Data si locul intalnirii dintre Donald Trump si Kim Jong-Un au fost stabilite
Externe

Cum a reactionat comunitatea internationala la anuntata intalnire dintre Trump si Kim Jong-Un

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Anunţul surprinzător a venit nu de Casa Albă, ci de la oficiali sud-coreeni care au precizat că întrevederea va avea loc în luna mai. În scurt timp, Casa Albă a confirmat că Trump se va vedea cu dictatorul nord-coreean. Cum a reacţionat comunitatea internaţională? China a salutat acest «semnal pozitiv», în timp ce Rusia a subliniat «un pas în direcţia cea bună».

Dosarul nord-coreean este unul dintre cele mai spinoase ale diplomaţiei mondiale. La prima vedere, mulţi analişti estimează că viitorul summit este o victorie clară pentru Kim Jong-Un. Liderul nord-corean, ca şi tatăl său, fixase drept prioritatea numărul unu a diplomaţiei ţării sale o întâlnire cu preşedintele american, oricare ar fi acela. De două decenii, membrii dinastiei Kim încearcau în zadar să obţină acest lucru. Niciun un preşedinte american în exerciţiu nu s-a întâlnit până acum cu vreun lider nord-coreean.

Iti recomandam si: Donald Trump a acceptat sa participe la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Obiectivul principal al viitorului eventual summit va fi denuclearizarea peninsulei coreene şi nu doar o simplă îngheţare a programelor militare nord-coreene. Ori, dacă Kim a promis că nu va mai testa nicio armă până la ipotetica întâlnire, nimic nu ne garantează că nu o va face după aceea, odată ce s-a afişat în poză alături de Trump.

Cum a reacţionat comunitatea internaţională?

China a salutat acest «semnal pozitiv», în timp ce Rusia a subliniat «un pas în direcţia cea bună». Să nu uităm că aceste două state sunt principalii şi printre foarte puţinii interlocutori sau aliaţi ai regimului nord-coreean.

De notat că Donald Trump în persoană nu s-a putut abţine să nu comenteze şi el evenimentul, subliniind «marile progrese» înregistrate în dosarul nord-coreean. Secretarul său de stat, Rex Tillerson, s-a declarat şi el «puţin suprins» de dorinţa lui Kim Jong-Un de a discuta despre programele nuclear şi balistic.

In fine, Uniunea Europeană, deloc implicată în dosarul nord-coreean, a salutat «o dezvoltare pozitivă» a situaţiei.

Stiri pe aceeasi tema

NATO detaseaza mii de militari, avioane si rachete in Europa de Est

Cristiana Petrariu Bota

Alegerile prezidentiale din Republica Moldova vor avea loc la toamna. Interviu RFI cu presedintele Curtii Constitutionale

Cristiana Petrariu Bota

Michael Schumacher implineste azi 45 de ani insa este in continuare internat in spitalul din Grenoble

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult