11.4 C
România
19 septembrie 2024
Populatia Romaniei va scadea cu 17% pana in 2050, tara noastra fiind in topul tarilor din Europa de Est cu cea mai intensa depopulare
Breaking NewsSocial

Cum afectează războiul din Ucraina nivelul de trai din România

O mare parte dintre români se declară afectați ca nivel de trai de războiul din Ucraina. Aproape jumătate dintre români au arătat că războiul din Ucraina a dus la o scădere a nivelului lor de trai, în timp ce o treime susțin că nu au fost afectați, dar se așteaptă ca situația lor să se înrăutățească. Datele sunt cuprinse într-un sondaj Eurobarometru publicat de Parlamentul European.

Majoritatea cetăţenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai. Circa 40% dintre respondenţi au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina. În România, procentul este mai mare – 46%. Alți 36% spun că nu au fost încă afectați, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Aproximativ trei sferturi dintre români spun că nu sunt pregătiți să se confrunte cu creșterea prețurilor alimentelor și energiei.

Potrivit sondajului, majoritatea cetăţenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă. Aproape două treimi considerând că este un lucru bun – cel mai mare nivel din 2007.

În România, procentajul este mai scăzut, doar 47% fiind de această părere. 23% cred că este un lucru rău, iar 29% au o opinie neutră.

În prezent, 52% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, față de 12% care au o imagine negativă. Și în România, procentajul este asemănător (51%).

În timp ce 59% dintre europeni spun că apărarea libertății și a democrației trebuie să fie o prioritate, majoritatea românilor (62%) cred că prioritare ar trebui să fie menținerea prețurilor și a nivelului de trai.

Rusia este văzută pozitiv doar de 10% dintre respondenții europeni, față de 30% în 2018, în timp ce în România procentajul e aproape dublu – 18%, potrivit sondajului.

„În contextul întoarcerii războiului pe continentul nostru, europenii se simt în siguranță pentru că fac parte din Uniunea Europeană. Cetățenii europeni sunt profund atașați ideii de libertate, sunt pregătiți să ne apere valorile și sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că democrația nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

De asemenea, peste jumătate din cei chestionați consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri, înainte de summitul Consiliului European care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, după un aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în considerare această decizie, într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic şi complex din punct de vedere juridic.

În cadrul sondajului Eurobarometru, realizat în aprilie, au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

Articole asemănătoare

Presedintele Iohannis a discutat despre salarii si pensii cu premierul Dancila si cu ministrul Muncii: Majorarea salariilor nete este anulata de intensificarea inflatiei

Ioana Badulescu

Nastem si noi azi?! E vocea medicului roman, care se aude de zeci de ani in maternitatile din Romania

Ioana Badulescu

Iohannis, declaratie de presa: Am sesizat CCR. Am un mesaj pentru Guvern: Jos mainile de pe DNA! Grindeanu nu a mai fost vazut

Delia Ion