Social

Cum a rezolvat Timisoara criza de muncitori

Criza de muncitori de la Timişoara a fost rezolvată cu deţinuţi. Aproximativ 400 de persoane private de libertate din Penitenciarul Timişoara, adică peste 40% din totalul deţinuţilor din instituţie, lucrează în fiecare lună în unităţi de producţie special amenajate în instituţie sau chiar la fabricile din zonă, scrie Ziarul Financiar.

Printre companiile private care angajează deţinuţi ai Penitenciarului Timişoara se numără TRW Automotive (producţie de componente auto), Rilug (confecţii de pantofi) sau AEM (producţie de contoare electrice).

„Colaborarea cu compania TRW Automotive a început în luna octombrie 2013, acum însumând un total de 55 de deţinuţi care lucrează în două ture în fabrica TRW (din exteriorul penitenciarului – n.red.), 83 de deţinuţi care lucrează în două ture în punctul de lucru din interiorul penitenciarului (cusut volane) şi 25 de persoane private de libertate care lucrează la despumat volane într-un punct de lucru la o secţie exterioară a penitenciarului“, a spus chestorul de penitenciare dr. Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara, la solicitarea ZF.

Deşi spaţiile destinate activităţilor de producţie din cadrul penitenciarului sunt destul de mici, reprezentanţii instituţiei spun că există planuri de realizare a unui schimb III de lucru pentru activitatea de producţie a TRW Automotive, „cererea de mână de lucru fiind foarte mare din partea companiei“. Volanele la care lucrează deţinuţii din Timişoara se duc la export, iar printre mărcile de volane produse se află Volkswagen, BMW, Mercedes sau Opel.

Deţinuţii care lucrează pentru companiile private sunt selectaţi în Comisia de Selecţionare şi repartizare la muncă din cadrul Penitenciarului Timişoara şi „prestează activităţi lucrative la solicitarea şi cu angajamentul scris al acestora“, a mai spus Ioan Băla. Printre criteriile care se iau în calcul la selecţia deţinuţilor care pot fi încadraţi la muncă în cadrul companiilor private se numără comportamentul lor pe durata detenţiei, vârsta acestora, calificarea profesională, educaţia, regimul de pedeapsă sau tipul pedepsei pentru care au fost condamnaţi.

„Deţinuţilor le revine un procent de 40% din salariul negociat cu companiile private, iar tarifele orare se situează în jurul sumelor de 7,6 lei/oră/ timp de zi şi 9,5 lei/ oră/ timp de noapte“, a mai spus directorul penitenciarului Timişoara. Cu alte cuvinte, un deţinut poate ajunge la venituri lunare de circa 490 de lei (adică 40% din totalul de 1.216 lei/ lună, la 8 ore pe zi de muncă) dacă lucrează pe timp de zi şi la un salariu de 608 lei pe lună dacă lucrează 8 ore pe zi pe timp de noapte.

Foto: ZF

Stiri pe aceeasi tema

POLITIA RUTIERA: Razie de amploare in randul soferilor bucuresteni

Bogdan

Cutremur de peste 4 pe Richter in Marea Neagra, un alt cutremur s-a produs in Vrancea

Cristiana Petrariu Bota

Viorel Hrebenciuc si Andrei Hrebenciuc au scapat de arestul la domiciliu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult