Cuba este pregatita sa faca o schimbare majora in politica sa economica pe care a adoptat-o in zeci de ani de regim comunist. Guvernul de la Havana a anuntat ca majoritatea sectoarelor econimiei vor fi deschise investitiilor private, masura care se doreste a avea un impact pozitiv asupra unei economii afectate
puternic de izolare dar si de pandemia COVID-19.
Marta Elena Feito, ministrul muncii din Cuba, a specificat ca aceasta masura va intra in vigoare incepand din luna august a acestui an insa a subliniat ca anumite sectoare economice cheie vor ramane sub administrare guvernamentala.
Revolutia socialista condusa de Fidel Castro in 1959 a dus la un val de nationalizari si la controlul statului asupra intregii economii cubaneze.
Deschiderea catre sectorul privat a inceput timid in anii 1990, inainte de a fi autorizata pe deplin in 2010, dar elanul sau real dateaza de la reluarea istorica a relatiilor dintre Cuba si Statele Unite, initiata la sfarsitul anului 2014 in timpul mandatului presedintelui Barack Obama. Totusi, privatizarea ramasese limitata la o lista de activitati stabilite de stat, relateaza Agerpres.
„Lista anterioara cu 127 de activitati autorizate este eliminata”, a anuntat ministrul muncii, citata de AFP.
Ce sectoare raman inchise privatizarii
Mai mult, de acum inainte o lista va stabili sectoarele rezervate statului, dar acestea vor fi minoritare: „Din cele peste 2.000 de activitati in care este permisa exercitarea muncii private, vor fi limitate, partial sau total, numai 124”, a declarat ministrul, fara a da alte detalii.
Sectoarele strategice precum presa, sanatatea si apararea ar urma sa ramana interzise activitatii private.
Reforma este „o etapa importanta pentru cresterea ocuparii fortei de munca”, a subliniat pe Twitter si ministrul economiei, Alejandro Gil. Demersul merge „in aceeasi directie” cu unificarea monetara, care a intrat in vigoare la inceputul lunii ianuarie.
Cele doua reforme isi propun sa relanseze economia: a scazut cu 11% in 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta pretioasa a turistilor, dar si sub efectul sanctiunilor reintroduse de fosta administratie Trump.
Liberalizarea economiei este o etapa pozitiva, chiar daca vine tarziu, deoarece pana acum forta de munca privata a functionat in mod foarte limitat, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana. Era necesar sa se insoteasca unificarea monetara cu masuri pentru a facilita crearea de locuri de munca, iar in sectorul privat poate exista o sursa importanta de locuri de munca, a adaugat el.
In prezent, peste 600.000 de cubanezi lucreaza in sectorul privat, adica 14,5% din populatia activa intr-o tara cu 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajati in principal in gastronomie, transport (taxiuri) si inchirierea de camere pentru turisti.