-1.1 C
România
11 ianuarie 2021
Data si locul intalnirii dintre Donald Trump si Kim Jong-Un au fost stabilite
Externe

Cum a reactionat comunitatea internationala la anuntata intalnire dintre Trump si Kim Jong-Un

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Anunţul surprinzător a venit nu de Casa Albă, ci de la oficiali sud-coreeni care au precizat că întrevederea va avea loc în luna mai. În scurt timp, Casa Albă a confirmat că Trump se va vedea cu dictatorul nord-coreean. Cum a reacţionat comunitatea internaţională? China a salutat acest «semnal pozitiv», în timp ce Rusia a subliniat «un pas în direcţia cea bună».

Dosarul nord-coreean este unul dintre cele mai spinoase ale diplomaţiei mondiale. La prima vedere, mulţi analişti estimează că viitorul summit este o victorie clară pentru Kim Jong-Un. Liderul nord-corean, ca şi tatăl său, fixase drept prioritatea numărul unu a diplomaţiei ţării sale o întâlnire cu preşedintele american, oricare ar fi acela. De două decenii, membrii dinastiei Kim încearcau în zadar să obţină acest lucru. Niciun un preşedinte american în exerciţiu nu s-a întâlnit până acum cu vreun lider nord-coreean.

Iti recomandam si: Donald Trump a acceptat sa participe la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Obiectivul principal al viitorului eventual summit va fi denuclearizarea peninsulei coreene şi nu doar o simplă îngheţare a programelor militare nord-coreene. Ori, dacă Kim a promis că nu va mai testa nicio armă până la ipotetica întâlnire, nimic nu ne garantează că nu o va face după aceea, odată ce s-a afişat în poză alături de Trump.

Cum a reacţionat comunitatea internaţională?

China a salutat acest «semnal pozitiv», în timp ce Rusia a subliniat «un pas în direcţia cea bună». Să nu uităm că aceste două state sunt principalii şi printre foarte puţinii interlocutori sau aliaţi ai regimului nord-coreean.

De notat că Donald Trump în persoană nu s-a putut abţine să nu comenteze şi el evenimentul, subliniind «marile progrese» înregistrate în dosarul nord-coreean. Secretarul său de stat, Rex Tillerson, s-a declarat şi el «puţin suprins» de dorinţa lui Kim Jong-Un de a discuta despre programele nuclear şi balistic.

In fine, Uniunea Europeană, deloc implicată în dosarul nord-coreean, a salutat «o dezvoltare pozitivă» a situaţiei.

Stiri pe aceeasi tema

Inca un cutremur s-a produs vineri langa Amatrice, Italia

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI SUA 2018. Americanii isi exprima astazi optiunile in cel mai disputat si important scrutin parlamentar al ultimelor decenii

Ioana Badulescu

Rossia 1 va difuza un reportaj in care Romania este prezentata ca o tara din lumea a treia

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult