor dintre Cuba si Statele Unite, initiata la sfarsitul anului 2014 in timpul mandatului presedintelui Barack Obama. Totusi, privatizarea ramasese limitata la o lista de activitati stabilite de stat, relateaza Agerpres.

„Lista anterioara cu 127 de activitati autorizate este eliminata”, a anuntat ministrul muncii, citata de AFP.

Ce sectoare raman inchise privatizarii
Mai mult, de acum inainte o lista va stabili sectoarele rezervate statului, dar acestea vor fi minoritare: „Din cele peste 2.000 de activitati in care este permisa exercitarea muncii private, vor fi limitate, partial sau total, numai 124”, a declarat ministrul, fara a da alte detalii.

Sectoarele strategice precum presa, sanatatea si apararea ar urma sa ramana interzise activitatii private.

Reforma este „o etapa importanta pentru cresterea ocuparii fortei de munca”, a subliniat pe Twitter si ministrul economiei, Alejandro Gil. Demersul merge „in aceeasi directie” cu unificarea monetara, care a intrat in vigoare la inceputul lunii ianuarie.

Cele doua reforme isi propun sa relanseze economia: a scazut cu 11% in 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta pretioasa a turistilor, dar si sub efectul sanctiunilor reintroduse de fosta administratie Trump.

Liberalizarea economiei este o etapa pozitiva, chiar daca vine tarziu, deoarece pana acum forta de munca privata a functionat in mod foarte limitat, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana. Era necesar sa se insoteasca unificarea monetara cu masuri pentru a facilita crearea de locuri de munca, iar in sectorul privat poate exista o sursa importanta de locuri de munca, a adaugat el.

In prezent, peste 600.000 de cubanezi lucreaza in sectorul privat, adica 14,5% din populatia activa intr-o tara cu 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajati in principal in gastronomie, transport (taxiuri) si inchirierea de camere pentru turisti.

Stiri pe aceeasi tema

Cutremur in Turcia si Grecia de 6.7 pe scara Richter, o parte din orasul Izmir este sub daramaturi

Ioana Badulescu

Un avion indonezian Trigana Air ATR 42 a disparut in Papua Noua Guinee

Cristiana Petrariu Bota

Comisia Europeana va lega fondurile europene de situatia statului de drept

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult