13.3 C
România
27 septembrie 2022
ANAF publica lista rusinii. Ai datorii la stat de peste 100 de lei? Vei aparea pe lista neagra a Fiscului
Economie

Cum afli daca ai datorii la stat. Trei metode prin care contribuabilul poate afla ce datorii are la Fisc

Romanii pot afla ce datorii au la stat prin trei metode. In conditiile in care ANAF este una dintre cele mai birocratice institutii ale statului, romanii sunt nevoiti de ani de zile sa sufere de pe urma acestor practici, care fac sa para dificile si cele mai simple operatiuni. Totusi, pentru a evita situatii neplacute, e bine sa stii cum poti afla din timp daca ai sau nu vreo datorie la stat.

Potrivit Digi 24, dacă unele decizii de impunere ale ANAF se mai rătăcesc pe drum, cele de executare a datoriilor ajung întotdeauna la cel care trebuie să plătească. Domnul Ştefănescu, personajul Digi24, ştie cum poate afla din timp un contribuabil dacă are sau nu datorii la stat.

Dl Ştefănescu a descoperit că are o datorie la Fisc de 1.500 de lei. Suma este pentru plata unei rămăşiţe de impozit din 2012, dar dl Ştefănescu nu a primit nicio înştiinţare şi nici motiv de îngrijorare nu avea. În anii trecuţi, şi-a depus la timp toate declaraţiile fiscale. Cu toate acestea, după patru ani, poştaşul i-a adus un plic de la Fisc.

Sunt trei metode prin care contribuabilul poate afla ce datorii are.

Iti recomandam si: ANAF publica lista rusinii. Ai datorii la stat de peste 100 de lei? Vei aparea pe lista neagra a Fiscului

Legea in cazul firmelor executate silit de ANAF trebuie modificata, sustin functionarii publici

Un drum la administraţia fiscală de care aparţine. Acolo, pe baza CNP şi a adresei, funcţionarul îi spune ce are de plătit.

Varianta doi: cont la ANAF, în spaţiu virtual. Are nevoie de numărul de înregistrare a unei declaraţii de venit mai veche. Există însă şi un incovenient. Va trebui să intre periodic în cont. Se consideră că Fiscul te-a anunţat deja despre sumele datorate. Penalităţile şi dobânzile se calculează din a 60-a zi.

Telefonul la secţia financiară este cea de a treia metodă. Dl Ştefănescu vorbeşte cu inspectorul fiscal repartizat, care îl anunţa apoi prin email sau poştă ce datorii are.

ANAF poate comunica deciziile de impunere, somațiile sau notificările prin trei modalități: scrisoare recomandată cu confirmare de primire, electronic, dar numai la cererea contribuabilului, şi anunţ la mica publicitate, mai noteaza Digi 24 pe pagina electronica.

De la antreprenori si pana la simpli cetateni, birocratia din cam toate institutiile statului ne afecteaza viata de zi cu zi. Statul se zbate intr-o lupta fara succes cu acest sindrom numit birocratie, care afecteaza deopotriva societatea si mediul de afaceri. Chiar si asa, e bine sa evitam situatii si mai neplacute care se trag din asta.

Guvernul incearca sa trateze sindromul cum poate. Executivul a lansat, ieri, un program menit a combate birocratia, ramane sa aflam daca va avea intr-adevar succes.  Proiectul se numeste „Comisia de Taiat Hartii” si a fost lansat, miercuri, de Guvern, fiind lansata totodata si platforma online maisimplu.gov.ro, unde romanii pot sa impartaseasca din experienta lor in relatia cu autoritatile. Toate detaliile aici.

Related posts

DECLARATIA 600. Ministrul Finantelor: Contribuabilii ar putea face plata contributiilor pe baza de CNP, iar declaratia ar putea fi trimisa prin posta

Ioana Badulescu

SALARIZARE 2017. Ministerul Muncii: Guvernul nu are nicio pozitie asupra salariului minim din 2017. Ce scenarii se iau in calcul

Lucy Ionesco

Punctul de pensie se va majora cu 10% de la 1 iulie, pensia minima garantata se majoreaza cu 23%

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult