Lista persoanelor cu datorii la stat, publicata de ANAF. Pe lista rusinii sunt peste 187.000 de romani
Economie

Cum a modificat ANAF criteriile de selectie a contribuabililor mari si mijlocii

Se modifică criteriile de selecție a contribuabililor mari și mijlocii. Agenția Națională de Administare Fiscală (ANAF) redefinește criteriile de includere a contribuabililor în categoriile ”mari” și ”mijlocii”, pentru a se încadra în tendinţele economico-financiare actuale.

Potrivit criteriilor specifice, în categoria ”marilor contribuabili” vor fi incluse și societățile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum şi contribuabilii nou-înfiinţaţi care, la data înfiinţării, se angajează să realizeze, în maximum 3 ani consecutivi investiţii de minimum 10 milioane de euro (criteriul
investiţional).

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecţie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparţin grupului, așa cum e definit la art. 269 alin. (9) din Codul fiscal.

Criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanți ponderați ai activității contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30% și volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.

Continuitatea este de asemenea importantă, astfel încât din rândul contribuabililor mari/mijlocii vor fi excluşi, după trei ani consecutivi în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflaţi în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum şi cei declaraţi inactivi, potrivit dispoziţiilor art. 92 din Codul de procedură fiscală.

De asemenea, s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenţi în rândul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentaţi sau reprezentaţi fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

Utilizarea unor criterii realiste de selecţie a contribuabililor va permite atât realizarea unor eşantioane corecte din punct de vedere al importanţei fiscale, cât şi interpretarea unitară a informaţiilor privind eficienţa administrării acestor două categorii de contribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceștia, creşterea eficienţei administrării fiscale și îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare.

Vezi si: Salariu minim de 1.450 de lei si salariu mediu de 3.100 de lei din 2017? 

ANAF va publica pe site circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a legii

Stiri pe aceeasi tema

PRIMA CASA 2020. Plafonul garantiilor a fost stabilit la 2 miliarde de lei. Statul va suporta 50% din valoarea finantarii in cazul locuintelor noi

Cristiana Petrariu Bota

SPLIT TVA. Fost secretar de stat la Finante, socat de proiectul Guvernului Tudose: Sanctiunea pentru plata gresita a TVA este de 50% (!!!) din suma

Ioana Badulescu

Piata imobiliara, pe pierdere. Nu cred ca cineva mai face profit, sustine un veteran al pietei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult