12.6 C
România
25 septembrie 2021
Cum isi imagineaza romanii ca va arata Romania in urmatorii 100 de ani. STUDIU
Breaking News Social

Cum isi imagineaza romanii ca va arata Romania in urmatorii 100 de ani. STUDIU

STUDIU. Romania cyberpunk. Cum isi imagineaza romanii ca va arata tara in urmatorii 100 de ani
In pragul Centenarului Marii Uniri, BRD – Groupe Société Générale si D&D Research au realizat un studiu in centrul caruia se afla un amplu exercitiu de imaginatie: cum isi inchipuie romanii ca va arata Romania in urmatorii 100 de ani.

Romania va fi tinuta in miscare de oamenii cu viziune, scoala se va face de acasa, arta se va reinventa, putand fi experimentata cu toate simturile – sunt doar cateva dintre viziunile pe care romanii le au in legatura cu viitorul tarii.

Studiul a fost dezvoltat cu scopul de a explora care sunt perceptiile romanilor asupra modului in care va arata Romania la urmatorul centenar si sa descopere tendinte in gandirea romanilor privind progresul.

Una dintre principalele concluzii ale studiului arata ca peste 73% dintre romanii intervievati considera resursa umana ca fiind motorul central al dezvoltarii si al evolutiei Romaniei in urmatorii 100 de ani, iar combinatia ideala de factori decisivi in obtinerea succesului este, in opinia acestora, viziunea si indrazneala.

In privinta educatiei, una dintre mai cele complexe problemele structurale ale societatii romanesti in prezent, majoritatea romanilor preconizeaza, peste 100 de ani, o specializare profesionala timpurie: copiii vor sti inca din clasa a II-a ce profesie vor avea si isi vor alege jobul si cariera inca de la varsta de 10 ani.

Din ceea ce stim noi, este primul studiu care a masurat in mod structurat imaginarul colectiv al romanilor privind viitorul indepartat – peste 100 ani. Merita mentionat faptul ca este un studiu complex care a combinat in acelasi timp o abordare proiectiva (variante de raspuns cu itemi foarte creativi) cu masurarea acestora intr-un mod foarte structurat. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban, iar marimea acestuia a permis realizarea de analize pe regiunile socio-istorice ale Romaniei. M-a bucurat foarte mult sa vad ca romanii se uita la viitorul indepartat cu mult mai multa incredere si optimism decat la viitorul apropiat. Si ca se asteapta ca Romania de peste 100 de ani sa isi fi rezolvat (aproape) toate provocarile din prezent prin solutiile creative ale oamenilor ei”, a adaugat Dan Petre, coordonatorul studiului si partener D&D Research.

„«Peste 100 de ani» este un proiect de perspective trecut, prezent si viitor. Lansat prin campania BRD de Anul nou, a inceput cu povestea mai putin cunoscuta a fotografului de razboi Samoila Marza, autorul singurelor imagini de la 1 Decembrie 1918. Ni s-a parut important sa continuam proiectul cu o perspectiva de viitor, sa facem un exercitiu de imaginatie, sa ii intrebam pe romani ce idei au pentru urmatoarea suta de ani. Cum va arata lumea, unde vom locui, cum vom invata, cum vom iubi ? Speram ca aceste raspunsuri sa inspire si sa incurajeze la noi idei care sa miste lumea”, a spus Sabina Stirb, brand communication manager la BRD.

Demersul sociologic a fost validat si interpretat de un think tank format din Dan Petre – Conf. Univ. Dr. FCRP/SNSPA, comunicare publicitara si partener D&D Research, Razvan Rughinis – Cofondator Innovation Labs si profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Constantin Vica – Lector universitar Facultatea de Filosofie in cadrul Universitatii din Bucuresti si Cercetator la Centrul de Cercetare in Etica aplicata in cadrul Universitatii din Bucuresti, Georgiana Ilie – senior editor la Decat o Revista si redactor-sef la Scoala9 si Matei Psatta – cofondator TPS Engage.

Datele au fost colectate in perioada octombrie-noiembrie 2018, in doua etape: o explorare calitativa care a constat in discutii de tip focus grup cu experti, elevi si studenti activi in robotica si specialisti in domeniul stiintelor socio-umane sau tehnologiei, continuand cu o masurare cantitativa pe un esantion urban, de 2.289 de persoane, cu varste intre 18 -55 de ani, in orase cu peste 100.000 de locuitori.

Perceptiile romanilor despre cum va arata Romania peste 100 de ani au fost explorate in raport cu elementele care definesc si alimenteaza progresul, economia si educatia, comunicarea interumana, inclusiv relatiile afective, transportul, sanatatea, petrecerea timpului liber si artele audio-vizuale.

Articol sustinut de BRD.

Stiri pe aceeasi tema

Romania, in topul tarilor cu rata mare de vaccinare impotriva COVID 19, pe ultimul loc se situeaza Franta

Teodora Badescu

Plăţile cu bitcoin, posibile şi în România.

Teodora Badescu

Crucea Rosie din Romania are un nou presedinte, in persoana principesei Margareta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult